3 vlastnosti, ktoré musia mať pneumatiky pre elektromobily

Datum: 04.08.2022

So stúpajúcim počtom majiteľov elektrických alebo hybridných vozidiel stúpa tiež dopyt po pneumatikách pre tieto typy vozidiel. Pneumatiky pre klasické automobily by pre elektromobily nestačili vo viacerých smeroch.

pneumatiky pre elektromobily

Asi si kladiete otázku, prečo sa nedajú obuť bežné pneumatiky na elektrické vozidlá. My vám prinášame hneď 3 dôvody resp. vlastnosti, ktoré musia mať pneumatiky pre elektromobily a hybridy.

1. Odolnosť a vysoká nosnosť

Prvou vlastnosťou, ktorú musia pneumatiky pre elektromobily spĺňať je vysoká nosnosť a s ňou súvisiaca odolnosť. Elektrické vozidlá majú oveľa vyššiu váhu ako klasické. Znižovať váhu týchto vozidiel sa snažia všetky automobilky, ale problémom je batéria. Kvôli batérii sú niektoré elektromobily priam giganti a vážia viac ako 550 kg. Na druhej strane stoja vozidlá s elektrickým pohonom, ktoré na váhe neukážu viac ako 180 kg. Lenže druhá skupina elektrických vozidiel disponuje batériou s nižšou kapacitou, takže ich dojazd nie je nič moc. Je zrejmé, že pneumatiky pre elektromobily musia mať veľmi silný plášť, zosilnené bočnice a byť vyrobené z tvrdých zmesí, ktoré znesú vyššie váhy a neopotrebujú sa po prvej sezóne kvôli prudkému brzdeniu alebo akcelerácii. Zimné i letné pneumatiky pre elektromobily znesú všetky menované činitele bez zničenia, čo potvrdili všetky testy pneumatík.

2. Eliminácia hlučnosti

Iste ste postrehli, že ak ide okolo vás elektrické vozidlo, tak ho takmer nepočujete. Elektrický motor je veľmi tichý a po prechode na elektromobil budete zopár dní trochu mimo z absolútneho ticha vo vnútri vozidla. Aby bola tichá prevádzka zachovaná, je nutné vyrábať pneumatiky s istým typom izolácie brániacej vibráciám a hlučnosti pneumatík pre elektrické vozidlá. V prípade, že sa ulakomíte a kúpite si lacnejšie pneumatiky, budete ich počuť pri každom zrýchlení alebo dynamickejšej jazde. Hlučnosť v zime zvyšujú tiež nasadené snehové reťaze.

3. Znižovanie valivého odporu

Elektromobily sa nabíjajú v staniciach, ktorých je nielen na Slovensku ako šafranu. Ak nevlastníte rodinný dom s garážou, budete sa musieť spoľahnúť na stanice a prispôsobovať celú trasu tomu, kde sa nachádzajú. Priam nevyhnutné je, aby pneumatiky pre elektromobily mali čo najnižší valivý odpor a tým pádom aj dlhší dojazd. Znižovanie valivého odporu je možné vďaka tomu, že pneumatiky sú tvrdšie, užšie, ale majú širší priemer. Užšie pneumatiky sú viac aerodynamické. 

 

Čítané: 249 x