Nové Lamborghini Urus SE. Talianske športové SUV odteraz pripojíte do zásuvky, povinne!

25.04.2024 19:15 Teda... nutne nový plug-in hybrid Lamborghini Urus SE do zásuvky pripojiť nemusíte, tá povinnosť sa v tomto prípade vzťahuje na fakt, že z ponuky čoskoro vypadnú obe staršie motorizácie a benzín-elektrická verzia ostane na trhu ako jediná. Ak sa trochu orientujete v technike VW, asi vás neprekvapí, ak povieme, že nová pohonná jednotka v zásade vychádza z hardwaru vlani predstaveného modernizovaného Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid, taliansky stroj je však v hierarchii o chlp vyššie, a preto je výkonnejší.

Audi Q7 PHEV a Q8 PHEV ponúknu väčší akumulátor a dojazd na elektriku v meste do 90 kilometrov

25.04.2024 19:15 Nemci po modernizácii svojho najväčšieho SUV, modelu Q7, odhalili aj jeho ďalšie motorizácie. Hovoríme samozrejme o novom Audi Q7 PHEV s označením 55 TFSI e quattro a 60 TFSI e quattro. A rovnaké verzie pribudli aj v prípade sesterskej Q8. Obe sú poháňané rovnakým trojlitrovým benzínovým šesťvalcom v kombinácii s elektromotorom, pričom čisto na elektriku by vozidlá mali v meste zvládnuť až 90 kilometrov.

Škoda Vision Gran Turismo: Česi sa pripojili k celosvetovej hernej komunite poctou Škode 1100 OHC

25.04.2024 19:15 Už podľa názvu – Škoda Vision Gran Turismo – ste určite pochopili, že jazda českou novinkou bude dostupná pre kohokoľvek, ale k dispozícii výlučne vo virtuálnom svete. Koncept elektrického monopostu totiž vstupuje do herného simulátora Gran Turismo 7 určeného pre herné konzoly PlayStation 4 a 5. Česi hovoria, že ich GT je poctou Škode 1100 OHC Spider z roku 1957. Bola vyvinutá pre vytrvalostné preteky 24 hodín Le Mans a nedávno ste mali možnosť vidieť ju aj v sérii The Grand Tour, s Clarksonom za volantom.

Odoberanie vodičákov starším vodičom: Padlo rozhodnutie Bruselu, je to diskriminácia či nie?

24.04.2024 22:45 Kontroverzná téma bez jednoznačného riešenia: Odoberanie vodičákov starším vodičom, ak neprejdú povinným testovaním spôsobilosti, sa už skôr dostalo na pretras v Európskom parlamente. Ten o tomto možnom opatrení hlasoval ešte koncom februára. Čo je však správne riešenie - mal by  vodičský preukaz v krajinách EÚ stratiť neobmedzenú platnosť? Vodiči by si ho podľa pôvodného plánu museli každých 15 rokov obnovovať. Podobný model existuje vo viacerých štátoch často aj desaťročia – pomáha však v praxi?

Vybraní vodiči dostanú peniaze navyše, menia sa sadzby, ak jazdíte súkromným autom aj pracovne

24.04.2024 22:45 Idete ako zamestnanec na pracovnú cestu a použijete súkromné vozidlo? Po novom takíto vodiči dostanú peniaze navyše. Zmena cestovných náhrad nastane od 1. mája 2024. Dotknutým motoristom sú vyplácané spolu s tým, že im firma prepláca spotrebované pohonné látky. Rovnako tak sa nové sadzby vzťahujú na živnostníkov a SZČO používajúcich v súvislosti s podnikaním osobný automobil nezaradený v obchodnom majetku.

Prestup roka! Jozef Kabaň je viceprezident dizajnu MG. Začne pracovať pre Číňanov

24.04.2024 22:45 Toto je vo svete dizajnu zatiaľ prestup roka 2024! Jozef Kabaň je viceprezident dizajnu MG. Čínska automobilka má od 22. apríla nového viceprezidenta Globálneho dizajnového centra. Rodák z Bratislavy, absolvent Kráľovskej akadémie umenia v Londýne a celosvetovo uznávaný dizajnér. Bude sa starať o dizajn celého produktového portfólia značky. Má za sebou pestrú kariéru pretvárania dizajnového jazyka vozidiel  značiek Škoda, Audi, BMW a môže sa pochváliť dizajnom superšportu Bugatti Veyron.

Zakročí štát voči vysokým cenám palív? Nepoteší vás, ako sa zachovali ministerstvá

24.04.2024 11:45 Túto tému si pohadzujú ako horúci zemiak. Bude niečo robiť štát voči vysokým cenám palív? Motoristi majú zatiaľ podľa všetkého smolu, hoci tankujú drahšie ako vo viacerých iných krajinách regiónu – týka sa to najmä benzínu. Cena tohto paliva sa u nás vyšvihla nad hranicu 1,70 eura za každý natankovaný liter a zatiaľ pokles nevidno. Rovnako tak nevidno ani záujem štátu priniesť opatrenia, ktoré by odľahčili peňaženky motoristov.

