Na menšej farme využijete štvorkolku efektívnejšie ako traktor

Datum: 16.10.2022

Ak si myslíte, že traktor žiadne iné vozidlo nenahradí, tak ste na omyle. U nás ešte stále zriedkavo využívané a v zahraničí veľmi obľúbené pracovné štvorkolky sú skvelou náhradou za traktor.

Na menšej farme využijete štvorkolku efektívnejšie ako traktor

Hlavne v prípade, že je vaša farma menšia alebo vlastníte rozľahlejšiu záhradu. V menšom priestore je traktor tak trochu nemotorným obrom. To sa nedá povedať o svižnej štvorkolke.

ATV a UTV sú do malých priestorov stvorené

Poorať veľké polia je doménou traktorov. Dostať sa do malých priestorov je prácou pre štvorkolku. Počas úpravy alebo obrábania záhrady by ste s traktorom mohli poškodiť kríky, stromy alebo zničiť záhony. Kompaktná štvorkolka sa obratne dostane kam treba, a to dokonca aj do úzkeho priestoru medzi stromy. Napriek svojej svižnosti sú štvorkolky ťahúne, ktoré v závislosti od výkonu motora dokážu utiahnuť stovky kilogramov.

Rozdiely medzi pracantmi ATV a UTV

V prípade, že ste sa rozhodli dať prednosť štvorkolke pred traktorom, tak uvažujte o kúpe dvoch typov štvorkoliek. Ide o UTV a ATV. UTV je nákladná štvorkolka, ktorá prioritne slúži na prevážanie nákladu, keďže má v zadnej časti vyklápaciu korbu. UTV bývajú poháňané benzínovým alebo naftovým pohonom a vyrábajú sa s rôznou kubatúrou. ATV štvorkolky sú viac flexibilné a dá sa povedať, že aj obratné. Na spomínané obrábanie a úpravu pozemku sa hodia viac ako nákladné typy.

Všetky štvorkolky sú stvorené do terénu

Je prakticky jedno, akú štvorkolku kúpite, pretože všetky sú stvorené do terénu. Nenájdete iné vozidlá, ktoré by si tak skvele poradili s každým terénom ako štvorkolky. Naopak na cesty patria skôr trojkolky, motorky a SUV. Štvorkolka je na pevnej vozovke tak trochu komótna. Samozrejme, že homologizované štvorkolky je možné prevetrať dokonca aj na diaľnici. Kto by však s nimi jazdil po diaľnici, keď tak skvele driftujú v lese?

Kúpim štvorkolku, ale čo ďalej?

Keď si kúpite pracovnú štvorkolku, budete k nej musieť dokúpiť rôzne druhy nástrojov. Dôležité je to, čo všetko potrebujete so štvorkolkou na poli alebo v záhrade spraviť. V zásade majitelia štvorkoliek dokupujú k stroju hlavne kosačky, mulčovače a frézy. Ďalšie preferované nástroje sú predné radlice, hydraulické nakladače a prívesné vozíky. Pred kúpou pracovnej štvorkolky si u výrobcu overte dostupnosť uvedených nástrojov.

 

 

 

Čítané: 195 x