5 tipov pred výberom snehových reťazí

Datum: 11.09.2022

Snehové reťaze síce nie sú na Slovensku súčasťou povinnej výbavy, ale v istých situáciách vás dokážu priam zachrániť.

5 tipov pred výberom snehových reťazí

Bez snehových reťazí vám neodporúčame vyraziť predovšetkým do hôr, kde vás môže prekvapiť snehová nádielka v najviac nevhodnú chvíľu. Výjazd do prudkého kopca je v tomto prípade nereálny, a preto na rad prichádzajú reťaze, ktoré zvýšia trakciu kolies. Prinášame vám 5 tipov, ktoré sa vám budú pred výberom snehových reťazí hodiť.

1. Najúčinnejšie sú kovové snehové reťaze

Ak potrebujete naozaj účinné reťaze, tak si kúpte tie, ktoré sa vyrábajú z kovu resp. z ocele. Takéto reťaze vás v zime dostanú naozaj z každej zložitej situácie na zimných cestách a navyše vydržia najdlhšie. Zo všetkých typov oceľových reťazí sú najkvalitnejšie tie, ktoré majú šikmú stopu. Šikmá stopa pokryje dôkladne celé pneumatiky Kormoran, a preto sú šikmostopé reťaze najviac efektívne.

2. Nezavrhujte textilné snehové reťaze

Podľa posledných testov snehových reťazí bolo preukázané, že textilné reťaze sú na zľadovatenej vozovke účinnejšie ako kovové. So snehom si síce až tak dobre neporadia, ale pre občasné výjazdy do hôr vám budú stačiť. Navyše sú veľmi skladné, nepoškodia hliníkové disky a na kolesá ich nasadíte behom pár sekúnd.

3. Snehové reťaze pre SUV

Všetky typy snehových reťazí je povinné nasadiť na hnaciu nápravu vozidla vo vyznačených úsekoch, ak sa na vozovke nachádza snehová pokrývka. Ako je to však s vozidlami SUV, ktoré majú pohon na všetkých štyroch kolesách? V tomto prípade postupujte podľa manuálu k vozidlu, kde nájdete presné inštrukcie ohľadom reťazí. Niektoré SUV musia mať reťaze nasadené na všetkých kolesách.

4. Pozor na veľkosť snehových reťazí

Je samozrejmé, že snehové reťaze dokážu byť účinné jedine vtedy, keď perfektne priľnú k behúňu. Preto je nutné, aby ste ich kupovali podľa veľkosti pneumatík. Pozor si musia dávať majitelia automobilov, ktoré majú úzky priestor medzi pneumatikou a podbehom. Pre tieto vozidlá je lepším variantom textil. Textilné reťaze nájdete vo všetkých variantoch, napríklad aj ako reťaze na dodávky.

5. Aby vám reťaze dlho vydržali

Ak ste investovali do kvalitných snehových reťazí, iste chcete, aby vám dlho vydržali. Dôležité je reťaze demontovať z pneumatík ihneď, ako sa pod vrstvou snehu ukáže asfalt. Hlavne textilné reťaze by sa prederavili už po pár kilometroch jazdy po asfalte, ale ani tým kovovým asfalt neprospeje. Po použití kovové reťaze umyte čistou vodou a poriadne vysušte. Textilné reťaze sa dajú dokonca oprať, ale vždy dbajte na to, aby ste ich dôkladne nechali vyschnúť.

 

Čítané: 277 x