Ako postupovať pri čistení auta?

Datum: 28.07.2022

Starostlivosť o interiér automobilu je rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia, ako jeho vonkajší vzhľad.

Ako postupovať pri čistení auta

Okrem toho, že čisté auto je vizitkou jeho majiteľa, každodenným nastupovaním a vystupovaním sa do neho dostáva veľa nečistôt, ktoré sa dostávajú do kontaktu s našou kožou alebo ich vdychujeme.

Auto si môžeme dať vyčistiť profesionálnej firme alebo si môžeme zvoliť ekonomickejšie riešenie a vyčistíme si svoje vozidlo sami. Pre tých, ktorí si zvolili druhú možnosť, prinášame pár rád a tipov, ako najlepšie pri čistení postupovať. 

Podlaha a koberčeky

Ide o jednoznačne najšpinavšie časti auta, preto odporúčame začať „od podlahy“. V prípade veľkého znečistenia je dobré koberčeky povysávať a vytepovať. Následne ich necháme vyschnúť a môžeme sa pustiť do vysávania interiéru, na ktorý by ste si mali zaobstarať výkonnejší vysávač. S vysávaním začnite zhora nadol. Na palubovke je potrebné vysať aj klimatizačné prieduchy, na ktoré použite menší nadstavec s kefkou. Pri sedadlách sa zamerajte na prechod operadla a sedla. Nezabudnite tiež na úložné priestory dverí. Následne prejdite k podlahe auta. Použite užší nadstavec, s ktorým dosiahnete vyšší sací výkon. Veľa piesku a inej špiny sa ukladá aj v gumených tesneniach dverí.

Sedačky

Na sedačkách sa v priebehu používania udržuje veľké množstvo špiny. Nosíme na nich nákupy, vozíme deti, či domácich miláčikov. Po dôkladnom vysatí prachu zo sedadiel vám odporúčame používať autokozmetiku, vďaka ktorej tieto nečistoty jednoducho odstránite. Pri kožených sedačkách je starostlivosť tiež veľmi dôležitá. Vhodné je použiť kvalitnú autokozmetiku, ktorou nielenže predĺžite životnosť, ale tiež výrazne osviežite vzhľad sedačiek.

Plastové a gumené časti auta

V interiéri auta sa nachádza veľa plastových a gumených častí, ktoré je potrebné ručne vyčistiť. Zamerajte sa hlavne na palubnú dosku, stredový plastový tunel, plastové lišty, pedále, ale aj na iné plastové a gumené komponenty. Čistiaci prostriedok naneste na plochu. V prípade ľahkého znečistenia použite klasický lakovnícky štetec. Krúživým pohybom štetca po znečistenej ploche ľahšie nečistoty pohodlne odstránite. Ak pôjde o ťažšie odstrániteľné nečistoty odporúčame použiť kefku. Na odstránenie prebytočného čističa s nečistotami použijeme mikrovláknovú utierku. Následne môžeme ešte jednotlivé plastové a gumené časti ošetriť kvalitným produktami na dlhodobú ochranu a lesk a zároveň príjemne voňajú. Na utretie zaprášených častí odporúčame vlhčené obrúsky.

Okná

Nezabúdajte, že okná je potrebné čistiť aj z vnútornej strany. Odporúčame použiť najprv impregnovanú handričku a po odstránení najväčších nečistôt krúživými pohybmi následne doleštiť leštiacou handričkou. Na dokonalé odstránenie vonkajších nečistôt, ktoré výrazne zhoršujú výhľad sú určené špeciálne spreje na okná. Môžete tiež použiť sprej proti zahmlievaniu okien a pohlcovaniu vlhkosti.

Klimatizácia

Starostlivosť o klimatizáciu je veľmi dôležitá, pretože pravidelným čistením môžete predĺžiť jej životnosť, no predovšetkým chránite aj svoje zdravie. Vo výparníku klimatizácie sa totiž vďaka kondenzovanej vode darí veľkému množstvu škodlivých mikroorganizmov, ktoré pri zapnutej klimatizácii vdychujete. Pre dôkladné vyčistenie klimatizácie by ste si mali zaobstarať set pre dezinfekciu a čistenie, ktorý zoženiete v obchode s autodoplnkami. Klimatizáciu odporúčame čistiť minimálne dvakrát do roka.

Vôňa

Poslednú bodku na takto vyčistenom a umytom aute dotvára vôňa. V ponuke je obrovské množstvo od klasických cez rôzne dizajnové vône. Vyberajte najmä podľa svojho vkusu. Základom je taká aróma, ktorá vám nebude v interiéri vadiť ani pri dlhšom pobyte za volantom.

 

 

 

Čítané: 276 x