Kupujete autobatériu príliš často? Toto sú príčiny jej degradácie

Datum: 06.11.2022

V priemere je životnosť akumulátora do osobného vozidla 3 až 5 rokov. Kupujete batériu častejšie? Vo väčšine prípadov ste na vine vy sami.

Kupujete autobatériu príliš často

Pri prevádzke vozidla robíte školácke chyby, ktoré vedú k rýchlemu opotrebeniu autobatérie. Čomu sa vyhnúť, aby vám akumulátor vydržal čo najdlhšie?

Koľko stojí autobatéria?

Ak máte nové vozidlo, možno ste batériu v automobile ešte nemenili. Práve pred zimou veľa vodičov zistí, že im autobatéria doslúžila. Jednoducho ráno nenaštartujete. Batérie sa dajú zohnať v priemere od 60 € smerom hore, ale cena je samozrejme závislá od značky vášho vozidla. Nie ste si istí, v akej kondícii máte batériu? Dajte si v servise zmerať jej kapacitu. Kontrola kapacity by mala byť jedným z krokov údržby vozidla pred zimnou. Dôvod je jednoduchý – zima je pre autobatérie najnáročnejším obdobím. Klesajúce teploty znižujú ich výkon. Zároveň v zime využívate vo vozidle oveľa viac komponentov, ktoré sú závislé na energii z batérie. Preto radšej nekupujte nové hliníkové disky, ale investujte do údržby vozidla.

Aby batéria dlho slúžila

Motoristi robia veľa činností, ktorými životnosť autobatérie znižujú. Ktorým chybám by ste sa mali vyhýbať?

  • Batériu zaťažuje napríklad to, keď zbytočne využívate vo vozidle elektronické zariadenia. Napríklad neodpojíte nabíjačku alebo aj vo vyhriatom vozidle využívate ohrev sedadiel a zbytočne vyhrievate zadné okno. Ak sa svojho komfortu nemienite vzdať, v zime batériu dobíjajte v garáži pomocou nabíjačky.
  • V zime potrebuje vozidlo na rozbeh veľa energie, ktorú čerpá z akumulátora. Ten sa nestihne dobiť vtedy, keď jazdíte na krátke vzdialenosti. Každý deň takto trápiť batériu znamená, že ju veľmi rýchlo budete musieť vymeniť za novú. Preto si v zime raz za čas spravte výlet a najazdite minimálne 50 km. Takýto malý výlet vás predsa nestojí toľko ako kvalitné zimné alebo letné pneumatiky, na ktorých označenie pneumatík ukazuje nízky valivý odpor.
  • Pozor si dávajte tiež na dlho odstavené vozidlo, a to hlavne v prípade, že parkujete vonku. Po úplnom vybití batérie ju v zime s veľkou pravdepodobnosťou už nedokážete dobiť.
  • Nezanedbávajte údržbu batérie. Batéria je síce skrytá pod kapotou, ale aj do tohto priestoru sa dostane špina alebo chemické posypové látky z vozovky. Občas batériu očistite. Dôležitá je tiež kontrola kapacity. Kapacita autobatérie by nemala klesnúť pod 12,6 V. Kúpte si nabíjačku a v prípade poklesu kapacity batériu dobite.

 

Čítané: 224 x