Sú nové bezpečné automobily naozaj bezpečné?

Datum: 11.10.2022

O bezpečnosť na cestách sa už nemusia starať len samotní šoféri. Podľa nariadení Európskej únie musia všetky vozidlá, ktoré zídu z výrobných liniek disponovať inteligentným asistentom rýchlosti.

Sú nové bezpečné automobily naozaj bezpečné?

Vyzerá to tak, že prekračovanie rýchlosti bude minulosťou. Na Slovensku možno aj vďaka novým radarom, ktoré sa chystá polícia nainštalovať na frekventované miesta. Ako fungujú asistenti rýchlosti a na čo sa treba pripraviť?

Bezpečné riadenie vozidla vďaka spomaľovaču

Inteligentný asistent rýchlosti (ISA) nie je vlastne ničím iným ako spomaľovačom vozidla. Už sa nebudete musieť obávať, že zničíte hliníkové disky pri vysokej rýchlosti po posypanej zimnej vozovke. Alebo toho, že pneumatiky Kormoran zničia snehové reťaze na dodávky a iné typy vozidiel počas rýchlejšej jazdy. Asistent sa postará o to, aby ste neprekročili rýchlosť, ktorá je stanovená dopravným značením. Prakticky už mesiac všetky nové vozidlá majú nainštalovaný snímač rýchlosti priamo v automobile. Na jednej strane je chvályhodné, že sa EU snaží zvýšiť bezpečnosť na cestách a na druhej strane ide o isté obmedzenie a dokonca v určitých prípadoch aj o ohrozenie šoféra.

Ako inteligentný snímač rýchlosti funguje

Inteligentný snímač rýchlosti reaguje na prekročenie povolenej rýchlosti podľa údajov z GPS alebo dokonca snímaním dopravných značiek. Výber monitorovania rýchlosti závisí od toho, aký druh snímača je vo vozidle nainštalovaný. Od druhu snímača závisí taktiež to, akým spôsobom vás vozidlo upozorní, že ste rýchlosť prekročili. Najmenej otravné je pípanie, na ktoré sme už zvyknutí napríklad v prípade, že nepoužijeme bezpečnostný pás alebo zabudneme odblokovať ručnú brzdu. Horšie je to so snímačmi rýchlosti, ktoré upozornia na prekročenie agresívnejšou formou. Takéto snímače automobil sami spomalia alebo začnú tlačiť pedál od podlahy. Dobrou správou je, že inteligentný snímač sa dá vypnúť. Túto možnosť EU ponechala kvôli nedokonalostiam systému pri čítaní značiek.

Najväčšie riziká inteligentného snímača rýchlosti

Spomalenie alebo pískanie nie sú tak veľmi diskutabilné ako to, že všetky údaje o prekročení rýchlosti budú odosielané do pamäti systému a tam natrvalo uložené. V budúcnosti hrozí riziko, že tieto údaje môžu byť zneužité na neprimerané trestanie motoristov alebo na iné sankcie z rôznych inštitúcií. Zdá sa, že obmedzovanie slobody motoristov sa práve začalo.

 

 

 

 

Čítané: 380 x