Jordánsko požaduje medzinárodné vyšetrovanie krokov Izraela v Gaze

19.05.2024 20:30 AMMÁN - Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie "vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze". Informuje o tom agentúra Reuters. Čítané: (1)

Stovky Taiwancov protestovalo pred sídlom vládnej strany DPP

19.05.2024 20:30 TCHAJ-PEJ - V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany . Informuje o tom agentúra AFP. Čítané: (1)

Voliči v Dominikánskej republike rozhodujú o prezidentovi a zložení parlamentu

19.05.2024 20:30 SANTO DOMINGO — Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční. Informujeme podľa agentúry AP. Čítané: (1)

Palác macedónskych kráľov: Navrhol ho autor jedného z divov sveta?

19.05.2024 20:30 Kráča s hlavou hrdo vztýčenou. Napokon sa dočkal. Po násilnej smrti svojho otca Filipa II. je Alexander Macedónsky vyhlásený kráľom. K slávnostnému okamihu pritom dochádza v honosnom paláci v Aigai, vtedajšej metropole kráľovstva. Čítané: (1)

Útok militantov skončil pre dvojicu turistov v Kašmíre tragicky!

19.05.2024 20:30 NAÍ DILLÍ – Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Čítané: (1)

Trumpovo víťazstvo by ohrozilo energetickú transformáciu

19.05.2024 20:30 WASHINGTON - Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informujeme na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na analýzu poradenskej spoločnosti Wood Mackenzie. Čítané: (1)

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky zmarili pokus o štátny prevrat

19.05.2024 20:30 KINSHASA - Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR. Informujú o tom agentúry AP a Reuters. Čítané: (1)

Prezident Biden pracuje na trvalom mieri na Blízkom východe

19.05.2024 20:30 ATLANTA - Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu. Infromujeme podľa agentúry AFP. Čítané: (1)

Španielsku stranu Vox v Madride podporil argentínsky prezident

19.05.2024 20:30 MADRID - Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti . V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informujeme podľa agentúry Reuters. Čítané: (1)

Ďalšia blamáž prezidenta USA Bidena: Verejnosť vydesil príbehom o kanibaloch

19.05.2024 09:45 WASHINGTON - Joe Biden sa opäť strápnil na predvolebnom vystúpení v Pensylvánii. Americký prezident zdieľal pochybnú rodinnú anekdotu a tvrdil, že jeho strýka zjedli kanibali. Biden zožal na internete veľa posmeškov za svoje mätúce vyhlásenia. Čítané: (1)

Saudskoarabský korunný princ sa stretol s Bidenovým poradcom: Diskutovali aj o vojne v Izraeli

19.05.2024 09:45 RIJÁD - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá. Informuje o tom agentúra Reuters. Čítané: (1)

Prudké boje v Rafahu: Z domovov utieklo už 800-tisíc ľudí

19.05.2024 09:45 RAFAH - Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády . Informuje o tom agentúra AFP a portál SkyNews. Čítané: (1)

USA dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán, tvrdia americké média

19.05.2024 09:45 WASHINGTON - Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov. Informuje agentúra AFP. Čítané: (1)

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 09:45 KÁTHMANDU - Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete, informovali v sobotu organizátori akcie. Informuje o tom agentúra AFP. Čítané: (1)

V Tunisku našli pri pobreží telá štyroch migrantov: Zachránili desiatky ľudí

19.05.2024 09:45 TUNIS - Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska. Informuje o tom agentúra Reuters. Čítané: (1)