Ako umyť auto bez poškodenia karosérie

Datum: 28.07.2022

Každý majiteľ auta pravidelne čelí potrebe umyť svoje auto. Niektorí vodiči sú veľmi hákliví na čistotu svojho auta, najmä ak ide o krásny model s drahým lakom.

Ako umyť auto bez poškodenia karosérie

Ostatní vodiči sa toľko neobťažujú a umývajú svoje autá menej často, ale stále vedia a chápu, že je potrebné pravidelne umývať auto.

Faktom je, že okrem estetického vzhľadu vám umývanie auta umožňuje šetriť lak a peniaze. Keďže rôzne chemické škvrny, vtáčí trus a ďalšie faktory, môžu spôsobiť poškodenie farby a laku, ak sa neodstránia včas.

Je však potrebné poznamenať, že aj umývanie auta môže viesť k poškodeniu laku, takže výber typu autoumyvárne by ste mali starostlivo zvážiť.

Poďme si v krátkosti rozobrať, aké typy umývania áut sú.

Kontaktné umývanie

Tento typ umývadla je najbežnejší. Proces umývania začína aplikáciou špeciálnych čistiacich prostriedkov na karosériu auta, ktoré absorbujú a čiastočne rozpúšťajú chemické nečistoty, špinu a prach. Potom sa pomocou vysokotlakového umývacieho prístroja všetka táto špinavá hmota zmyje. Hlavná vec je odstrániť všetky častice prachu a piesku z povrchu auta. Pretože pri ďalšom umývaní handričkou by tieto častice zanechali škrabance.

Po použití vysokotlakového prístroja sa pomocou handričky nanesie autošampón a vykoná sa kontaktné umytie. Po umytí sa auto utrie handrou, aby sa odstránila vlhkosť.

Tento typ umývania je najjednoduchší a najlacnejší. Ľudský faktor je hlavnou nevýhodou tohto typu umývania. Veľmi dôležitá je preto pracovitosť a presnosť pracovníka.

Bezdotykové umývanie

Tento typ je menej bežný. Proces umývania začína aplikáciou peny pod tlakom pomocou špeciálnej penovej pištole. Po chvíli sa pena zmyje. Sušenie sa vykonáva pomocou špeciálneho výkonného sušiča.

Hlavnou výhodou takéhoto umývania je úplná absencia priameho kontaktu handričiek s lakom auta. To úplne eliminuje výskyt škrabancov počas umývania. Nevýhodou sú vysoké nároky na použité chemické špeciálne prostriedky, vysoká spotreba energie a v dôsledku toho aj vyššia cena.

Automatické kontaktné umývanie

Existujú portálové a tunelové typy, v prvom prípade auto stojí a nad ním sa pohybuje špeciálny rám s kefami. V druhom prípade auto stojí na dopravníku a pohybuje sa spolu s ním cez rám s kefami.

V oboch prípadoch sú hlavným prvkom štetinové valčeky, ktoré sa otáčajú a umývajú auto vodou a šampónmi. Na konci dopravníka sa auto vysuší prúdom horúceho vzduchu.

Výhodou tohto typu umývania je plná automatizácia a rýchlosť umytia. Ľudský faktor je úplne vylúčený.

Ak sú nainštalované vysokokvalitné kefy a zariadenie je správne nakonfigurované, dosiahne sa dobrý výsledok.

Medzi nedostatky možno vyzdvihnúť neschopnosť umyť ťažko dostupné miesta alebo staré znečistenie.

Automatické bezdotykové autoumyvárne

Princíp je podobný ako pri automatickom kontaktnom umývaní - len namiesto valcov s kefami sa používa vysokotlaková voda. Plná automatizácia a žiadne chemické čistiace prostriedky. Nedochádza ku kontaktu s karosériou auta. To je hlavná výhoda spolu s rýchlosťou umytia.

Medzi nedostatky je možné spomenúť neschopnosť zmyť vážne znečistenie a možnosť poškodenia gumových tesnení alebo vniknutia vody do interiéru automobilu v dôsledku vysokého tlaku vody.

V poslednej dobe sú populárne samoobslužné autoumyvárne. V zásade ide o rovnaké umývanie, ale všetky operácie vykonávate sami ručne s nainštalovaným umývacím zariadením. Výhody - rýchlosť, cena. Kvalita závisí výlučne od vašej snahy a praxe.

Pri akomkoľvek umývaní existuje možnosť poškriabania laku, ako aj poškodenia laku agresívnymi chemikáliami. Pre zachovanie laku auta je preto dôležité vybrať si kvalitnú a osvedčenú autoumyváreň.

Čítané: 217 x