Toyota pridala malému crossoveru športový šmrnc. Je z toho nový Yaris Cross GR Sport

31.08.2022 18:30 Ten „šport“ berte samozrejme v prvom rade ako symboliku, respektíve odkaz na divíziu Toyota Gazoo Racing a jej športové pretekárske špeciály i sériové ostré modely. Inak je totiž nový Yaris Cross GR Sport po technickej stránke prakticky to isté auto, ako ho poznáte a na rezanie zákrut či hľadanie limitov na okruhu vám Japonci ponúknu úplne iné modely. V každom prípade ale musíme pripustiť, že to nie je ani čisté placebo. Automobilka totiž pustila konštruktérov k podvozku, takže čakajte o niečo lepšie jazdné vlastnosti.

Achillova päta elektromobilov je slabo chránený podvozok so zraniteľnou batériou, hovorí výskum

31.08.2022 18:30 Elektrické auto je dodnes, najmä v oblasti bezpečnosti, stále relatívne neprebádanou oblasťou mobility. Ako zistil prieskum, Achillova päta elektromobilov je dnes najmä zospodu nechránená trakčná batéria, či príliš silná akcelerácia, pri ktorej vzniká väčšina nehôd elektrických áut s neskúsenými vodičmi. Neprekvapí, že výskum si nechala urobiť poisťovňa.

Nový Ford Mustang vo svetovej premiére predstavia v Detroite už o pár dní

31.08.2022 18:30 Práve oslavuje 58. narodeniny a jeho výrobca sa s obľubou pýši tým, že ide o najpredávanejšie športové kupé na svete. Má samozrejme pravdu, reč je totiž o americkej ikone Ford Mustang. Aktuálna 6. generácia je vydareným športovým autom. Ponúka preplňované štvorvalce, ale tiež atmosférické V8 a pod kapotou môže mať až 770 koní v podobe GT500 Shelby. Už 14. septembra však predstavia ďalšiu generáciu. Nový Ford Mustang 7. generácie je tu zatiaľ v krátkej obrazovej upútavke v ktorej môžete počuť jeho legendárny V8 motor..

Nový Ford Mustang bude vo svetovej premiére predstavený v Detroite. Už o pár dní

31.08.2022 09:00 Práve oslavuje 58. narodeniny a jeho výrobca sa s obľubou pýši tým, že ide o najpredávanejšie športové kupé na svete. Má samozrejme pravdu, reč je totiž o americkej ikone Ford Mustang. Jeho aktuálna 6. generácia je vydareným športovým autom. Ponúka preplňované štvorvalce, ale tiež atmosférické V8 a pod kapotou môže mať až 771 koní v podobe GT500 Shelby. Už 14. septembra však bude predstavená nová 7. generácia a v krátkej obrazovej upútavke si môžete vypočuť jej motor.

Nová Škoda Vision 7S teraz už oficiálne. Elektrické SUV ukazuje budúcnosť českej značky

30.08.2022 23:00 Ak nás sledujete pravidelne, potom pre vás nie je nový koncept Škoda Vision 7S žiadnym veľkým prekvapením. Náhoda totiž chcela, že sme ako prví a jediní na svete zverejnili oficiálnu fotografiu tohto auta v predpremiére, dnes ráno. Uznávame ale, že z jedného obrázku a informačného šumu veľa nemáte, takže v tejto chvíli nám dovoľte predstaviť vám mladoboleslavskú novinku zo všetkých strán a k obrazovým materiálom pripojiť i podrobné informácie, ktoré Škoda dnes večer zverejnila v Prahe a pri online premiére na internete.

Dlžníkom hrozí, že im vezmú vodičský preukaz. Pozor na nedoplatky na sociálnom poistení

30.08.2022 12:45 Už od februára 2023 by mala Sociálnej poisťovni pribudnúť nová právomoc – nárok domôcť sa nezaplateného poistného aj tým, že dlžníkovi môže byť zadržaný vodičský preukaz. Myslelo sa však aj na tých, ktorí si na živobytie zarábajú práve tým, že sedia za volantom nákladného automobilu, dodávky či taxíka, respektíve, že k výkonu svojej práce nutne potrebujú automobil. Na tieto osoby sa nový spôsob vymáhania pohľadávky u Sociálnej poisťovni vzťahovať  nebude.

Toyota prvý krát použije hybrid 5. generácie v modeli Corolla Cross

30.08.2022 12:45 Toyota už viac štvrťstoročia vyrába autá s elektrickým hybridným pohonom. Najpopulárnejšie auto v automobilovej histórii dostane systémy s atmosférickými motormi objemu 1.8 a 2.0. Teda jej doposiaľ neponúkaná verzia Corolla Cross. Spolu s premiérou úplne novej Corolly Cross debutuje v automobiloch japonskej značky aj piata generácia hybridu. Bude k dispozícii aj vo verzii s inteligentným pohonom všetkých kolies AWD-i. Od modelového roku 2023 bude 5. generácia hybridného pohonu Toyoty dostupná vo všetkých karosárskych verziách Corolly. 