Facelift už po necelých dvoch rokoch: Mitsubishi ASX nasleduje zmeny Renaultu Captur

24.04.2024 11:45 Tomu sa hovorí turbo-facelift. Druhá generácia modelu Mitsubishi ASX je na trhu len asi rok a pol a už má za sebou medzigeneračnú modernizáciu. Je to ale pochopiteľné. Japonský crossover vychádza z Renaultu Captur, ktorý nedávno prešiel aktualizáciou, takže jeho ekvivalent s tromi diamantami v logu ho v tomto len nasleduje. Auto by malo byť na trhu dostupné ešte v priebehu tohto roka a ceny ešte nepoznáme, predpokladáme ale, že by základný model mohol začínať na úrovni 20 tisíc eur, ako je tomu aj u súčasnej verzie.

Nový elektrický Mercedes G 580 with EQ Technology oficiálne. Vyzerá nenápadne a nevolá sa EQG!

24.04.2024 11:45 Nebyť novej masky, asi by ste ani nespoznali, že máte pred sebou nové elektrické „Géčko“, teda vlastne Mercedes G 580 with EQ Technology, alebo tiež „mit EQ-Technologie“. Nemci zvolili toto trochu krkolomné označenie namiesto očakávaného EQG z jednoduchého dôvodu. Batériové mercedesy sa majú postupne začať zbavovať skratky EQ a týmto riešením na to zrejme chcú upozorniť. Poďme ale k technike, ktorá je podľa výrobcu schopná v teréne prekonať svojich súrodencov so spaľovacími motormi.

Nová diaľnica z Grécka do Litvy pôjde rovno cez Slovensko! Udial sa kľúčový krok na R4

24.04.2024 11:45 Vedeli ste o nej? Nová diaľnica z Grécka do Litvy známa ako Via Carpatia bude po jej kompletnom dokončení prechádzať územím Slovenska. Bola zaradená do TEN-T siete a hrozí, že ostatné krajiny nás v jej prípravách predbehnú. Práve preto sa musíme poponáhľať s dostavbou chýbajúcich úsekov rýchlostnej cesty R4. Diaľničiari priniesli tento týždeň pozitívne správz čo sa týka výstavby druhej etapy severného obchvatu Prešova, ktorý je taktiež súčasťou R4ky.

Zmena rýchlostnej cesty R1: Nastal posun, predĺženie v BB pôjde kritickým úsekom, brzdil moristov

24.04.2024 11:45 Konečne sme dočkali, prichádza dôležitý krok pre nový úsek rýchlej cesty na strednom Slovensku. Zmena rýchlostnej cesty R1 v podobe jej rozšírenia o časť medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou umožní vyriešiť neuspokojivú dopravnú situáciu a pomôže motoristom. Len trojkilometrový úsek má preto strategický význam čo sa týka dopravného prepojenia krajského mesta a neďalekého okresného mesta Brezno.

Aston Martin DBX dostal nový interiér a zbavuje sa slabších motorov, jediná voľba má 707 koní

24.04.2024 01:15 Prepracovaný interiér modernizovaného SUV Aston Martin DBX ťaží v prvom rade z nového infotainmentu spojeného s dotykovou obrazovkou a väčšieho digitálneho prístrojového panela. Auto je zároveň odteraz dostupné už len v najsilnejšom prevedení DBX707, ktoré označením odkazuje na výkon preplňovaného osemvalca M177 pod kapotou, ktorý Briti berú od športovej divízie Mercedesu, AMG. Niet divu. 707 vlani predstavovala dve tretiny všetkých predajov, v tomto roku dokonca 90 percent.

Nový registračný poplatok za autá: Sadzbu 136 eur zaplatia vybraní motoristi vo veľkej krajine

24.04.2024 01:15 Mnohé krajiny sa snažia prinútiť vodičov, aby si osvojili elektrické vozidlá. Nový registračný poplatok za autá však ide opačným smerom. Účtovať ho bude jedna z provincií Kanady, ktorá sa takto rozhodla vyberať dodatočné dane od priaznivcov elektromobility. Koncom februára kanadská provincia Alberta oznámila, že v roku 2025 zavedie ročný registračný poplatok za elektrické vozidlá vo výške 200 kanadských dolárov, teda v prepočte 136 eur nad rámec už existujúcich iných poplatkov.

Veľká zmena v Slovnafte! Ovplyvní bežné palivá pre autá

24.04.2024 01:15 Šepkajú si o tom aj bežní zamestnanci najväčšej slovenskej rafinérie. Veľká zmena v Slovnafte má spôsobiť to, že spoločnosť bude vyrábať menej klasických palív a zameria sa aj na rozvoj v ďalších oblastiach. Z ropy dokáže produkovať napríklad plasty, no tam sa to nekončí. Firma sa chce sústrediť aj na výrobu vodíka a budovanie čerpačiek pre tento druh pohonu. Aktívna chce byť i v rámci odpadového biznisu. Zjavne počíta s tým, že dopyt po pohonných hmotách bude klesať spolu s tým, ako sa bude v regióne čoraz viac rozvíjať elektromobilita.

Dopravná katastrofa v strede SR odvrátená? Oprava významného mosta pri Zvolene, dočasne sa zdržíte

23.04.2024 14:45 Jedna z najväčších tohtoročných investícií do rekonštrukcie mostov smeruje na stredné Slovensko. Oprava významného mosta pri Zvolene známeho pod názvom Pustý hrad už bola nevyhnutná z pohľadu bezpečnosti premávky. Má viac ako 700 metrov, nachádza sa konkrétne na ceste prvej triedy I/16, pričom rekonštrukcie sa dočká po rokoch. Motoristi v regióne tak získajú most s novou vozovkou, ktorý ich prevedie nad železnicou či riekami Hron a Slatina.