Čo by za takú dodávku dali v EÚ? Čína má elektrický Transit s dojazdom 500 km

28.02.2023 12:15 Že je to starý Transit, o ktorý by sme v EÚ už ani nezakopli? Ako sa to vezme, v Číne sa na veci pozerajú viac pragmaticky, do výbehového licenčného Transitu teda namontovali elektrický bezemisný pohon a ako sériový JMC Teshun Van Electric ho poslali vo viacerých verziách na trh. Zaujímavosťou je, že do pôvodnej karosérie namontovali až 65 kWh batériu, v ďaka ktorej má elektrický Transit normovaný dojazd v rozmedzí 300 až 500 km.

Still ponúka vodíkové palivové články do hál

28.02.2023 12:15 STILL je už roky priekopníkom v oblasti alternatívnych energií a napreduje tiež vo využívaní vodíka v intralogistike. Od budúceho roka bude hamburská spoločnosť nielen vyrábať vodíkové palivové články vo vlastnom závode, ale nadviazala spoluprácu, vďaka ktorej bude vedieť ponúknuť zákazníkom všetko z oblasti vodíkovej infraštruktúry z jedného zdroja.

Ako asi odľahčí obchvat Prešova mesto?

23.02.2023 13:30 Nový rýchlostný obchvat Prešova bude v lete 2023 realitou. Na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek. Takisto pokračujú práce na technológii tunela Bikoš a okrem toho už priebežne prebiehajú aj preberacie a kolaudačné konania jednotlivých stavebných objektov.

Eurovia - Doprastav minulý rok pre SSC opravili cesty I. triedy na takmer 52 km

21.02.2023 14:00 V rámci projektu Veľkoplošné opravy ciest v správe Slovenskej správy ciest , Združenie Eurovia – Doprastav v roku 2022 opravili cesty I. triedy v celkovo viac ako 51 km na celom Slovensku. Počas stavebných prác, ktoré prebiehali od apríla do decembra, sa opravilo 17 úsekov. Celková hodnota diela je takmer 17 mil. EUR bez DPH.

Slovensko nestihne dokončiť svoju časť dopravnej siete TEN-T

20.02.2023 01:30 Základ európskej dopravnej siete TEN-T by mal byť hotový do roku 2030. Slovensku však s veľkou pravdepodobnosťou stále bude chýbať časť dopravnej siete D1 z Košíc na ukrajinskú hranicu aj modernizácia niektorých železničných úsekov. Transeurópska dopravná sieť TEN-T sa skladá z ciest, železníc, vnútrozemských vodných ciest, námorných trás, prístavov a letísk. Cieľom je odstrániť nedostatky v osobnej aj nákladnej doprave a lepšie prepojiť členské štáty Únie.

Nákladnej doprave fosílne palivá nezakážu. Komisia ustúpila priemyslu

16.02.2023 15:30 Európska komisia navrhla znížiť emisie oxidu uhličitého ťažkých úžitkových vozidiel o 90 % do roku 2040. Kamióny a iné typy ťažkých úžitkových vozidiel so spaľovacími motormi sa tak budú môcť predávať aj po tomto dátume. Nákladnej doprave fosílne palivá nezakážu, teda aspoň nie najbližšie dve dekády.

V tuneli Čebrať na pripravovanom úseku D1 Hubová - Ivachnová prerazili druhú rúru

16.02.2023 15:30 Tunel Čebrať, ktorý je súčasťou stavby D1 Hubová – Ivachnová, dosiahol ďalší míľnik. Nedávno prerazili druhú rúru. Z hľadiska postupu prác ide o dôležitý moment, kedy každá tunelová rúra bude mať zabezpečený samostatný prístup z obidvoch portálov tunela, čím bude dosiahnutá zvýšená obsluha jednotlivých pracovísk v tuneli, čo v konečnom dôsledku prinesie urýchlenie prác najmä pri betonáži sekundárneho ostenia.

Nový Mercedes eSprinter získal zásadne väčší dojazd

14.02.2023 16:00 Keď sme pred vyše rokom mali na test Mercedes eSprinter, najväčšie sklamanie bol jeho dojazd. Už oficiálne čísla výrobcu s dojazdom okolo 160 km ho odsudzovali do role mestského či podnikového auta. Nový Mercedes eSprinter práve v dojazde urobil ohromný skok.  

Ako pripraviť elektrické siete na nabíjanie kamiónov?

12.02.2023 17:15 Nákladné autá predstavujú menej ako 2% vozidiel v EÚ, no sú zodpovedné za 25 % emisií z cestnej dopravy. Bez dobrého plánovania môže elektrifikácia a nabíjanie kamiónov znamenať vyššie náklady pre ľudí, energetický systém a životné prostredie, píše Julia Hildermeier. Vedie neziskovú organizáciu Regulatory Assistance Project , ktorá podporuje prechod na čistú energiu.

NDS spustila nový web o mýte - mytobezhranic.sk

12.02.2023 05:31 Národná diaľničná spoločnosť spustila začiatkom decembra 2022 nový, samostatný web o mýte venovaný vodičom nákladnej a autobusovej prepravy s povinnosťou platby mýta - www.mytobezhranic.sk Informuje o prinosoch, zlepšeniach a zjednodušeniu prepravy vďaka európskemu elektronickému mýtu známemu ako EETS. Nižšie sú vybraté najdôležitejšie informácie a aký majú pre profesionálov za volantom prínos.

Koniec spaľovacích motorov v kamiónoch nepríde skôr než v r2040

11.02.2023 05:46 Koniec spaľovacích motorov v nákladnej doprave EÚ, zdá sa, posunie minimálne o 5 rokov. Naftové kamióny sa budú v Európskej únii môcť predávať aj po roku 2035. Najskorší dátum zákazu ich predaja chce Komisia stanoviť na rok 2040. Vyplýva to z uniknutej verzie nových emisných štandardov oxidu uhličitého pre ťažké nákladné vozidlá na ktoré upozorňuje web euractiv.sk

Autodopravcovia protestovali proti mýtnemu systému. Nepáči sa im, ako funguje

09.02.2023 06:15 Pred úradom vlády v Bratislave sa dnes konal pokojný protest autodopravcov za podpory vybraných mimovládnych organizácií proti mýtnemu systému. Cieľom bolo demonštrovať nespokojnosť s tým, ako funguje a protestujúci poukázali tiež na fakt, že vláda zatajuje informácie k budúcnosti výberu mýta. Pre dopravcov ide samozrejme o kľúčovú informáciu aj z pohľadu ich budúcich nákladov.