Akú výbavu by malo mať vaše auto

Datum: 28.07.2022

V súčasnosti je výber značiek a modelov veľmi veľký. Ak ste sa rozhodli pre značku auta a model, stojíte pred otázkou výberu výbavy vozidla.

Akú výbavu by malo mať vaše auto

Je jasné, že drahšie modely obsahujú oveľa väčší počet možností ako lacnejšie. Je na vás, aby ste sa rozhodli, či sa vám tieto možnosti oplatí priplatiť alebo nie, všetko závisí od vašich finančných možností a túžby mať v autách nejakú konkrétnu výbavu.

Stojí za zmienku, že autá sa často dodávajú z montážnej linky v špeciálnych úrovniach výbavy, ktoré už zahŕňajú určité možnosti. Takéto konfigurácie sa často nazývajú: Base, Standard, Elegance, Exclusive, Prestige atď. Možnosti, ktoré sú súčasťou určitého balíka, budú stáť menej ako výber rovnakých možností samostatne.

Sada možností, ktoré sú súčasťou základnej konfigurácie, sa neustále rozrastá. Takmer vo všetkých modeloch sú teraz samozrejmosťou veci ako elektricky ovládané okná, elektricky nastaviteľné zrkadlá, ABS, airbagy vodiča a spolujazdca, klimatizácia, vyhrievané zrkadlá a zadné sklo, rádio + CD + USB.

Za možnosti ako zliatinové kolesá, elektrické strešné okno, cúvacie kamery, parkovacie senzory, distronic, kožený interiér s elektricky ovládanými sedadlami, kvalitný multimediálny systém a navigačný systém si musíte priplatiť.

Ktoré možnosti sú skutočne dôležité a ktoré možno bezbolestne vynechať?

Ak hovoríme o autách prémiového segmentu, potom je súbor možností pre všetky úrovne výbavy veľmi veľký, mnohé systémy sú navzájom technicky prepojené, takže si môžete vybrať iba špecifické možnosti, ako je farba interiéru, typ látky alebo kože na sedadlá, vyhrievanie volantu, atď.

Ak je auto strednej triedy, mali by ste premýšľať o tom, čo by auto malo mať a čo vám nebude chýbať. Napríklad, ak je bežná navigačná jednotka drahá, môžete si jednoducho neskôr dokúpiť navigáciu: po prvé, je to lacnejšie a po druhé, veľký výber takýchto zariadení s možnosťou ľahko aktualizovať mapy je pohodlnejší.

Zvyčajne sa navyše pridáva výbava, ktorá spríjemňuje používanie auta ako rôzne ohrievače, koberčeky, poťahy, hudobné a multimediálne systémy alebo mení jeho vzhľad - disky, rôzne body kity, obloženia.

Originálna výbava

Pre nové autá predajcovia ponúkajú výbavu, ktorú vyrába samotná automobilka. Takéto zariadenie je ideálne na inštaláciu na auto, keďže na samotné vybavenie a inštaláciu sa poskytuje záruka. Nevýhodou je, že tieto možnosti sú oveľa drahšie ako ich neoriginálne náprotivky.

Neoriginálne vybavenie

Najčastejšie sa inštalujú rôzne druhy alarmov (imobilizéry, alarmy s klasickou kľúčenkou a spätnou väzbou, alarmy s modulom GSM a ovládaním telefónu). Montáž alarmu často vyžadujú poisťovne a banky pri kúpe auta na úver.

Často sú inštalované aj rôzne druhy multimediálnych systémov s navigáciou, tunerom, zadnou kamerou a parkovacími senzormi. Takéto vybavenie je oveľa lacnejšie ako štandardné vybavenie. Kvalita práce ale nie je garantovaná výrobcom a nevzťahujú sa na ňu záručné povinnosti predávajúceho.

Existujú neoriginálne doplnky, ktoré si mnohí inštalujú na autá, ako je kovová ochrana motora, blatníky, ochranná fólia na svetlomety, okná a lak.

Samostatná téma doplnkovej výbavy je pre fanúšikov športového štýlu auta. Môžu to byť externé doplnky: spojlery, kapotáže, športové kolesá, predĺženia oblúkov, prahy, pedále atď.

Môžu to byť kolesá s väčším priemerom, športové tlmiče, zámky pre SUV. Inštalácia takéhoto zariadenia si však vyžaduje špeciálne znalosti, odborné zručnosti a vykonáva sa v špecializovaných centrách.

Čo teda dať a čo nie?

Aký druh vybavenia by mal byť nainštalovaný sa musí každý rozhodnúť sám, keďže preferencie vodiča a aj využívanie vozidla je vždy rôzne. Existuje aj niekoľko možností, na ktoré je vodič zvyknutý a bez nich nemôže pohodlne ovládať svoje nové auto.

Čítané: 369 x