Kúpa štvorkolky. Na čo sa zamerať

Datum: 18.02.2023

Vďaka robustnému a nevšednému vzhľadu si štvorkolku zamilujete na prvý pohľad. Nedajte sa zlákať len dizajnom.

Kúpa štvorkolky

Pri výbere štvorkolky postupujte obozretne a dobre si premyslite, na aké účely ju budete využívať. Na čo všetko je dobré sa zamerať počas kupovania tohto silného stroja?
Na štvorkolke môžete i viac, ako len pretekať

V zásade sa štvorkolky rozdeľujú do dvoch skupín – na športové a úžitkové. Oba typy štvorkoliek sú uspôsobené tak, aby prekonávali rôzny terén od skál cez bahno až po prevýšenia. Športová štvorkolka sa využíva na rekreačné účely. Znamená to, že prioritne slúži na zábavu, preteky alebo motokros. Od úžitkovej štvorkolky môžete očakávať oveľa viac. Okrem prekonávania terénu dokáže pomôcť v záhrade alebo na poli. Pozor na to, že štvorkolky sa príliš nehodia na cesty. Ak túžite po on road zábave, vyberajte trojkolky.

Výkonné stroje, ktoré veľa prevezú a utiahnu

V prípade, že hľadáte štvorkolku na prácu, sústreďte sa na výkonnejšie stroje. Od pracovnej štvorkolky môžete dostať nielen výkon, ale tiež iné skvelé možnosti. Napríklad UTV štvorkolky majú v zadnej časti korbu a ich prednú časť tvorí krytá kabína, v ktorej sa s vami zvezie manželka i deti. Štvorkolka je často pomocníkom v lese alebo na poľovačke. Pre poľovníkov sú k dispozícii tichšie stroje, ktoré veľa uvezú.

V základnej alebo rozšírenej výbave?

Cenu štvorkolky môžu navýšiť doplnky a príslušenstvo, ktoré si k nej vyberiete. V základnej výbave skoro vždy nájdete maximálne navijak. Všetky ostatné hračky si budete musieť zaplatiť. Predovšetkým úžitkové štvorkolky sa môžu zdať cenovo výhodné, ale platiť budete za všetky poľnohospodárske pomôcky. Pre predstavu vám ponúkame malý prehľad toho, čím sa úžitkové štvorkolka môže stať:

  • Kosačkou vďaka mulčovaču
  • Odhŕňacím vozidlom vďaka radlici
  • Traktorom vďaka pluhu a posýpaciemu zariadeniu
  • Nákladným vozidlom vďaka vozíku

Dokážete štvorkolku riadiť?

Nemusíte sa obávať, že by ste štvorkolku nedokázali ovládať. Jediné, na čo si budete musieť u športovej štvorkolky zvyknúť, je čiastočné riadenie v stoje. Športová štvorkolka potrebuje tiež pomoc v zákrutách, kedy je nutné sa nahnúť na opačnú stranu. Na šoférovanie štvorkolky vám stačí vodičské oprávnenie skupiny B. Rátajte s tým, že štvorkolku treba poistiť a chodiť s ňou na technickú kontrolu.

 

Čítané: 431 x