Nie je riziko kupovať dlho skladované pneumatiky?

Datum: 03.08.2023

Mať na kolesách obuté čisto nové pneumatiky je perfektný pocit. Viete, že sa môžete spoľahnúť na ich bezpečnosť a spĺňajú tiež normy dané zákonom.

Nie je riziko kupovať dlho skladované pneumatiky?

Bohužiaľ nie vždy je toto tvrdenie pravdivé. Overili ste si počas kúpy pneumatík, kedy boli vyrobené? Niektoré veľmi lacné pneumatiky sa predávajú v akcii z dôvodu, že stáli dlho v sklade. Je riziko kupovať staré pneumatiky?

Kde hľadať informácie o pneumatikách

Informácie o nových pneumatikách nájdete na bočnici alebo na štítku pneumatík. Štítky na pneumatikách majú zimné i letné pneumatiky. Na štítku sa nachádza QR kód, po jeho načítaní si môžete všetky údaje preveriť priamo na stránkach výrobcov. Avšak priamo zo štítku sa dozviete tieto informácie:

  • Valivý odpor – vplýva na spotrebu vozidla
  • Trieda bezpečnosti pri jazde na snehu alebo za mokra
  • Hlučnosť pneumatík

Na bočnici pneumatiky sa nachádzajú údaje o šírke, výške a priemere pneumatík. Z bočnice vyčítate aj rýchlostný a hmotnostný index. Hmotnostný by vás mal zaujímať hlavne v prípade, že ste kúpili strešný box a zaplnili ste ho do prasknutia. Posledné čísla na bočnici pneumatík sa nazývajú DOT. Ide o štvorčíslie, ktoré vám prezradí, kedy boli pneumatiky vyrobené – týždeň a rok výroby.

Je dôležité DOT číslo sledovať?

Overení predajcovia by si nedovolili predávať pneumatiky staršie ako 5 rokov. Podľa testov sú do veku 5 rokov pneumatiky stále ako nové. Treba podotknúť, že veľa záleží na skladovaní pneumatík. V obchodoch len zriedkavo nájdete pneumatiky staršie ako 1 či 2 roky. Pozor na to, že pneumatiky staršie ako 10 rokov sa už za nové nepovažujú. Dokonca aj vtedy, keď neboli nikdy použité. Po obutí pneumatík by ste ich nemali používať viac ako 6 rokov. Platí to aj pre motoristov, ktorí takmer nejazdia.

Ako skladujete pneumatiky vy?

Na záver si vás vyskúšame. Viete, ako správne skladovať pneumatiky kormoran a iných značiek? Motoristi, ktorí uložia pneumatiky do oficiálnych skladov sa o nič nemusia starať. Ostatní by mali pre pneumatiky nájsť tmavé a suché miesto s teplotou okolo 15 stupňov. Na pneumatiky nesmie svietiť slnko, nesmú byť vystavené olejom i iným chemickým látkam.

 

Čítané: 428 x