V tendri na hybridy pre políciu uspela Toyota a BMW. Vyjde nás to na 37,5 milióna eur

30.09.2022 23:01 Slovenská polícia sa už v roku 2020 projektom Zelené Ministerstvo vnútra prihlásilo k iniciatíve Európskej únie, ktorá si dáva za cieľ znižovať emisie oxidu uhličitého. S ohľadom na bruselskú politiku je to asi pochopiteľné, menej zrozumiteľné však je, že chce náš štátny orgán znižovať CO2 plug-in hybridnými SUV, od ktorých už dáva ruky preč aj samotná EÚ a európska lobistická organizácia Transport and Environment ich kvôli násobne vyššej než uvádzanej spotrebe vyslovene nenávidí. Nové hybridy pre políciu ale máme vybrané.

Musk tvrdí, že nová Tesla Cybertruck bude „dostatočne vodotesná“, aby poslúžila ako čln

30.09.2022 14:00 Ťažko povedať, či sa Elon Musk rozhodol zase raz čosi napísať na svoj twitterový účet pod dojmom aktuálnych správ, pravdou ale je, že zmienku o vodotesnosti chystaného modelu Tesla Cybertruck zverejnil vo chvíli, keď bolo jasné, že východ Spojených štátov postihli najväčšie záplavy za posledných asi 500 rokov. Najpikantnejšie na tom je, že táto informácia je v mnohom podobná tomu, ako americká automobilka prezentuje autonómne schopnosti svojich áut. Pickup síce bude plávať, ale je v tom pár pomerne veľkých háčikov.

Európski subdodávatelia automobiliek začínajú kolabovať. Hlavné slovo prevezme Ázia

30.09.2022 14:00 Reťazec udalostí predchádzajúceho obdobia si začína na hospodárstve EÚ vyberať krutú daň. Ako oznámilo Združenie nemeckého priemyslu, už celá tretina dodávateľov automobiliek má veľké problémy a v záujme prežitia obmedzuje investície do vývoja. Európski subdodávatelia pre automobilový priemysel by tak veľmi ľahko mohli prísť v nasledujúcom období o výhodu a na ich miesto nastúpia spoločnosti z Ázie.

Vzniká kampaň proti Tesle a Elonovi Muskovi? Ktosi sa snaží vytvoriť nenávistné videá

30.09.2022 14:00 Internetom začala v posledných dňoch kolovať veľmi zvláštna informácia. Zdá sa, že ktosi rozbieha kampaň proti Tesle a zároveň proti šéfovi automobilky, Elonovi Muskovi. O tom, že tieto produkty majú pomerne dosť odporcov, niet pochýb. Teraz to ale vyzerá, že jeden z nich sa rozhodol zájsť oveľa ďalej ako ostatní. Istý nemenovaný filmár totiž chce na plné ústa povedať, čo si o americkej značke a jej bossovi myslí. Pomôcť mu v tom má armáda influencerov, ktorým ponúkol peňažnú odmenu.

Poznáme desať najpredávanejších áut na svete, rebríček ovládla táto značka

30.09.2022 14:00 Viac ako polovicu rebríčka s pracovným názvom TOP10, alebo presnejšie povedané desať najpredávanejších áut na svete ovládajú dve značky. Toyota si v ňom uchmatla štyri miesta a ďalšie dva modely pridala Tesla. Ide o globálne predaje automobilov za prvých šesť mesiacov 2022, pričom jasným víťazom rebríčka sa stala Toyota Corolla. Auto, ktoré sa vyrába v rámci pätnástich lokalít naprieč celým svetom, si môžu zákazníci kúpiť vo väčšine krajín, konkrétne ich je viac ako 150.

Slovakia Ring čaká október nabitý adrenalínom. Diváci sa môžu tešiť na rallycross či drifty

30.09.2022 14:00 Tohtoročná sezóna motoristického športu sa nám pomaly prehupla do svojej záverečnej fázy, to ale neznamená, že jej program končí. Už onedlho sa totiž na Slovakia Ringu uskutoční ďalšia adrenalínová akcia. Ak máte radi rýchle kolesá, môžete sa tešiť nielen na divácky atraktívny rallycross, ale čaká vás tiež populárne pálenie pneumatík pri kontrolovaných šmykoch, inými slovami drifty. No a sezónu v Orechovej Potôni už tradične v novembri uzavrie exhibičná rely Auto Show.

Nový Citroën Oli je ľudový Hummer s aerodynamikou tehly a čiastočne vyrobený z lepenky

29.09.2022 19:00 Na prvý pohľad na to nevyzerá, ale máte pred sebou pickup, a asi by sme mali dodať, že ide len o koncept. Francúzi týmto autom demonštrujú nedávno ohlásenú zmenu identity značky, sprevádzanú novým logom, zároveň ale tvrdia, že sa mnohé nápady z novinky nazvanej Citroën Oli majú postupne objaviť v sériovej výrobe. Hypoteticky pozeráme na techniku budúceho elektromobilu s cenovkou okolo 25 tisíc eur, ktorý by mal mať vďaka nízkej hmotnosti dojazd 400 kilometrov aj napriek malej 40-kWh batérii.

