Zmena ovplyvní dovolenky autom: Jeden pohon vozidla obmedzujú, na vine sú aj jazdenky

30.04.2024 15:15 Požičovne áut sa musia prispôsobiť tvrdej trhovej realite, do flotíl zaraďujú menej elektromobilov. Zmena ovplyvní dovolenky autom: Pre tých, ktorí si chceli požičať v lete elektrické auto, môže byť výber obmedzený, resp. v najhoršom prípade sa môže stať, že nezoženú nič, ak si neurobia rezerváciu vopred.

Cupra Formentor po modernizácii. Päťvalec skončil, najsilnejší štvorvalec poskočil na 333 koní

30.04.2024 15:15 Hlavnou informáciou faceliftu crossoveru Cupra Formentor by za normálnych okolností bola strata päťvalcového motora od Audi pod kapotou verzie VZ5, respektíve ukončenie jej výroby, v tomto prípade je tu ale ešte jedna zvláštna vec. Ak máte dobrú pamäť a sledujete nás pravidelne, potom si pravdepodobne spomeniete, že kompletne prepracovanú prednú časť aj s novými svetlami na Formentore nám Španieli v skutočnosti ukázali už v júni 2022, keď prezentovali chystané elektromobily a ďalšie novinky.

Budú uzatvárať veľkú križovatku v Bratislave. Aj vyťažený výjazd po častiach obmedzia

30.04.2024 05:15 Oprava Trnavskej cesty v križovatke s Tomášikovou a Rožňavskou prinesie dopravné obmedzenia: budú uzatvárať veľkú križovatku v Bratislave, a to priebežne a vo vybraných smeroch. Práce by mali byť hotové do leta, zverejnili ich podrobný harmonogram rozdelený do troch etáp. Oprava čaká aj časť cesty I/2 do Rusoviec. Mesto vyzýva na oboch úsekoch k trpezlivosti a ohľaduplnosti, dopravná situácia v Bratislave sa môže načas zhoršiť.

Skončí dôležitá výhoda pre elektromobily na Slovensku, zmenia sa náklady na ich prevádzku

30.04.2024 05:15 Veľká časť majiteľov elektroáut ich nabíja doma. Skončí dôležitá výhoda pre elektromobily na Slovensku, ktorá sa vzťahuje práve na domácie nabíjanie. Vláda totiž dotovaním cien energií vrátane elektriny dotovala aj náklady na prevádzku automobilov. Plošné dotovanie energií sa však skončí, Slovensko musí konsolidovať verejné financie.  

Nový Smart #5 vyrazí do terénu už koncom tohto roka. Benzín ani naftu nekonzumuje

30.04.2024 05:15 Smart #5 je prezentovaný na autosalóne v Pekingu ako koncept elektrického offroadu, v skutočnosti je však prakticky hotový a pripravený na premiéru, plus uvedenie na trh, ktoré je naplánované na koniec tohto roka. Kvôli výstave a efektu ho dizajnéri vybavili veľkými balónovými pneumatikami, má tiež bezrámové okna, proti sebe otvárané dvere a absentujú stĺpiky B. To všetko bude v prípade sériového auta prevedené do konvenčnej podoby. Ale karoséria a z väčšej časti aj interiér by už mali pochádzať z produkčného vozidla.

Tento prototyp modelu Polestar 5 nabijete z 10 na 80 percent do desiatich minút

30.04.2024 05:15 Prototyp Polestar 5 naznačuje, že by sme čoskoro mohli mať na trhu elektromobil s veľmi rýchlym nabíjaním. Práve časová náročnosť dopĺňania energie batériových áut je pre mnohých motoristov prekážkou, prečo o tomto type pohonu nie sú ochotní premýšľať, minimálne tento problém by ale mohol mať čoskoro riešenie. Automobilka spadajúca pod krídla čínskeho koncernu Geely sľubuje, že s novou technológiou StoreDot Extreme Fast Charging nabijete akumulátor z 10 na 80 percent v priebehu 10 minút.

Nové Bentley Bentayga Apex Edition prešlo prísnou diétou, schudlo o 44 kilogramov

30.04.2024 05:15 Úpravy na novom Bentley Bentayga Apex Edition pripomínajú tak trochu zelený šalátový lístok na trojitom cheeseburgri s hranolkami a kolou. Táto verzia totiž vychádza z osemvalcovej verzie Bentayga S, ktorá má sama o sebe pohotovostnú hmotnosť 2416 kg. Pravdou ale je, že spomínaných 44 kilogramov ušetríte vďaka karbónovým kolesám a karbón-keramickému brzdovému systému, takže sa zbavíte rotujúcej neodpruženej hmoty. Je to podobné, ako redukcia hmotnosti karosérie o 176 kilogramov.

Tu natankujete palivo, za ktorým mnohí smútia: Nafta bez biozložky na čerpačkách u susedov

30.04.2024 05:15 Viacerí motoristi ju stále chcú. Nafta bez biozložky zostáva preferovaným palivom u niektorých vodičov, stačí si prečítať akúkoľvek internetovú diskusiu na túto tému. Rakúsko je príkladom toho, že diesel B0 bez obsahu akýchkoľvek ekologických vylepšení sa dá kúpiť aj naďalej, rozhodne však nie všade. Pre niektorých motoristov môže ísť o zaujímavú informáciu, hoci stále platí, že pri bežne dostupnej nafte B7 ropné firmy každú dodávku biozložky podrobia prísnej kontrole. Niekedy robia testy aj nad rámec noriem a navyše vďaka aditívam zabezpečujú predĺženú oxidačnú stálosť paliva.

