Nové kamióny z Číny chcú dobiť Európu. Narazili však na problém horší ako pri osobných autách

24.10.2024 20:16 Nové kamióny z Číny majú byť ďalším produktom, s ktorým chce krajina preniknúť do krajín EÚ vrátane Slovenska. Zatiaľ čo Čína pomaly postupuje s cieľom presadiť sa výraznejšie na európskom trhu elektromobilov, čínski výrobcovia nákladných vozidiel boli v Európe doteraz skôr výnimkou. Aj to sa postupne mení. Dominancia dieselových nákladných áut v našom regióne bude čoraz viac ustupovať, čo vytvára pre Číňanov jedinečnú šancu.

Pokuty za zákaz vjazdu ignorujú? Zakázané vozidlá jazdia horským priechodom, komplikujú stavbu

24.10.2024 08:30 Horský priechod Vernár naďalej prechádza rekonštrukciou, hoci sa už chýli ku koncu. Pokuty za zákaz vjazdu, resp. ich hrozba zjavne vodičov nákladných vozidiel neodradia od toho, aby prechádzali priechodom. Minister dopravy ich prosí o rešpektovanie dopravných obmedzení. Práce budú pokračovať v samotnej obci Vernár až do jesene 2025, aj keď bude samotná cesta na horskom priechode hotová. To znamená, že pre kamióny zostane dlhšie uzatvorený.

Nové hasičské špeciály Tatra Titan mieria do troch slovenských miest. Všetky majú zvýšenú odolnosť

24.10.2024 08:30 Hasičská technika celkom logicky podlieha zvýšenému opotrebovaniu. Počas niektorých zásahov predsa len nezostáva čas na nejaké ohľady a priority sú niekde inde. Dvojnásobne to platí pre zásahy v ťažkých terénoch, či inak neprístupných miestach. O to viac poteší, že do troch slovenských miest mieria úplne nové hasičské špeciály určené do sťažených podmienok. Nová štvornápravová Tatra Titan určená pre slovenských hasičov dostala špeciálne úpravy.

Renault ukázal svoj najmenší úžitkový model. Elektrický Mobilize Bento prekvapuje aj nízkou cenou

23.10.2024 20:00 Automobilka Renault, pod ktorej krídla spadá novovzniknutá značka Mobilize, predstavila svoj najmenší úžitkový model. Mobilize Bento je pochopiteľne elektromobil, ktorý nahrádza doterajší Renault Twizy. Na rozdiel od neho však prichádza aj ako malá dodávka s prepravným boxom. Renault si od jej sľubuje naozaj veľa a verí, že bude čoskoro najrozšírenejším kuriérskym špeciálom. Na verejnosť unikla aj jeho cena.

Zlyhal len 1 človek? Určili vinníka zrážky vlaku pri Nových Zámkoch, v autobuse zahynulo 7 ľudí

23.10.2024 07:45 Kto zlyhal a koho určili ako vinníka zrážky vlaku pri Nových Zámkoch, ktorý narazil do autobusu? Nehoda spôsobila 7 úmrtí a udiala sa koncom júna tohto roka. Železnice Slovenskej republiky rozbehli okamžite vyšetrovanie a teraz odhalili jeho výsledky. Nejde o rozhodnutie v trestnoprávnej rovine, polícia ešte ani nikoho neobvinila. ŽSR každopádne označili za vinníka nehody dispozičného výpravcu z stanice Nové Zámky, píše Denník N.

Vysoká dotácia na naftové autá: Pretláčajú jej zrušenie, kto z nej najviac profituje?

22.10.2024 07:30 Priemerná dotácia na naftové autá vo firmách naprieč EÚ zostáva naďalej vysoká. V únii sa taj celkovo stále vo veľkom subvencujú služobné autá so spaľovacími motormi na fosílne palivá. Konkrétne v piatich najväčších krajinách EÚ sú služobné autá so spaľovacími motormi každoročne dotované sumou 42 miliárd eur. Ukázalo to štúdia environmentálnej lobistickej organizácie Transport Environment . Tá prízvukuje, že kvôli vysokým emisiám neprotifuje z tohto stavu na konci dňa vraj nikto.

Ak sa trhový podiel Číny dostane cez 10 %, Stellantis zavrie v EÚ niekoľko tovární

20.10.2024 18:15 Neustále rastúci trhový podiel Číny na európskom automobilovom trhu robí mnohím výrobcom vrásky na čele. Jednotlivé trhy v EÚ sa totiž nedajú nafúknuť a ak sa na nich objavia ďalší výrobcovia a trhový koláč si budú navzájom deliť na viac kúskov, dôjde k stavu, kedy budú výrobné kapacity v EÚ predimenzované. Koncern Stellantis má pripravený scenár, ako sa v takom  prípade zachová. Mnohým zamestnancom sa to páčiť nebude.

