Alergológ MUDr. Jozef Virčík dlhé roky odporúča Vincentku

30.04.2024 14:30 Svetoznáma liečivá minerálna voda Vincentka, prameniaca v kúpeľoch Luhačovice, je známa predovšetkým pacientom s ochoreniami dýchacích ciest a rôznymi druhmi alergií. Na druhej strane stoja odborníci otorinolaryngológovia a alergológovia, ktorí ju týmto pacientom odporúčajú.

SR, Hurbanovo I. – upriamte svoj pohľad k oblohe

30.04.2024 04:16 Tentoraz navštívime mestečko, ktorého meno je denne mnohokrát spomínané v správach o počasí. Okrem predpovedí je známe aj svojim observatóriom, ktoré je najstarším na Slovensku a umožňuje poodhaľovať tajomstvá nočnej oblohy. Asi už tušíte, že sa vyberieme na juh krajiny do malého mestečka Hurbanovo.

ČR, Harrachov – unikátne múzeá

30.04.2024 04:16 Horské mestečko Harrachov nachádzajúce sa na pomedzí česko-poľských hraníc a obklopené najvyšším pohorím krajiny – Krkonošmi ponúka vskutku mnoho turistických atrakcií. Či už je to  lyžiarske stredisko aj s technickými pamiatkami v podobe skokanských mostíkov alebo tradičná i sakrálna architektúra, prechádzku jeho uličkami môžeme len vrelo odporučiť. Zastaviť by ste sa isto mali aj v lyžiarskom múzeu, ktoré ponúka k videniu nielen lyže z viac ako 18 krajín sveta, ale aj nespočetné množstvo s lyžovaním súvisiacich exponátov. Akousi povinnou zastávkou musí byť aj sklárske múzeum poskytujúce pohľad na vyše 120 ročnú tradíciu spracovania skla, ako aj rozsiahlu zbierku sklárskych produktov. Návštevu tohto malebného kúta Českej republiky môžete ukončiť v miestnom minipivovare.      Text: Oskár Mažgút Foto: HIK, o.z.

SR: Malé Karpaty – potulky zimnou prírodou Karpát

30.04.2024 04:16 Malé Karpaty sú nevysokým pohorím ležiacim v západnej časti Slovenska, ktoré netreba nejako zvlášť predstavovať. Turistiku v tomto malebnom kúte Slovenska obľubujú najmä obyvatelia priľahlých regiónov, obzvlášť pre Bratislavčanov sú Malé Karpaty najbližším a najrýchlejšie dostupným horstvom, kde sa možno bez obmedzení a počas celého roka venovať ľahkým prechádzkam v prírode či celodennej turistike. Toto pohorie má svoje nezameniteľné čaro aj počas zimy. Biela zasnežená malokarpatská krajina láka priaznivcov zimných outdoorových aktivít na bežkovanie, ako aj na pešiu turistiku s možnosťou výstupov na významné vrchy Malých Karpát, z ktorých vrcholov sa núkajú prekrásne výhľady na okolité vrchy, údolia a nekonečné roviny Záhorskej a Podunajskej nížiny. Podmanivé a okúzľujúce výhľady sú hlavne z vrcholov Skalnatej , Vápennej , Vysokej , Čiernej skaly , či Devínskej Kobyly .   Text a foto: Radoslav Biskupič

Východné Slovensko, Bukovské vrchy III – putovanie divočinou

29.04.2024 06:15 Nasledujúci deň sme sa prebudili do slnečného, aj keď dosť chladného rána. Po zistení, s koľkými pavúkmi sme strávili noc a koľko je v chate dier, sme sa posilnili, zbalili a vyrazili na poslednú časť nášho prechodu Bukovskými vrchmi. Na tento deň bol naplánovaný už len zostup po modrej turistickej značke cez bývalú dedinku Ruské, sedlo Zálomy a rázcestie Smrekovica až do obce Runina, ktorý mal trvať približne 3 hodiny. Reálny čas bol však asi o hodinu dlhší, pretože sme si po ceste robili pravidelné prestávky na fotenie a doplňovanie energie.