Nové radary zaskočili vodičov, pokutujú nečakaný priestupok! Nasadili umelú inteligenciu pri SR

29.04.2024 18:31 Uniknúť pokutám je čoraz ťažšie. Nové radary zaskočili vodičov zvyknutých na tresty udeľované bežne za porušenie maximálnej povolenej rýchlosti. Aj na Slovensku sa hovorilo pri zavádzaní radarov o kontrole rýchlosti, červenej na križovatkách a zastavení na značke STOP. V Nemecku však s úspechom vyskúšali aj radar odhaľujúci nedovolené používanie mobilných telefónov, napr. na telefovanie. Novinka funguje 24 hodín na princípe umelej inteligencie.

Test VW Touran 1.5 TSI - aj na cestovanie v čase...

29.04.2024 18:31 VW Touran II. generácie je tu už od roku 2015. Pochopiteľne, už ho modernizovali, no z dnešného pohľadu je to stále klasický volkswagen s hodnotami a riešeniami, ktoré pred dekádou patrili na vrchol v neprémiovom segmente. Ani dnes to nie je veľmi inak, špeciálne ak patríte k vodičom, ktorí neoceňujú stále viac a trochu zbytočne pretláčané povinné asistenčné systémy vodiča. VW Touran ich má úplné minimum, je úsporný, priestranný a veľmi pratický. Video Test VW Touran 1.5 TSI to potvrdzuje.

InoBat predstavil prvú várku slovenských batérií a otvára dvere novej pracovnej profesii

29.04.2024 18:31 Slovenská spoločnosť InoBat vyrobila prvé batérie do elektromobilov. Vďaka tomu sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, ktoré dokážu vyrábať certifikované akumulátorové články. Spoločnosť disponuje veľkým počtom odborníkov z viacerých krajín sveta a k tomu má rôzne spolupráce a veľké plány posúvať sa dopredu. Jedným z ukazovateľov toho, že chce firma napredovať, je pripravovaná gigatováreň v Šuranoch. Firma InoBat pripravila navyše rekvalifikačný kurz a ponúka novú pracovnú profesiu.

Nová batéria CATL s vysokou energetickou hustotou by mohla odomknúť dojazd 1000 km

29.04.2024 18:31 V rámci pekinského autosalóna predstavená nová batéria CATL má podľa čínskeho koncernu predstavovať ďalšiu kapitolu vo vývoji lítiovo-iónových akumulátorov, konkrétne lítiovo-železo-fosfátových článkov. Dostali meno Shenxing Plus a podľa výrobcu sú výnimočné v mnohých ohľadoch. CATL sľubuje vďaka nim predĺženie dojazdu o 600 kilometrov už po 10-minútovom nabíjaní a celkový dojazd až 1000 kilometrov. Aj s prihliadnutím k faktu, že ide o optimistickú čínsku metodiku, sú to stále veľmi zaujímavé čísla.

Nová Mazda Arata: sympatický reparát za MX-30 a konkurent Tesly Model Y dorazí už za rok

29.04.2024 18:31 Na pekinskom autosalóne sa okrem množstva iných noviniek objavil tiež úžasne vyzerajúce koncept elektrického crossoveru Mazda Arata, ktorý povedie k predstaveniu sériového auta už v priebehu budúceho roka. Problém je len v jednej veci. Zdá sa, že vozidlo je postavené na platforme čínskeho partnera, automobilky Changan Motors a práve preto je veľmi pravdepodobné, že bude ponúknuté len tamojším zákazníkom. Batériové SUV má byť namierené okrem iného proti Tesle Model Y.

Renault 5 E-Tech Roland-Garros. Páka voliča ako rukoväť tenisovej raketa a detaily vo farbe antuky

29.04.2024 08:00 Ešte sa nepredáva, Francúzi však už predstavili jeho zvláštnu edíciu nazvanú Renault 5 E-Tech Roland-Garros. Asi nemusíme zvlášť pripomínať, že automobilka tým demonštruje spojitosť so slávnym tenisovým turnajom French Open, ktorý bol viac ako dve dekády doménou Peugeot a vďaka tomu vzniklo množstvo limitovaných sérii Roland-Garros. Od roku 2022 však žezlo prevzal konkurenčný Renault a ten to samozrejme chce pred zákazníkmi príslušným spôsobom zdôrazniť.

Volkswagen kompletne mení dizajn. Chce ním osloviť zákazníkov na najväčšom trhu na svete

29.04.2024 08:00 Automobilky zo západu strácajú v Číne pôdu pod nohami, preto neprekvapí, že skúšajú nové veci. Napríklad Volkswagen kompletne mení dizajn, ale tiež celkový prístup k tamojším zákazníkom. Chystané modely podriadi ich potrebám, a to znamená nielen elektromobily, viac hračiek v infotainmente či autonómne riadenie úrovne 4, ale prídu tiež novinky s hybridnou technikou či autá poháňané spaľovacími motormi. Aby niečo také zvládli, chystajú spolu s existujúcimi platformami využiť i šasi domácej značky XPeng.