Argentína, Patagónia – Ushuaia a Ohňová zem

26.04.2024 02:30 Názov Ohňová zem zrejme vznikol, keď skupina prieskumníkov videla brehy neznámeho územia s rozptýlenými požiarmi a stĺpy dymu z ohňov domorodých obyvateľov. Oheň z diaľky vyzeral, ako keby plával v hmle nad morom.

ČR, hrad Bezděz – kráľovské sídlo

26.04.2024 02:30 Bezděz je jediný rýdzo gotický hrad na českom území, nikdy sa neprestavoval a neprebehli tu skoro žiadne výrazné opravy. Cesta z podhradia je vcelku náročná, ale tak to už prevažne býva… Navštívte úžasnú gotickú kaplnku, kráľovský palác a dominantnú vežu, z ktorej je výhľad na celý Máchov kraj - kraj komiksového Štvorlístka.   Text a video: Michal Cigánek Preklad: Oskár Mažgút

ČR, Kúpele Libverda – dovolenka v Jizerských horách – VIDEO

25.04.2024 06:15 Len asi kilometer od slávnych Hejnic v Jizerských horách nájdete nemenej známu kúpeľnú obec Lázně Libverda . Skladateľ Carl Maria von Weber tu dokonca načerpal inšpiráciu pre svoju operu Čarostrelec.

SR, Orava – pozoruhodné mestečko Trstená

25.04.2024 06:15 V nasledujúcej fotogalérií vás zavedieme do obce Trstená, ktorá sa nachádza v hornej časti Oravskej kotliny, v údolí riečky Oravica. Návštevníkom ponúka množstvo unikátnych pamiatok, zaujímavú históriou, výnimočné osobnosti a akúsi povznášajúcu atmosféru. Vydajte sa spolu s nami spoznávať nádherný barokový farský Kostol sv. Martina s areálom, Židovskú synagógu, Námestie Milana Rastislava Štefánika, galériu trstenských osobností a mnoho ďalšieho.   Text a foto: Oskár Mažgút

SR, Bratislavský kraj – malokarpatský región zážitkov III.

24.04.2024 19:30 Našou poslednou zastávkou v Bratislavskom kraji bude pútnické miesto Marianka a malokarpatský stredoveký klenot v podobe hradu Červený Kameň. Navštívime aj úchvatnú rozhľadňu a odporučíme vám i rodinný cyklovýlet.

Cíťte sa byť dámou z historických čias

24.04.2024 19:30 V poslednú sobotu v mesiaci o 16.00 hod., sa od apríla do októbra v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., koná PIŠINGER V KÚPEĽOCH. Tento rok pripadá prvé z týchto podujatí na sobotu 27.apríla 2024.

Pozrite sa na Nitru cez objektív čarovného fotografa

24.04.2024 19:30 Nitra, jedno z najstarších miest na Slovensku, je známa svojou bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom. Dominantou mesta je Nitranský hrad, ktorý stojí na výšine nad mestom a ponúka nádherný výhľad na okolie.

Pozrite sa na Púchov cez objektív čarovného fotografa

24.04.2024 19:30 Púchov je malé mesto nachádzajúce sa na západe Slovenska na rieke Váh. Jeho história siaha až do praveku, čo dokazujú archeologické nálezy z obdobia Púchovskej kultúry.

Vietnam: Da Lat – jar po celý rok

24.04.2024 08:45 Poznáte vietnamské mesto, ktoré sa nazýva „mesto večnej jari“? Je to turistami a vietnamskými novomanželmi obľúbený Da Lat. V celej jeho oblasti sa pestujú kvetiny, zelenina i káva a aj v januári tu kúpite čerstvé jahody. Už na prvý pohľad je tu vidieť vplyv francúzskych kolonialistov – budete sa tu prechádzať pomedzi vily z 20. rokov minulého storočia, honosné hotely i krásnou záhradou. Keď tu už budete, požičajte si motorku a choďte sa pozrieť na slávny vodopád Elephant waterfall, do manufaktúry, kde sa vyrába hodváb, alebo navštívte podivný, avšak obľúbený Crazy House.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Kai Engel

SR: Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2024!

