5 skvelých tipov, ako vybrať snehové reťaze

Datum: 09.01.2023

Snehové reťaze nie sú príslušenstvo, ktoré by ste kupovali denne. Možno vám dokonca jedny jediné reťaze vydržia celý motoristický život.

5 skvelých tipov, ako vybrať snehové reťaze

Stojíte práve pred dilemou, aké reťaze do výbavy kúpiť? Nelámte si hlavu a riaďte sa našimi skvelými tipmi pre výber snehových reťazí.

1. Snehové reťaze podľa materiálu

Snehové reťaze nájdete v troch prevedeniach – ako textilné, kovové a chemické. Posledné menované, chemické reťaze vo forme spreja, nie sú zákonom akceptované. Musíte si teda vybrať medzi textilnými a kovovými. Oba typy reťazí je nutné nasadiť na vyznačenom, zasneženom území minimálne na hnaciu nápravu vozidla. Výhoda textilných reťazí tkvie v tom, že nepoškodia hliníkové disky alebo vaše nové zimné pneumatiky Kormoran. Kovové reťaze sú obľúbené kvôli ich dlhej životnosti a vysokej účinnosti.

2. Snehové reťaze podľa rozmerov

Snehové reťaze musia na pneumatiky sadnúť dokonale. Nesmú sa z kolies zošmykovať alebo naopak príliš tlačiť na behúň. Je nutné, aby ste reťaze vybrali presne podľa rozmeru pneumatík. Ak si nie ste istí, aké rozmery vaše pneumatiky majú, prezrite si bočnicu behúňa, na ktorom sú údaje o rozmeroch vyrazené.

3. Snehové reťaze podľa certifikátov

Nielen v zahraničí sa môže stať, že dopravná polícia bude pri kontrole vozidla skúmať certifikát snehových reťazí. Reťaze musia spĺňať normy krajiny, v ktorej sa nachádzate. Zväčša ide o certifikáty TÜV alebo Ö-Norm. Všetky kovové snehové reťaze a textilné reťaze typu AutoSock z autorizovaných predajní by mali dané normy spĺňať.

4. Snehové reťaze podľa účinnosti

Veľa motoristov sa obáva, že textilné reťaze ich nechajú v štichu a nesplnia svoju úlohu. Už spomínané textilné reťaze AutoSock dopadli v testoch na výbornú. Počas jazdy na zľadovatenej vozovke boli hodnotené vyššie ako oceľové reťaze. Kovové reťaze sú účinnejšie počas jazdy vo vysokom snehu. Avšak oba typy reťazí sú bezpečné a odporúčané odborníkmi. Potrebujete naozaj vysoko účinné reťaze? Kúpte si kovový model so šikmou stopou.

5. Snehové reťaze podľa hmotnosti vozidla

Kovové snehové reťaze nájdete v obchodoch na všetky typy vozidiel, napríklad ako reťaze na dodávky, traktory, nákladné vozidlá a ťažkú techniku. Je jasné, že reťaze na ťažšie vozidlá sú vyrobené zo širších oceľových ôk. Znesú vyššiu záťaž. Pre menšie osobné vozidlá sa vyrábajú reťaze do 2 ton a pre SUV sú určené reťaze označené ako 4 x 4 (unesú záťaž do 7,5 tony).

 

 

Čítané: 305 x