Dopravná nehoda. Viete, ako sa zachovať a čo robiť?

Datum: 06.02.2023

Menšie i závažnejšie dopravné nehody sa stávajú denne. Nie vždy ste vinníkom vy, ale vždy je nutné sa zachovať správne a postupovať podľa istých pravidiel.

Dopravná nehoda

Tieto pravidlá vám môžu zachrániť život, pretože poškodené vozidlo je náchylné k vzniku požiaru. Rizikom je tiež náraz ďalšieho automobilu. Ako sa zachovať počas nehody a čo robiť prvé minúty po nehode?

Z auta ihneď vystúpte, použite výstražný trojuholník

Perfektný technický stav vozidla, drahé či najlacnejšie pneumatiky, roky skúseností za volantom. Niekedy ani všetky menové bonusy nestačia na to, aby ste sa nehode vyhli. V zime sú rizikovými úsekmi zasnežené cesty, kde vždy používajte snehové reťaze na SUV 4x4 a iné modely vozidiel. Ak nie ste vážne zranení, z vozidla ihneď vystúpte. Pomôžte vystúpiť ostatným pasažierom. Oblečte si reflexný odev a v bezpečnej vzdialenosti od vozidla postavte výstražný trojuholník (min 50 m za autom, na diaľnici 100 m).

Pomôžte zraneným, volajte záchrannú službu

Keď budú všetci pasažieri mimo vozidla, skontrolujte ich životné funkcie. Snažte sa zastaviť krvácanie, ošetriť drobné rany, pomôžte pri resuscitácii. Volajte záchrannú službu a políciu. Ak nemáte pri sebe telefón, požiadajte okoloidúcich šoférov, aby pomoc privolali. Je to ich zákonom daná povinnosť. Čakajte na pomoc a upokojte ostatných.

Kedy nie ste povinní volať políciu

Políciu nemusíte volať pri malých ťukancoch. Škody do 3990 € je možné vyriešiť po dohode medzi účastníkmi nehody a s poisťovňou. Nutné je však, aby sa obe strany zhodli, spísali zápis pre poisťovňu a uznali, kto je vinníkom nehody. Niekedy je ťažké odhadnúť výšku škodu, napríklad drahšie SUV alebo offroad vozidlá sú na opravy finančne náročné. Ak si nie ste istí výškou škody, políciu radšej zavolajte. Políciu musíte volať aj v prípade, že sa pri nehode niekto zranil alebo ste poškodili majetok tretej strany (plot, dopravné značenie).

Nezabudnite na zápisnicu pre poisťovňu

Ak spisujete záznam o nehode bez polície, nezabudnite opísať nielen priebeh nehody, ale tiež zdokumentovať jej následky. Záznam o nehode by ste mali voziť v automobile. Po vyplnení záznamu nezabudnite na podpis oboch strán. Originál záznamu ste povinný doručiť do poisťovne do 15 dní od nehody. Odporúčame vám vždy volať poisťovňu, ktorá založí spis. Operátori info linky vám erudovane poradia, čo všetko budete potrebovať pre bezproblémové preplatenie škôd.

 

 

Čítané: 229 x