Posmrtné masky zachovali podobu Napoleona, popularitu ale dávno stratili

05.05.2024 14:15 Francúzsky cisár Napoleon Bonaparte zomrel 7. mája 1821 po krátkej chorobe a dlhých šiestich rokoch v exile. Len o niekoľko hodín neskôr začali dvaja jeho lekári zbesilo pátrať po sadre. V stávke totiž bolo mnoho – telo vojvodcu sa začalo rozkladať a svet by navždy prišiel o vernú podobu jeho rysov, píše server BBC. Čítané: (1)

Chudoba, nezamestnanosť a násilie: 30 rokov od konca apartheidu je JAR na pokraji zrútenia

05.05.2024 05:00 V chladnom ráne stojí Lawrence Manaka v tieni kužeľovej veže na černošskom predmestí Soweto, juhozápadne od Johannesburgu, a rozhorčuje sa nad vládou svojej krajiny. Na desiatich kovových doskách pred ním sú vyryté požiadavky Charty slobody, základného dokumentu zjednoteného odboja proti apartheidu, napísal nemecký časopis Der Spiegel. Čítané: (1)

Londýnsky bar čelí nečakanému náporu hostí, spieva o ňom Taylor Swiftová

05.05.2024 05:00 Londýnsky bar The Black Dog v posledných dňoch čelí enormnému a nečakanému náporu hostí. V najnovšom albume populárnej americkej speváčky Taylor Swiftovej sa totiž objavila pieseň spomínajúca bar toho mena. Fanúšikovia si to vyložili po svojom a podnik na juhozápade britskej metropoly zobrali útokom, píše The Standard. Čítané: (1)