Nový elektrický koncept Škoda Vision 7S predčasne odhalený únikom prvej fotografie

30.08.2022 12:45 Mladoboleslavská automobilka má na dnes pripravenú svetovú premiéru elektrického konceptu Škoda Vision 7S, ktorý okrem iného predstaví novú identitu značky a má byť vôbec prvou ukážkou štylistického smeru s názvom Modern Solid. Nepochybujte o tom, že krátko po devätnástej hodine večer sa na vás začnú hrnúť obrázky a informácie zo všetkých strán , zľahka však tieto plány nabúrame. Oficiálnu fotku novinky totiž máme pre vás už v tejto chvíli.

BMW M4 Cabrio G83 vs BMW E36 LS3 V8 - jedno drift dokáže, druhé driftom žije

30.08.2022 02:30 Schopnosť driftovať je hlboko v DNA všetkých modelov BMW M. Každé jedno eMko s adekvátne šikovným vodičom dokáže prejsť zákruty kontrolovaným šmykom. Niektorým to ide lepšie, iným pre objektívne príčiny menej, ale keď na to dôjde.

Audi vstúpi do Formuly 1. Stane sa tak v roku 2026 a vieme, prečo bude konkurovať Porsche

29.08.2022 16:45 Štyri kruhy sa konečne odhodlali vykročiť do najvyšších sfér motoristického športu. Presnejšie povedané, Audi vstúpi do Formuly 1. Mali by sme ale dodať, že sa tak stane zatiaľ len prostredníctvom dodávok pohonných jednotiek. Konkrétne meno tímu, ktorému by Nemci mali poskytovať motory, do tejto chvíle známe nie je. Predpokladá sa však, že by mohlo ísť o Sauber, ktorý aktuálne preteká pod logom Alfy Romeo. Ešte skôr médiami kolovali špekulácie o možnej kúpe McLarenu, túto informáciu ale Angličania vyvrátili.

Modernizovaná Kia XCeed má slovenský cenník, nechýba ani nová vrcholná výbava GT-line

29.08.2022 16:45 Tému zdražovania sme tu dnes už raz otvorili a neostáva nám nič iné, ako v nej pokračovať. Žilinský crossover má totiž po facelifte a zároveň nové ceny, ktoré sú od tých z roku 2019 o nezanedbateľnú čiastku vyššie. Pôvodná Kia XCeed totiž na začiatku stála s 800-eurovým bonusom „od 17 690 eur“. A dnes? Aktuálne prepracované auto modelového roka 2023 je o 1900 eur drahšie.

Elektronikou riadený pohon oboch náprav Lexus DIRECT4 dostane aj Lexus RX 500h

29.08.2022 16:45 Nový pohon oboch náprav Lexus DIRECT4 využíva e-Axle na intuitívne a plynulé rozdelenie krútiaceho momentu medzi predný a zadný elektromotor a jeho prenos na kolesá. Je to teda ďalší z radu pohonov pre elektromotormi poháňané autá, ktoré nemajú priame mechanické prepojenie medzi prednou a zadnou nápravou. Vďaka tomu tvorcovia tvrdia, že odozva systému eAWD, alebo teda Lexus DIRECT4 je blesková a prispôsobuje sa stavu povrchu pod kolesami. V novej generácii najpredávanejšieho luxusného SUV na svete ho však zatiaľ získa len top model Lexus RX500h.

Práve testujeme jazdený Jeep Commander, čo vás zaujíma?

29.08.2022 16:45 U nás veľmi netradičný a za veľkou mlákou tiež nie príliš populárny model. Ako je na tom zvláštne tvarovaný jazdený Jeep Commander, ktorého najstaršie kúsky už majú viac ako 15 rokov? Čo vás o ňom zaujíma? Máte k nemu nejaké otázky? Prípadne ste na Jeepe Commander najazdili tisícky kilometrov? Napíšte do diskusie vaše otázky, prípadne skusenosti.

Elektromobily zdražujú rýchlejšie ako autá so spaľovacím motorom. Cenová parita je ilúzia

29.08.2022 16:45 Nie je to tak dávno, čo sme boli ubezpečovaní, že sa ceny elektromobilov vyrovnajú s cenovkami áut na benzín či naftu už v roku 2024 a podľa trochu horších predpovedí najneskôr okolo roku 2027. Tieto termíny samozrejme nevylučujeme, keď sa pozrieme, akým brutálnym spôsobom riadia európski politici trh a ohýbajú jeho pravidlá, ten im však zatiaľ odpovedá úplne opačne, ako by chceli. Ceny batériových vozidiel totiž vyleteli hore za posledný rok rýchlejšie ako autá so spaľovacím motorom. Konkrétne v priemere o 5385 eur.

Bezdrôtové nabíjanie chcú dostať do sériovej výroby. Za 2000 eur pre domáce použitie

29.08.2022 16:45 Bezdrôtové nabíjanie elektrického auta nedá spávať výrobcom nabíjačiek už veľmi dlho. Kým však v minulosti šlo skôr o akési sci-fi, dnes je k jeho sériovej realizácii podstatne bližšie. Startup Easelink finišuje s vývojom bezdrôtového nabíjania, ktoré by nemalo stáť viac ako 2000 eur. Jeho predajnú cenu chce Easelink vyrovnať bežným wallboxom.