Dánsko, Kodaň I. – mesto mnohých možností

28.04.2024 07:15 Dánske hlavné mesto mi učarovalo. Severská história a zaujímavá architektúra na každom kroku, mnoho zelene, cyklisti, pohodoví ľudia aj výborné jedlo a káva. Jedno z miest, ktoré by pre nás mohlo byť vzorom. Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia zo severských krajín patria k najspokojnejším na svete. V Kodani som pochopil prečo.

Nový Zéland – severný ostrov – VIDEO

27.04.2024 10:00 Keď cestujete z Európy, patrí Nový Zéland medzi najvzdialenejšie miesta na svete, kam sa môžete dostať. Už pred dávnymi časmi sa oddelil od všetkých ostatných kontinentov a dnes leží osamotený asi 2 000 km od najbližšej Austrálie. V nasledujúcich týždňoch sa postupne pozrieme na mnoho zaujímavých miest celého Zélandu, začnime však s tým, že si predstavíme jeho menšiu a „civilizovanejšiu” časť – severný ostrov.

Argentína, Patagónia – Ushuaia a Ohňová zem

26.04.2024 02:30 Názov Ohňová zem zrejme vznikol, keď skupina prieskumníkov videla brehy neznámeho územia s rozptýlenými požiarmi a stĺpy dymu z ohňov domorodých obyvateľov. Oheň z diaľky vyzeral, ako keby plával v hmle nad morom.

ČR, hrad Bezděz – kráľovské sídlo

26.04.2024 02:30 Bezděz je jediný rýdzo gotický hrad na českom území, nikdy sa neprestavoval a neprebehli tu skoro žiadne výrazné opravy. Cesta z podhradia je vcelku náročná, ale tak to už prevažne býva… Navštívte úžasnú gotickú kaplnku, kráľovský palác a dominantnú vežu, z ktorej je výhľad na celý Máchov kraj - kraj komiksového Štvorlístka.   Text a video: Michal Cigánek Preklad: Oskár Mažgút

ČR, Kúpele Libverda – dovolenka v Jizerských horách – VIDEO

25.04.2024 06:15 Len asi kilometer od slávnych Hejnic v Jizerských horách nájdete nemenej známu kúpeľnú obec Lázně Libverda . Skladateľ Carl Maria von Weber tu dokonca načerpal inšpiráciu pre svoju operu Čarostrelec.

SR, Orava – pozoruhodné mestečko Trstená

25.04.2024 06:15 V nasledujúcej fotogalérií vás zavedieme do obce Trstená, ktorá sa nachádza v hornej časti Oravskej kotliny, v údolí riečky Oravica. Návštevníkom ponúka množstvo unikátnych pamiatok, zaujímavú históriou, výnimočné osobnosti a akúsi povznášajúcu atmosféru. Vydajte sa spolu s nami spoznávať nádherný barokový farský Kostol sv. Martina s areálom, Židovskú synagógu, Námestie Milana Rastislava Štefánika, galériu trstenských osobností a mnoho ďalšieho.   Text a foto: Oskár Mažgút

SR, Bratislavský kraj – malokarpatský región zážitkov III.

24.04.2024 19:30 Našou poslednou zastávkou v Bratislavskom kraji bude pútnické miesto Marianka a malokarpatský stredoveký klenot v podobe hradu Červený Kameň. Navštívime aj úchvatnú rozhľadňu a odporučíme vám i rodinný cyklovýlet.

Cíťte sa byť dámou z historických čias

24.04.2024 19:30 V poslednú sobotu v mesiaci o 16.00 hod., sa od apríla do októbra v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., koná PIŠINGER V KÚPEĽOCH. Tento rok pripadá prvé z týchto podujatí na sobotu 27.apríla 2024.

Pozrite sa na Nitru cez objektív čarovného fotografa

24.04.2024 19:30 Nitra, jedno z najstarších miest na Slovensku, je známa svojou bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom. Dominantou mesta je Nitranský hrad, ktorý stojí na výšine nad mestom a ponúka nádherný výhľad na okolie.

Pozrite sa na Púchov cez objektív čarovného fotografa

24.04.2024 19:30 Púchov je malé mesto nachádzajúce sa na západe Slovenska na rieke Váh. Jeho história siaha až do praveku, čo dokazujú archeologické nálezy z obdobia Púchovskej kultúry.