10 pravidiel bezpečnej zimnej jazdy

Datum: 07.12.2023

Sneženie, námraza a nízke teploty predstavujú výzvu pre každého vodiča. Bezpečné šoférovanie v zimných podmienkach si vyžaduje nielen zručnosť, ale aj disciplínu a schopnosť prispôsobiť sa nečakaným situáciám.

10 pravidiel bezpečnej zimnej jazdy

Ak chcete predísť nepríjemným udalostiam, dodržiavanie týchto 10 pravidiel je nevyhnutné.

1. Pravidelná kontrola vozidla

Každý šofér by mal v zime venovať osobitnú pozornosť technickému stavu svojho vozidla. To znamená pravidelnú kontrolu brzdového systému, batérie, svetiel, pneumatík a chladiacej kvapaliny.

2. Zimné pneumatiky

Nečakajte na prvý sneh a zimné pneumatiky nasaďte na kolesá v predpísanom termíne t.j. 15. novembra alebo keď teploty klesnú niekoľko dní po sebe pod 7 stupňov. Pred zimou si dajte skontrolovať aj vyváženie kolies.

3. Výbava na zimu

Okrem zimných pneumatík je praktické a bezpečné so sebou voziť snehové reťaze, škrabku na ľad, odmrazovač, lopatu a zmetáčik.  Myslite na možnosť, že uviaznete v kolóne a majte vždy po ruke vodu a niečo malé na zahryznutie.

4. Zníženie rýchlosti

Počas zimy jazdite o niečo pomalšie ako ste zvyknutí v lete. Rešpektujte predpisy a ostatných účastníkov premávky. Ak je to potrebné, nasaďte na hnaciu nápravu snehové reťaze.

5. Bezpečné rozstupy

Udržujte bezpečný odstup od ostatných vozidiel. Sneh a ľad na cestách predlžuje brzdnú dráhu, čo dokazujú všetky testy pneumatík.  Preto je dôležité mať dostatočný čas na bezpečné ubrzdenie vozidla.

6. Buďte obozretní

Na istých úsekoch ciest ako sú horské priechody, mosty a tunely buďte veľmi obozretní. V týchto úsekoch spomaľte a buďte pripravení na zmeny podmienok. Pomalšie jazdite na miestach, kde je väčší pohyb ľudí, a to najmä malých detí.

7. Sledujte iné vozidlá

Zmrznutý sneh a ľad môžu odpadnúť z vozidiel pred vami alebo z mostov. Buďte pripravení na túto situáciu a venujte pozornosť okoliu.

8. Sledovanie počasia

Pred každou jazdou sledujte aktuálne správy o počasí. Informácie o počasí ešte pred výjazdom z garáže vám umožnia prispôsobiť sa zmenám a naplánovať svoju cestu.

9. Odpočinok počas dlhých ciest

Dlhé hodiny jazdy zvyšujú únavu i v prípade, že ste sa dobre vyspali. Pravidelné prestávky a odpočinok sú kľúčové pre udržanie koncentrácie a zodpovedné šoférovanie.

10. Viditeľnosť

V zime dbajte na kontrolu svetlometov a vždy pred cestou vyčistite všetky sklá i strechu. Okrem toho je dôležité mať správne nastavené spätné zrkadlá, aby poskytovali maximálny výhľad.

 

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

 

 

Čítané: 163 x