Nové kamióny bez vodiča: Vytvoria nebezpečenstvo v premávke? Firmy chcú šetriť peniaze

20.10.2024 18:15 Viete si predstaviť, že budeme na cestách stretávať kamióny bez vodiča? Mnoho výrobcov nákladných vozidiel už na nich intenzívne pracuje. Autonómne nákladné autá sa podľa očakávaní stanú realitou na cestách aj v Európe. Ako ich však vnímajú bežní ľudia? Dve tretiny Nemcov majú podľa prieskumu pozitívne očakávania, pokiaľ ide o samojazdiace nákladné autá.

Autobusové prívesy sa vracajú. Elektrický Solaris s prívesom je vraj lepší, než jeho kĺbová verzia

20.10.2024 18:15 Autobusové prívesy boli kedysi veľmi žiadanou kombináciou. Pamätajú si ich aj mnohí Slováci, veď ešte v 60. a 70. rokoch boli bežnou súčasťou vozových parkov národného dopravcu a vidieť na ceste Škodu 706 RTO s prívesom plným ľudí, nebola žiadna vzácnosť. Módu tohto druhu hromadnej dopravy oprášil Solaris. Za svoj elektrický autobus zapriahol moderný autobusový príves.

Mercedes V-Klasse Marco Polo a AMG Line oslavujú 40 ročné jubileum

19.10.2024 18:00 Pri príležitosti 40 rokov od predstavenia prvého Mercedes V-Klasse Marco Polo, pre zákazníkov prichystal Stuttgart edíciu aktuálneho modelu. Marco Polo Edition Classic a AMG Line síce vytiahnu z vašej peňaženky o niečo viac, avšak pridajú aj bohatšiu výbavu v základe.

Zetor Engineering nie sú len traktory, ale aj obrnené Géčko pre špeciálne sily. Je plné munície

19.10.2024 18:00 Spoločnosť Zetor Engineering si mnohí automaticky spájajú s populárnymi traktormi Zetor. A majú pravdu, v jej portfóliu nechýbajú ani tie, čo však môže byť pre niekoho prekvapením, Zetor sa zároveň zaoberá aj technickým poradenstvom, výskumom a vývojom v oblasti špeciálnych vozidiel. Dobrým príkladom je aj obrnený Mercedes-Benz G určený pre špeciálne jednotky a prevoz zbraní do lafetových zbraní.

Zdražujú palivá na čerpačkách: Zlom nastane o pár týždňov, veľa Slovákov urobí protiopatrenie

19.10.2024 05:30 Dlhé týždne, až mesiace zlacňovania PHM sa skončili. Zdražujú palivá na čerpačkách. Podľa oficiálnych dát stúpli ceny benzínu a nafty za týždeň k 14. októbru o 2 centy. Benzín sa na Slovensku predával za 1,5 eura za liter, kým pred týždňom to bolo ešte 1,48 eura. Nafta stála k 14. októbru priemerne 1,42 eura za liter, avšak týždeň dozadu platili motoristi len 1,40 eura.

Nová autoškola ponúka bezplatné vodičáky. Pozor, záujem je veľký, prijíma len niektorých vodičov

19.10.2024 05:30 Ohlasovaný krok sa stal realitou: Nová autoškola ponúka bezplatné vodičáky. Založil ju štát a využiť ju môže len obmedzená skupiny adeptov na získanie vodičského oprávnenia. Konkrétne ide o slovenských hasičov. Ak ste dúfali, že si v tejto autoškole urobíte najklasickejší vodičák skupiny B a ešte k tomu zadarmo, takáto možnosť nie je v hre. Pre hasičov však ide o dôležitú novinku a môžu si v autoškole urobiť vodičáky C a CE.

Elektrický MAN Lionˈs City má len 12 metrov, ale odvezie až 107 cestujúcich aj s ich batožinou

18.10.2024 17:00 Efektivita autobusovej prepravy sa hodnotí rôznymi metódami a závisí od mnohých vecí. Jednou z nich je aj počet naraz prepravených cestujúcich. Autobusové linky preto súperia o počet cestujúcich a robia všetko pre to, aby autobus naplnili čo najviac. Sú však miesta, kde je bus vyťažený takmer vždy naplno. Pre podobné situácie postavili Elektrický MAN Lionˈs City 12 E.

Vodiča zatkli pri skúške na vodičák. Ani policajti ešte toto nezažili, na traktor môže zabudnúť

18.10.2024 05:30 Chcel mať vodičský preukaz na traktor, no výsledok je úplne iný. Vodiča zatkli pri skúške na vodičák. Adept na získanie vodičského oprávnenia urobil zásadnú chybu, na ktorú sa rýchlo prišlo: skúšobnú jazdu v autoškole chcel absolvovať opitý, policajti mu na to však prišli. Zjavne skonzumoval alkoholické nápoje vo väčšom množstve, resp. išlo o silný alkohol. Dychová skúška zistila necelých 1,9 promile.