Ako sa vyrába kameň do diaľnic a rýchlostných ciest?

31.01.2023 09:30 Na úpravu podložia sa používa okrem iných materiálov aj  kamenivo. Dováža sa na jednotlivé časti rodiacej sa rýchlostnej cesty. V jednom z kameňolomov, ktorý sme navštívili, sa ťaží hornina granodiorit. Viete, ako sa ťaží kameň do diaľnic a akými všetkými procesmi prechádza, kým sa z neho stane hotový výrobok na výstavbu diaľnic alebo rýchlostných ciest?

SkyToll je nepriamo späť v hre. Firma s podobnou vlastníckou štruktúrou vyhrala tender na mýto

30.01.2023 22:00 Štát rozhdol o tom, kto „nahradí“ SkyToll – prvý tender na mýto v réžii NDS vyhrala spoločnosť CzechToll s priamym prepojením na dnešného mýtneho dodávateľa, firmu SkyToll. Pôvodné snahy vládnych predstaviteľov o čo najrýchlejšie riešenie situácie s predraženým systémom mýta, na ktorom štát rok čo rok prerába, sa nepodarilo naplniť.

Kritizovaný SkyToll je späť v hre, jeho dcérska firma vyhrala prvý tender na mýto

29.01.2023 22:15 Štát rozhdol o tom, kto „nahradí“ SkyToll – prvý tender na mýto v réžii NDS vyhrala spoločnosť CzechToll s priamym prepojením na dnešného mýtneho dodávateľa, firmu SkyToll. Pôvodné snahy vládnych predstaviteľov o čo najrýchlejšie riešenie situácie s predraženým systémom mýta, na ktorom štát rok čo rok prerába, sa nepodarilo naplniť.

Slovenské mýto môže mať ďalšieho EETS poskytovateľa – nemecký Toll4Europe

27.01.2023 11:00 Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu o budúcej zmluve s ďalším medzinárodným EETS poskytovateľom – s nemeckou firmou Toll4Europe. Má byť druhou v poradí, ktorá odovzdá kompletnú dokumentáciu potrebnú na akreditáciu EETS poskytovateľov na slovenský mýtny trh. NDS už má podpísanú zmluvu o budúcej zmluve aj s talianskym EETS poskytovateľom Telepass. Pred podpisom sa nachádza aj český Eurowag. Slovenské mýto sa tak konečne má otvoriť konkurenčnému trhu.

ARRIVA na Slovensku testuje technológiu čistejších bŕzd pre zvýšenie kvality ovzdušia

24.01.2023 12:48 ARRIVA bude na Slovensku a v Taliansku testovať technológiu čistejších bŕzd s cieľom zvýšiť kvalitu ovzdušia na autobusových zastávkach a v hustej premávke. Ide o súčasť európskeho projektu RE-BREATH, ktorý má získať viac informácií o mikročasticiach PM10 vznikajúcich pri brzdení autobusov na zastávkach, znížiť mieru opotrebovania bŕzd a predĺžiť životnosť brzdového systému v porovnaní s tradičnými riešeniami, čo prispeje k zvýšeniu udržateľnosti verejnej dopravy.

UNAS žiada prešetriť zmluvu o mýte medzi NDS a SkyToll-om, vidia netransparentný postup

22.01.2023 13:31 Online magazín webnoviny.sk prostredníctvom podnetu p. Skalu upozornil motoristickú verejnosť na nedávny podnet UNAS-u na NKÚ. Únia autodopravcov Slovenska žiada Najvyšší kontrolný úrad SR prešetriť zákonnosť podmienok dodatku zmluvy o službe elektronického výberu mýta medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou, a. s., a spoločnosťou SkyToll, a. s. Dodatkom z decembra 2022 zmluvu predĺžili o rok do konca roka 2023, hoci pôvodne mala jej platnosť uplynúť koncom vlaňajška. UNAS v tomto konaní vidí netransparentný postup.

OSRAM LEDriving Cube PX sú profesionálne svietidlá na mieru

20.01.2023 13:30 OSRAM rozšíril portfólio o 16 typov nových svietidiel. Rad OSRAM LEDriving Cube PX sú kompaktné profesionálne svetlá, ktoré kombinujú vysokú svetelnú účinnosť s maximálnou všestrannosťou. Sofistikovaný systém s vynikajúcou optickou účinnosťou a efektivitou umožňuje prispôsobiť osvetlenie individuálnym preferenciám kombináciou požadovaného rozloženia svetla a úrovne svietivosti. 

Je 1150 € veľa peňazí? Alebo aké sú zbytočné priestupky vodičov

19.01.2023 02:15 1150 eur. Veľa či málo? Záleží na uhle pohľadu. Či z hľadiska príjmu alebo výdaja. Ak ide o mesačný príjem vodiča kamiónu, ktorý je týždne odlúčený od rodiny, v permanentnom strese čo kde nestihne, čo sa kde pokazí, kedy príde domov to bude málo peňazí. Ak ide o čiastku, ktorú z bankového účtu kamionistu zoberie jedno stiahnutie údajov z karty a tachografu poľskou ITD, to mení pohľad či je to málo. Pozrime sa na zbytočné priestupky vodičov. 