24.04.2024 08:45 Portál Infoglobe vám praje krásne vianočné sviatky, veľa šťastia, lásky a splnených želaní v novom roku 2024 ;-)

SR, Galmus: zamrznutá Šikľavá skala

24.04.2024 08:45 Dnes vás zavedieme do menej známej oblasti nazývanej Galmus, ktorá sa rozprestiera na severe Volovských vrchov len kúsok od Krompách. Nachádza  sa tu totiž prírodný vápencovo-zlepencový unikát nesúci meno Šikľavá skala. Tento skalný útvar vnikol erozívnou činnosťou rieky, ktorá vytvorila dlhý skalný previs s vodopádom doplneným o skalné bralá, úzke jaskyne a iné krasové útvary. V zimnom období zamŕza a vytvára neskutočne obrovské cencúle, ktoré si môžete pozrieť  prostredníctvom nášho videa, ktoré zachytáva jej nevídanú zimnú krásu.   Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin Hudba: In Albany New York - The 126ers

SR: Vysoké Tatry – výstup na Kriváň

23.04.2024 11:00 Už čoskoro skončí zimná uzávera tatranských turisticky značkovaných chodníkov , a preto vám už v predstihu prinášame zaujímavý tip na vysokohorskú turistiku. Našim cieľom bude vrchol vrcholov, symbol Slovenska - majestátny tatranský Kriváň.

SR: Vysoké Tatry – v mrazivom zimnom kráľovstve Malej Studenej doliny

23.04.2024 11:00 Malá Studená dolina je počas zimného obdobia jednou z najnavštevovanejších dolín vo Vysokých Tatrách. Populárny a rozšírený je tu hlavne skialpinizmus, avšak v tomto čarokrásnom a vychýrenom kúte Vysokých Tatier je v zime taktiež možné absolvovať aj vysokohorské túry. Zelený turistický chodník vedúci Malou Studenou dolinou až po Téryho chatu je totiž pre návštevníkov otvorený celoročne – aj počas sezónnej zimnej uzávery väčšiny turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku. V tejto galérii vás pozývame nazrieť do oblasti Malej Studenej doliny – do jej nehostinného, no zároveň krásneho mrazivého zimného kráľovstva snehu a ľadu.   Text a foto: Radoslav Biskupič

SR, Štiavnické vrchy – zimná rozprávka

23.04.2024 11:00 Štiavnické vrchy sú známe najmä svojou bohatou baníckou históriou a tradíciou ťažby nerastných surovín. Tento nádherný kraj je v niektorých oblastiach doslova prevŕtaný štôlňami ako ementál. Obec Hodruša-Hámre, časť Kopanice ležia vzdušnou čiarou približne 7,5 km juhozápadne od neďalekého mesta Banská Štiavnica, nachádzajú sa v CHKO Štiavnické vrchy. Kopanice sú izolovanou osadou a od samotnej obce Hodruša-Hámre sú vzdialené 2,2 km smerom na juhovýchod. Hneď vedľa Kopaníc sa nachádza vrch Banište, ktorý je pomerne ľahko a rýchlo dostupný. Výstup na vrchol je nenáročný a najlepšie ho je možné dosiahnuť po 10 minútach chôdze z blízkej osady Kopanice – Baňa. Z tohto nevýrazného vrchu sa ponúkajú úžasné panoramatické výhľady na celé široké okolie. Dole pod vrchom smerom na severozápad môžeme vidieť malé domčeky osady Kopanice, pri pohľade na východ sa nám naskytne pohľad na osadu Kopanice – Baňa. Čarokrásne sú hlavne výhľady na okolité vrchy malebných Štiavnických vrchov, ako aj v diaľke sa týčiacu dominantu celej oblasti – vrch Sitno , ktorý je zároveň najvyšším vrchom pohoria.   Text a foto: Radoslav Biskupič

Východné Slovensko, Bukovské vrchy II – putovanie divočinou

22.04.2024 01:15 Po dlhej ceste vlakom a autobusom sme v sobotu popoludní konečne dorazili do najvýchodnejšej obce Slovenska – Novej Sedlice. Pretože hneď po príjazde ešte výdatne pršalo, zamierili sme rovno do miestneho penziónu Kremenec, kde sa dá okrem ubytovania za lacné peniaze aj slušne najesť. Samozrejme sme tiež nemohli pohrdnúť východoslovenským pivom Šariš, ktoré nám však v porovnaní s českými pivami prišlo trochu vodové.