Ktoré svetlomety sú efektívnejšie

Datum: 01.08.2022

Svetlomety automobilu sú dôležitým dizajnovým prvkom automobilu a slúžia na osvetlenie vozovky pri jazde v noci. Existuje veľa dizajnov a typov svetlometov. Hlavnými typmi svetlometov podľa dizajnu sú svetlomety s reflektormi a svetlomety so šošovkami.

Ktoré svetlomety sú efektívnejšie

Najbežnejšie sú svetlomety s reflektormi inštalovanými vo vnútri. Svietidlo je umiestnené vedľa reflektora a osvetľuje cestu odrazom od lešteného povrchu reflektora.

Svetlomety so šošovkami si postupne získavajú na popularite. Po prvýkrát sa takéto svetlomety objavili na drahých autách, ale keď sa náklady na technológiu zlacnili, začali sa objavovať ja na bežných modeloch. Namiesto reflektorov používajú tieto svetlomety špeciálne šošovky optických žiaroviek, ktoré premietajú svetlo na vozovku.

Čo je to šošovka a ako funguje?

Vo vnútri šošovky je tiež hladký reflektor, ktorý odráža svetlo zo svietidla. Ale na rozdiel od bežného reflektora, šošovkový reflektor nesmeruje svetlo na vozovku, ale zhromažďuje ho vo vnútri svetlometu na špeciálnej kovovej platni. Táto doska redukuje svetlo na jeden lúč a presmeruje ho cez šošovku na cestu.

Šošovkový svetlomet poskytuje vynikajúci svetelný výkon s jasne definovanou líniou a zaostreným svetlom.

Čo sú žiarovky svetlometov?

V automobilových svetlometoch sa používajú rôzne osvetľovacie žiarovky: halogén, xenón, dióda vyžarujúca svetlo (LED). Najbežnejším zdrojom svetla vo svetlometoch automobilov sú halogénové žiarovky.

Halogénové žiarovky

Halogénová žiarovka je vákuová sklenená žiarovka, ktorá obsahuje špeciálny plyn a žeraviace vlákno. Vďaka plynu vlákno vydrží oveľa dlhšie. Vďaka plynu tiež stúpa teplota žeravenia, čím sa zvyšuje jas žiary.

Halogénová žiarovka má na prednej strane žiarovky malú plochu ochranného náteru, ktorý zabraňuje prenikaniu svetelných lúčov do očí protiidúcich vodičov. Halogénová žiarovka nevyžaruje svetlo priamo na vozovku, ale cez reflektor.

Xenónové výbojky / HID výbojky

HID/Xenónové žiarovky sú v automobiloch relatívne nové. Xenónové výbojky majú zložitejší dizajn ako bežné žiarovky. V xenónovej výbojke je elektrický oblúk umiestnený v sklenenej banke naplnenej xenónovým plynom.

Na rozdiel od halogénových, vydávajú biele alebo modrasté svetlo. Vďaka tomu je svetlo z xenónových svetlometov viac v súlade s prirodzeným denným svetlom a poskytuje vynikajúci svetelný výkon.

LED svetlá

Ide o najmodernejšie autožiarovky do svetlometov. Donedávno sa LED diódy nepoužívali v svetlometoch automobilov, ale na osvetlenie interiéru. Teraz sú autá s LED svetlometmi inštalovanými vo svojich svetlometoch bežnou vecou.

Hlavnou výhodou LED diód je minimálna spotreba energie a dlhá životnosť. Väčšina LED svietidiel dáva bielu žiaru, ktorá je čo najbližšie dennému svetlu, prirodzenému svetlu.

Ktoré žiarovky sú lepšie: halogénové, xenónové alebo LED?

Sú na to rôzne názory. Už teraz je však s určitosťou známe, že halogénové žiarovky nemôžu konkurovať xenónovým alebo LED žiarovkám.

To ale neznamená, že halogénové žiarovky z áut čoskoro úplne vymiznú, pretože sú v súčasnosti najlacnejšie. To je dôvod, prečo mnoho automobiliek nehodlá opustiť ich používanie.

Halogénové svetlomety sa však v budúcnosti nevyhnutne stanú minulosťou. Stane sa to vtedy, keď sa znížia náklady na xenónovú alebo LED optiku.

Ak porovnáme xenónové a LED výbojky, treba poznamenať, že xenónové výbojky vyžadujú dodatočné vybavenie - zapaľovacie jednotky a ostrekovače svetlometov,

Osvetlenie pomocou LED žiaroviek nie je oveľa efektívnejšie ako xenónové, ale budúcnosť je stále s LED svetlometmi. V posledných rokoch stále viac automobiliek vyvíja a vyrába elektrické vozidlá. Tento trend bude len silnieť a LED optika je vhodná ako žiadna iná na použitie pri výrobe elektromobilov, pre ktoré je otázka spotreby a šetrenia energie nanajvýš dôležitá.

 

Čítané: 368 x