Vône do auta aj pre šoféra - najlepšie pánske vône

16.01.2023 02:00 Aj keď väčšina čitateľov tohto webu používa auto vyslovene na prácu a tie sa za vyvoňané nepovažujú, práve také by mohli a mali byť. Prečo si nespríjemniť dlhý pobyt v kabíne sviežou vôňou a podľa možností aj čistým vnútrom? Dnes už dávno neplatí, že každému sa na vnútornom spätnom zrkadle hojdá kartónový stromček. Výrobcovia vône pre auto dávno ponúkajú všakovaké tvary, formy a vône, až je problém si vybrať. Na webe notino.sk nájdete tie najlepšie pánske vône. 

Čo prinieslo viac ako desaťročie kvalifikačných kurzov?

14.01.2023 03:00 Ešte nikto to odo mňa nepýtal. Zbytočný doklad. Zbytočné školenie. To mám tam sedieť 4 dni? Musím tam chodiť? Prídem domov na víkend a to mám presedieť na nejakom školení, ktoré mi nič nedá? Kartu mám neplatnú už rok, jazdím bez nej, a čo? Všetkým školiacim strediskám dôverne známe poznámky a otázky záujemcov o získanie kvalifikačnej karty. Aj napriek tomu, že systém kvalifikačných kurzov máme na Slovensku viac ako desaťročie.

Nový úsek cesty R2 pomôže najmä kamionistom. Prichádza s ročným meškaním

10.01.2023 15:30 Nových 13,5 km rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce je motoristom k dispozícii od decembra 2022. Rýchlostná cesta pomôže najmä nákladnej doprave. Novootvorená R2-ka je spoplatnená diaľničnou známkou pre vozidlá do 3,5 tony mýtoim pre vozidlá nad 3,5 tony. Po dobudovaní úseku R2 Kriváň – Mýtna ušetrí celý 20-kilometrový úsek R2 od Kriváňa až po Lovinobaňu motoristom zhruba 8 minút.

RAM 1500 Revolution chce prepísať triedu pick-upov, medzi modelmi na baterky je ale posledný

09.01.2023 03:16 Koncern Stellantis chce elektrickým pick-upom RAM 1500 Revolution meniť pravidlá hry v najobľúbenejšom automobilovom segmente Severnej Ameriky, pravdou ale je, že mu v skutočnosti tento vláčik ušiel. Konkurenčný Ford F-150 Lightning a podobne tiež Rivian RT1 sa totiž už dávno predávajú, zatiaľ čo Chevrolet začal na Silverado EV aspoň brať objednávky. Nový RAM však bol v rámci výstavy spotrebnej elektronicky CES 2023 v Las Vegas predstavený len ako koncept a do výroby sa nedostane skôr ako v roku 2024.

Ford F-Series je opäť najpredávanejším automobilom v Spojených štátoch

09.01.2023 03:16 Pre našinca, presnejšie povedané Európana to môže byť dosť nepochopiteľné, ale v Spojených štátoch je to taká bežná vec, ako že aj zajtra vyjde slnko. Chceme tým povedať, že trieda pick-upov je v USA obľúbená tak veľmi, že Ford F-Series je desiatky rokov absolútne najpredávanejším automobilom na severoamerickom trhu a vlani opäť potvrdil svoju dominanciu. Američania tieto praktické a zároveň dnes už aj luxusné a komfortné stroje skrátka milujú.

Continental vyrába pre regionálnu dopravu hybridné pneumatiky

08.01.2023 03:45 Odvetvie dopravy a logistiky zažíva nebývalý rozmach. Zmeny v správaní spotrebiteľov a rýchly rast online nakupovania viedli k tomu, že sa doprava stala najväčším odvetvím obchodu s tovarom v Európe. Stabilné dodávateľské reťazce sú životne dôležité, regionálna doprava nadobúda stále väčší význam a najmä vozidlá zapojené do regionálnej prepravy tovaru musia preukázať schopnosť splniť neustále sa meniace požiadavky.

Toyota vyvíja Hilux na vodík

06.01.2023 16:45 Toyota vyvíja Hilux na vodík. Presnejšie jej britské výrobné oddelenie najväčšej automobilky sveta spustila vývoj modelu Hilux poháňaného palivovým článkom. V spolupráci s partnermi z Veľkej Británie si projekt kladie za cieľ upraviť komponenty druhej generácie palivových článkov, ktoré sa používajú aj v najnovšej Toyote Mirai. Prvé prototypy vozidiel budú v rámci výzvy vyrobené počas roku 2023 v britskom sídle TMUK v Burnastone. V prípade úspešných testov sa následne pripraví malosériová výroba.