Kedy nepoužívať snehové reťaze

Datum: 08.09.2023

Snehové reťaze sú u motoristov kontroverzná téma. Tí, ktorí ich ešte nepotrebovali, si myslia, že sú zbytočným príslušenstvom.

Kedy nepoužívať snehové reťaze

Naopak šoféri žijúci v horách ich pomoc využijú niekoľkokrát za zimu. A niekedy dokonca aj mimo zimných mesiacov. Ako to vlastne so snehovými reťazami je? Kedy reťaze používať a kedy ich nepoužívať?

Kedy sa snehové reťaze zídu

Snehové reťaze sú povinné zo zákona. Povinnosť ich nasadenia na hnaciu nápravu osobného vozidla začína za značkou C14 Použiť protisklzové reťaze. Táto dopravná značka býva umiestnená hlavne v úsekoch ciest, ktoré bývajú zaviate snehom. Nájdete ju aj v priesmykoch a na cestách vo vyššie položených územiach. Jazdenie bez snehových reťazí za danou dopravou značkou môže viesť k pokute bez ohľadu na to, či máte obuté prémiové alebo najlacnejšie pneumatiky.  

Nielen pokuta je z hľadiska absencie snehových reťazí rizikom. Zaviate cesty a cesty pokryté ľadom pri silnom vetre znamenajú veľké riziko. Pridajte si k takýmto cestám prudké zákruty alebo stúpanie. Ani silné SUV alebo offroad automobily nedokážu sneh či ľad prejsť bez prešmykovania kolies. Problémy majú v horách všetky typy vozidiel, a preto sa snehové reťaze vyrábajú ako reťaze na dodávky i osobné vozidlá, na kamióny či reťaze na SUV 4x4.

Ktoré snehové reťaze kúpiť

Počas výberu snehových reťazí sa riaďte rozmermi kolies vášho vozidla. Následne sa zamyslite, ako často ich budete potrebovať. Roky ste nejazdili v horách a ani sa tak skoro do hôr nechystáte? Kúpte reťaze textilné. Na ľade sú extrémne účinné a zvýšia trakciu kolies tiež v snehu. Skvelé je, že sú skladné a na kolesá sa nasádzajú ľahšie ako prsteň na prst. Viac sa zapotíte pri montáži kovových reťazí. Na druhú stranu vám v horách jedine oceľové reťaze pomôžu prejsť vysokými závejmi. Pre minimalizovanie rizika investujte do kovových reťazí so šikmou stopou, ktoré sú najviac účinné, pretože pokrývajú najväčšiu časť behúňa.

Kedy snehové reťaze nepoužiť

Snehové reťaze je možné použiť všade, kde uznáte za vhodné. Kovové sú ideálne na prejazd snehom, bahnom i pieskom. Problém nastane, keď sa reťaze dostanú do styku s asfaltom. Keď bude sneh na vozovke miznúť, ihneď reťaze odmontujte. Platí to rovnako pre kovové i textilné reťaze. U oboch typov reťazí hrozí pri prejazde cez asfalt ich poškodenie. Kovové snehové reťaze by navyše mohli na asfalte poškodiť aj pneumatiky alebo hliníkové disky. Avšak snehová pokrývka neznamená, že môžete s reťazami jazdiť rovnako ako bez nich. Maximálna povolená rýchlosť s nasadenými reťazami je pre osobné vozidlá 50 km/h.

 

 

 

Čítané: 586 x