Rady pre používanie a inštaláciu snehových reťazí

Datum: 09.03.2024

Snehové reťaze sú neoceniteľným pomocníkom pre vodičov, ktorí sa ocitnú na cestách pokrytých snehom alebo ľadom. Ich správne použitie môže výrazne zvýšiť bezpečnosť a minimalizovať riziko nehôd.

Rady pre používanie a inštaláciu snehových reťazí

Kedy je povinné používať snehové reťaze, ako ich správne namontovať a ako s nimi jazdiť?

Kedy používať snehové reťaze?

Použitie snehových reťazí sa odporúča v situáciách, keď sú cesty pokryté hrubou vrstvou snehu alebo ľadom a drahé či najlacnejšie pneumatiky samy o sebe nedokážu zabezpečiť dostatočnú trakciu. Niektoré krajiny majú zákony, ktoré vyžadujú použitie snehových reťazí v určitých obdobiach alebo na určitých úsekoch ciest, a to najmä v horských oblastiach. Na Slovensku ich musíte nasadiť na hnaciu nápravu v úsekoch ciest vyznačených dopravnou značkou Použiť protisklzové reťaze. Okrem toho je dôležité brať do úvahy aj typ vozidla. Malé osobné autá potrebujú snehové reťaze oveľa častejšie ako vozidlá s pohonom na všetky kolesá alebo terénne vozidlá. Napriek tomu odporúčame kúpiť aj reťaze na SUV 4x4 a ostatné silnejšie vozidlá.

Ako správne namontovať snehové reťaze?

Pred začatím montáže si dôkladne prečítajte návod od výrobcu snehových reťazí. Uistite sa, že máte všetky potrebné diely a že sú reťaze vhodné pre vaše pneumatiky. Auto pred inštaláciou reťazí zaparkujte na bezpečnom mieste, mimo hlavnej cesty, aby ste minimalizovali riziko nehody.

Položte reťaze rovnomerne na pneumatiky. Uistite sa, že sú správne orientované. Nasledujte pokyny výrobcu a upevnite reťaze podľa ich odporúčaní. Zabezpečte, aby boli reťaze dostatočne napnuté, ale nie príliš tesné. Skontrolujte, či sú všetky spoje pevne uzavreté a či nie sú reťaze príliš voľné alebo príliš tesné. Pomaly sa pohybujte vozidlom dopredu a dozadu, aby ste sa uistili, že sú reťaze správne namontované, nesmú byť prepnuté.

Snehové reťaze demontujte ihneď po prvých viditeľných známkach holého asfaltu. Jazdou po asfalte by ste mohli zničiť reťaze, pneumatiky alebo hliníkové disky. Nezabudnite reťaze očistiť a vysušiť.

Rady pre bezpečnú jazdu so snehovými reťazami

Jazda so snehovými reťazami obmedzuje maximálnu rýchlosť vozidla bez rozdielu, či ide o malé vozidlo, SUV alebo offroad. Jazdite opatrne a prispôsobte svoju rýchlosť podmienkam na ceste. Buďte pripravení na to, že s reťazami sa horšie vozidlo ovláda, a preto sa vyhnite prudkému vjazdu do zákruty, zrýchleniam a náhlym brzdeniam. Postupujte plynule a opatrne. Dodržiavajte väčšiu vzdialenosť medzi vaším vozidlom a vozidlami pred vami, aby ste mali dostatok času na reakciu. S reťazami na osobné vozidlá nesmiete jazdiť rýchlejšie ako 50 km/h.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 89 x