Dôvody, prečo kúpiť snehové reťaze

Datum: 10.04.2023

Súčasťou zimnej a v niektorých prípadoch aj letnej výbavy vozidla by mali byť snehové reťaze. Nehľadajte výhovorky, prečo reťaze nekupovať. 

Dôvody, prečo kúpiť snehové reťaze

Bezpečnosť jazdy je prvoradá a snehové reťaze zvyšujú trakciu, ktorá je v istých situáciách veľmi dôležitá. Prečo kúpiť snehové reťaze objasníme v nasledujúcich riadkoch.

Snehové reťaze sú hlavne o bezpečnosti

V prípade, že nejazdíte do hôr, môžu sa vám zdať snehové reťaze úplne zbytočné. Je len otázkou času, kedy sa mestský šofér ocitne v núdzi a reťaze bude potrebovať. Stačí jediné školenie v horách a môžete zostať uviaznutí v neprejazdnom úseku cesty. Ak sa dostanete do oblasti, kde sú snehové reťaze povinné, okrem uviaznutia vám hrozí pokuta od policajtov. Snehové reťaze sa naozaj zídu úplne každému šoférovi, ktorí vlastní prémiové i najlacnejšie pneumatiky.

Bez snehových reťazí nedokáže ani silné vozidlo vyjsť zasnežený a ujazdený kopec. Nedokáže prejsť ľadom alebo vyjsť z parkoviska. Problém môžu robiť aj zafúkané úseky ciest medzi obcami, ktoré sú na poslednom mieste v zozname údržby ciest. Sú skrátka situácie, kedy vám nepomôže silné SUV alebo offroad vozidlo a ani nové zimné pneumatiky. Nielen zima je obdobím, ktoré vyskúša vaše šoférske zručnosti a silu motora. Dokonca aj v lete sa môže stať, že snehové reťaze budú jedinou vašou záchranou.

Snehové reťaze na zimu i na leto

Predstavte si, že sa vyberiete na chalupu k známym a po celý čas bude pršať. Bahno spolu s dažďom vytvoria šmykľavú vrstvu, po ktorej sa môžete kĺzať. Ak je chata mimo spevnených komunikácií, pripravte sa na poriadne dlhý oddych mimo civilizácie. Snehové reťaze nezvyšujú trakciu kolies len na snehu. Ich účinok je rovnaký na bahne a dokonca na piesku alebo štrku. Reťaze na SUV 4x4 spolu s výkonom vozidla sú neprekonateľnou kombináciou.

Snehové reťaze nemusia byť kovové

Poviete si fajn, presvedčili ste ma. Lenže ja nechcem voziť celý rok v kufri kovové reťaze. Nikto nebude spochybňovať, že oceľové reťaze sú z hľadiska účinnosti neprekonateľné. Avšak pre mestského motoristu sú naozaj zbytočné. Pre uvedených šoférov sú ideálne textilné snehové reťaze. Existujú typy textilných reťazí, ktoré sú uznávané zákonmi všetkých krajín EU. Nazývajú sa AutoSock. Ak ich raz využijete, budete milo prekvapení, že sú na ľade i snehu výbornou pomôckou. Niekedy dokonca lepšou ako kovové reťaze, a to hlavne počas jazdy na zľadovatenej vozovke.

 

 

 

 

 

 

Čítané: 471 x