Alpina B7 skončila bez nástupcu, postupne to čaká aj ďalšie modely

29.09.2022 19:00 O tom, že dvorný úpravca BMW a donedávna ešte samostatná automobilka Alpina končí, sme už písali. Do troch rokov táto značka definitívne stopne predaj svojich áut a následne bude fungovať ako dodávateľ náhradných komponentov Alpina Classic. Prvým autom, ktorý takto odchádza bez nástupcu, je Alpina B7. Keďže výroba minulej generácie sedmičky , z ktorej tento model z Buchloe vychádza, už skončila, nie je asi nakoniec prekvapivé ani finále súčasnej B7.

Vynaliezaví Rusi dovážajú luxusné autá z Japonska, prístavy kvôli tomu nezvládajú nápor

29.09.2022 19:00 Majetnejších ruských obyvateľov evidentne nezastavili ani sankcie či odchod zahraničných automobiliek z krajiny. Po vypuknutí vojny na Ukrajine a s ňou súvisiacej „ekonomickej blokády“ sa ukázalo, že si dokážu zohnať aj luxusné autá. Zákaz dovozu drahých nových vozidiel obchádzajú tak, že siahajú po lacnejších ojazdených kusoch z Japonska. Dopyt explodoval a dosahuje najvyššiu úroveň za posledných desať rokov.

Nový športovo ladený hybrid Opel Astra GSe oficiálne. Vyšliapnuť si chce na VW Golf GTE

29.09.2022 19:00 Nemci prvýkrát predstavili znovuzrodené označenie GSe v máji 2021, keď sa pochválili konceptom Manta s elektrickým pohonom. O pár týždňov na to koncern Stellantis potvrdil, že to nebola náhoda. Uvedenú skratku mali dostať pripravované športovo ladené modely, akurát teda jej význam sa zmenil. Z pôvodného „Grand Sport Einspritzung“ s odkazom na „vstrekovanie“ vzniklo „Grand Sport Electric“ a dokonca tu máme už i prvé konkrétne ovocie – plug-in hybridný Opel Astra GSe.

Motoristom hrozí zdržanie, na hraniciach s Českom a Rakúskom začali kontroly

29.09.2022 09:15 Kvôli nelegálnej migrácii schválila česká a rakúska vláda nové opatrenia voči Slovensku. Na hraničných priechodoch začali kontroly, takže motoristom môže hroziť zdržanie. Zmena platí od dnešného dňa. Dôvodom tohto kroku je citeľný nárast počtu migrantov pri ceste na západ, primárne sýrskych utečencov z Turecka. Zavedenie tohto kroku najskôr oznámil náš západný sused, Rakúsko sa následne pridalo s odôvodnením, že chce konať skôr, ako zareagujú prevádzači.

Hyundai predstavil edíciu PLAY: Neuveríte, čo všetko dostal do polovičnej ceny

29.09.2022 09:15 Starovekí Egypťania dostali ťažké kvádre na vrchol pyramídy, sklári dostali celý model lode do malej fľaše a teraz sa husársky kúsok podaril aj automobilke Hyundai. Mnohé obľúbené prvky výbavy dostal do polovičnej ceny než je ich bežná trhová hodnota. Znie to takmer neuveriteľne, ale presne o tom je najnovšia špeciálna edícia PLAY od Hyundai.  

Peugeot Individual je ponuka výbav pre tých, ktorí sa chcú odlíšiť

29.09.2022 09:15 Patríte k zákazníkom, ktorí narážajú na nedostatočné možnosti odlíšiť si nové auto a chceli by ste viac? Nemyslím tuning, stačí odlišná farba, farba kolies či niektoré detaily na karosérii. V dnešnej záplave áut, ktoré sa v mnohých prípadoch na seba podobajú, je určitá forma invidiualizácie žiadaná. Pre takých záujemcov je program Peugeot Individual, ktorý prináša určitú formu inakosti aj medzi zákazníkov áut s levom v znaku.

Predné brzdové svetlo? Slovenský vynález je už na cestách, pomôže chodcom, preraziť chce v EÚ

28.09.2022 23:46 Stane sa štvrté/predné brzdové svetlo zelenej farby súčasťou sériovej výbavy všetkých budúcich nových automobilov? Odpoveď na túto otázku práve teraz hľadajú autori výskumného projektu, ktorý sa pred pár dňami rozbehol na bežných verejných cestách trenčianskeho samosprávneho kraja. Do praktických testov sa zapojí až tritisíc osobných i úžitkových vozidiel, pričom následný zber získaných dát ukáže, či má tento slovenský vynález potenciál zvýšiť bezpečnosť na cestách, prípadne aké sú jeho nevýhody.

Jednodňová diaľničná známka: Kvôli jednej vete hrozí, že si ju Slováci doma nekúpia

28.09.2022 23:46 Ak ste sa už tešili na to, že sa v predaji objaví jednodňová diaľničná známka, ktorú prinesú nové pravidlá EÚ, vaša radosť bola možno predčasná. Ako to už býva zvykom, do finálneho znenia nového nariadenia sa dostala aj stručná veta, ktorá môže kompletne zmeniť „pravidlá hry”. Slovensko sa bude musieť rozhodnúť, či sa k jednodňovej diaľničnej známke od roku 2024 v praxi dostanú iba zahraničné autá alebo aj domáci motoristi.