Spôsoby, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s prejedaním

Datum: 01.08.2022

Prejedanie sa je niečo, o čom v minulosti mohli obyčajní ľudia len snívať. V súčasnosti už prejedanie sa nie je znakom bohatstva, ale celkom bežnou praxou. Výber jedál je pre každého veľmi veľký a jedlo je plné zvýrazňovačov chuti a vône a z tohto dôvodu ho skonzumujeme obrovskou rýchlosťou ešte predtým, než dôjde k pocitu nasýtenia.

Spôsoby, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s prejedaním

Výsledkom je, že kým telo začne produkovať hormón sýtosti, vy ste sa nielen najedli, ale dokonca prejedli tak, že vám bude zle.

Samozrejme, do budúcna vám v takýchto prípadoch radíme zapamätať si tento nepríjemný pocit a už takúto chybu neopakovať, žuť jedlo pomalšie a konzumovať čo najviac zdravých potravín bez zvýrazňovačov chutí a vône. Ak ste sa už prejedli, náš návod vám veľmi nepomôže. Ale spôsoby, ako sa vyrovnať s prejedaním, pomôžu.

Potom čo ste sa prejedli

Po prejedení sa nekarhajte, nepomôže to. Na odstránenie nepríjemných pocitov je lepšie vykonať niekoľko účinnejších opatrení. Nie je ich veľa a nefungujú okamžite, no napriek tomu vám pomôžu vyrovnať sa s týmto stavom.

Urobte si ľahkú prechádzku

Chôdza je vo všeobecnosti jedným z najužitočnejších druhov aktivít, pretože príroda v nás vyvoláva túžbu po pohybe. Ľahká prechádzka po fláme pomôže stimulovať trávenie a vyrovnať hladinu cukru v krvi. Vhodná je aj pomalá cyklistika. Hlavné je nepreháňať to a nechodiť v rýchlom tempe, inak začne prúdiť krv do nôh, čo naopak spomalí trávenie.

Ako vidíte, je to v rozpore so zvyčajnou radou „ľahnite si a budete sa cítiť lepšie“. Nie, nemusíte ísť spať, pretože počas spánku nielenže prídete o možnosť spáliť kalórie navyše, ale aj spomalíte trávenie. Okrem toho, ak je telo dokonca v rovnej polohe, potrava, ktorá sa už dostala do žalúdka, sa môže vrátiť späť do pažeráka a môže sa objaviť aj pálenie záhy v dôsledku vniknutia žalúdočnej šťavy práve do pažeráka.

Dajte si pohár vody

Často môžete počuť, že nemôžete piť počas jedla a bezprostredne po ňom, pretože to rozriedi žalúdočnú šťavu a predĺži čas potrebný na trávenie jedla. Ale to je nezmysel a aj keď má voda nejaký vplyv na žalúdočnú šťavu, tak minimálny. Pohár vody po prejedení však neublíži, už len preto, že vám pomôže zbaviť sa prebytočnej soli, ktorá bola s najväčšou pravdepodobnosťou v hojnom množstve v jedlách, ktoré ste jedli. To zase zlepší trávenie a tiež pomôže znížiť pravdepodobnosť zápchy v dôsledku veľkého množstva jedla, príjmu soli a dehydratácie. Upozorňujeme, že treba piť vodu s mierou, pretože priveľa tekutiny nie je menej škodlivej ako dehydratácia.

Čo sa týka iných nápojov, je lepšie obmedziť sa na čistú vodu. Vyhýbať by ste sa mali najmä sýteným nápojom, plyny z nich totiž zaplnia váš tráviaci systém a spôsobia ešte väčšie nepohodlie.

Doprajte si fyzickú aktivitu

Prejedanie je zlé, pretože je to cítiť aj niekoľko hodín. Ak ste pili vodu a šli na ľahkú prechádzku, ale nepohodlie stále pretrváva, potom po najmenej 3 hodinách môžete vykonávať vážnejšiu fyzickú aktivitu, napríklad cvičiť alebo ísť do posilňovne. Majte však na pamäti, že by ste to nemali preháňať, pretože to môže viesť k ešte väčšiemu nepohodliu. Mierne cvičenie, ako napríklad ľahký futbal na dvore alebo 30-minútové cvičenie v telocvični s činkami, vám pomôže naštartovať metabolizmus, spáliť extra kalórie a zabrániť zápche.

Požiadať o pomoc

Prejedanie nie vždy zmizne samo. Niekedy príliš veľa jedla môže spôsobiť poškodenie stien žalúdka v dôsledku jeho nadmerného napínania. Ak po prejedení pocítite pretrvávajúcu bolesť, mali by ste okamžite ísť do nemocnice. Čo sa týka duševnej podstaty prejedania sa, pri pravidelnom prejedaní, ktoré sa nazýva nutkavé prejedanie, môže byť potrebná pomoc psychiatra. Táto porucha psychiky si vyžaduje pomoc odborníka.

 

Čítané: 557 x