Macron vyzýva na menej regulovanú priemyselnú a energetickú politiku v Európe

31.01.2024 18:45 ŠTOKHOLM - Európa potrebuje "inteligentnejšiu" a menej regulovanú priemyselnú a energetickú politiku. Uviedol to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron počas štátnej návštevy vo Švédsku. Informujeme na základe správy AFP.

Európski farmári vo štvrtok plánujú demonštráciu pred sídlom Európskej únie v Bruseli

31.01.2024 18:45 BRUSEL - Poľnohospodári, ktorí už niekoľko týždňov protestami vyjadrujú nespokojnosť s opatreniami vlád i reguláciami na úrovni Európskej únie, sa vo štvrtok chystajú protestovať aj pred sídlom EÚ v Bruseli. Správu sme prevzali z agentúr AP a Reuters.

Slovensko môže rátať s podporou Budapešti v Európskej únii, odkazuje maďarská vláda

31.01.2024 18:45 BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda ubezpečuje Slovenskú republiku, že aj ona môže rátať s podporou Maďarska v Európskej únii. Uviedol to v stredu na Facebooku politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Severná Kórea sa môže pokúsiť o narušenie volieb v apríli, varuje juhokórejský prezident

31.01.2024 18:45 SOUL – Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v stredu varoval pred provokáciami Severnej Kórey, ktorými sa môže pokúsiť narušiť aprílové parlamentné voľby. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Švajčiarske stíhačky budú nacvičovať štart a pristávanie na diaľnici

31.01.2024 18:45 BERN - Švajčiarske vzdušné sily budú v júni pre zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe nacvičovať štart a pristávanie stíhačiek F/A-18 na diaľnici. Cvičenie v stredu odobrila švajčiarska vláda, informujeme podľa správy agentúry DPA.

Dobrá správa! Stabilné kontroly na česko-slovenských hraniciach končia, budú len náhodné

31.01.2024 18:45 PRAHA - Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení. Aktuálna podoba kontrol končí, odteraz budú už len náhodné. V stredu o tom rozhodla česká vláda. Minister vnútra Vít Rakušan argumentoval nízkym počtom zadržaných a tiež vysokými nákladmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Hrozivý scenár: Už aj ruský expert priznáva krutú pravdu! Rusko sa pripravuje na dlhú vojnu so Západom

31.01.2024 18:45 MOSKVA - Zdá sa, že nový kurz Ruska je zameraný na dlhodobú konfrontáciu so Západom. Vyplýva to z vyhlásení Nikolaja Patruševa, tajomníka ruskej bezpečnostnej rady a šéfa všetkých tajných služieb krajiny.

Britské územie pod hákovým krížom: Pokrývajú Normanské ostrovy masové hroby?

31.01.2024 18:45 Zaberajú sotva 190 kilometrov štvorcových polí, lesov a útesov, ale ako súčasť britského impéria majú obrovskú propagandistickú hodnotu, ktorú si cení Hitler aj Goebbels. Obaja si myslia, že ak sa im podarí týchto britských čriepkov v prielive La Manche zmocniť, bude to jedno z najúžasnejších víťazstiev.

Vlaková aj lodná doprava v Škótsku je zrušená, za všetko môže počasie: Rastú obavy o bezpečnosť cestujúcich

31.01.2024 18:45 EDINBURGH - V dôsledku silného vetra museli v Škótsku v stredu ráno zrušiť viac ako 40 vlakových spojení pre obavy o bezpečnosť cestujúcich. Obmedzené boli aj plavby trajektov, informujeme podľa správy agentúry DPA.

V Nemecku hrozí 17-tisíc dievčatám zmrzačenie pohlavných orgánov

31.01.2024 18:45 HAMBURG - V Nemecku momentálne žije viac ako 100.000 žien a dievčat, ktorým zmrzačili pohlavné orgány, zatiaľ čo ďalším vyše 17.000 hrozí, že sa stanú obeťami takýchto praktík. Vyplýva to z odhadov tamojšej neziskovej organizácie Terre des Femmes zameriavajúcej sa na ochranu práv žien, píšeme podľa agentúry DPA.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov: Putin priniesol nové informácie o zostrelenom lietadle

31.01.2024 18:45 KYJEV - Na Ukrajinu sa v stredu z ruského zajatia vrátilo 207 ukrajinských vojakov. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu sledujeme ONLINE.

V Srbsku na čierny kašeľ zomreli už štyri deti: Stav piateho je kritický

31.01.2024 18:45 BELEHRAD - Najmenej štyri deti zomreli po výskyte čierneho kašľa v srbskom hlavnom meste Belehrad, uviedli v stredu tamojšie štátne médiá. Srbskí lekári šírenie tohto ochorenia pripisujú poklesu zaočkovanosti, informuje TASR podľa agentúry AFP.

AKTUÁLNE Poľsko predĺžilo kontroly na hraniciach so SR do 2. marca

31.01.2024 18:45 VARŠAVA - Poľsko predĺžilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. marca. Vyplýva to z nariadenia ministerstva vnútra zverejneného v stredu v úradnom vestníku, informuje TASR.

Vojna v Sudáne si vyžiadala už osem miliónov vysídlencov

31.01.2024 18:45 ADDIS ABEBA - Počet ľudí vysídlených v dôsledku "brutálnej" vojny medzi dvoma znepriatelenými generálmi v Sudáne dosahuje už takmer osem miliónov, oznámila v stredu Organizácia Spojených národov . TASR informuje podľa agentúry AFP.

Jemenskí povstalci pohrozili ďalšími útokmi na americké a britské plavidlá

31.01.2024 18:45 DUBAJ - Iránom podporovaní jemenskí povstalci v stredu oznámili, že v útokoch na americké a britské plavidlá v Červenom mori budú pokračovať aj naďalej. Tieto kroky odôvodnili tým, že ide o sebaobranu, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry Reuters.