Dramatické VIDEO z útoku na väzenský transport: Útočníci zabili dozorcov, oslobodili zločinca a ušli

14.05.2024 19:16 PARÍŽ - Útočníci vo Francúzsku zablokovali väzenský transport, zabili dozorcov a spolu s oslobodeným väzňom utiekli. Čítané: (3)

Viktor Orbán šokoval vyjadrením o stave Roberta Fica: Je medzi životom a smrťou

18.05.2024 04:15 BUDAPEŠŤ - K útoku na Fica sa dnes opäť vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre štátny rozhlas Kossuth Rádió. Zopakoval, že Slovensko sa pod Ficovým vedením "obrátilo k mierovému táboru". Maďarský premiér povedal, že vyšetrovanie útoku síce pokračuje, ale "je isté, že útočník bol progresívny, ľavicový a provojnový". Čítané: (2)

V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou

16.05.2024 01:31 ŽENEVA - Medzi americkými a čínskymi predstaviteľmi sa v utorok v Ženeve konali prvé rokovania o umelej inteligencii . Washington po nich vyjadril obavy o zneužitie AI Čínou, Peking zase USA kritizoval obmedzenia a nátlak na túto technológiu. Čítané: (2)

Japonsko a USA budú spolu vyvíjať systém na zneškodňovanie hypersonických striel

16.05.2024 01:31 TOKIO - Japonsko a Spojené štáty plánujú do ďalšieho desaťročia vyvinúť systém na zneškodňovanie hypersonických striel na základe dohody, ktorú v stredu podpísali obe krajiny. Čítané: (2)

Francúzsko rozmiestnilo vojakov do nepokojmi sužovanej Novej Kaledónie

16.05.2024 01:31 PARÍŽ - Francúzsko v stredu rozmiestnilo svojich vojakov, vyhlásilo zákaz vychádzania a zakázalo platformu TikTok v nepokojmi zmietanej Novej Kaledónii, francúzskom zámorskom území v Tichomorí, oznámil francúzsky premiér Gabriel Attal. Čítané: (2)

Muž s nožom zranil vo Švajčiarsku viacerých ľudí: Polícia ho zadržala

16.05.2024 01:31 ŽENEVA - Pri útoku nožom na severe Švajčiarska utrpeli v stredu zranenia viaceré osoby. Polícia páchateľa zadržala, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Čítané: (2)

Flámske mimovládky upozornili na nelegálne dodávky zbraní do Izraela

16.05.2024 01:31 BRUSEL - Skupina belgických mimovládnych organizácií podala trestné oznámenie na izraelskú lodnú spoločnosť ZIM za porušenie zákona o obchode so zbraňami v prospech Izraela. Čítané: (2)

Holandskí lídri strán sa dohodli na koaličnej vláde: Wilders premiérom nebude

16.05.2024 01:31 HAAG - Krajne pravicový holandský populista Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. Čítané: (2)

Jordánsko požaduje medzinárodné vyšetrovanie krokov Izraela v Gaze

19.05.2024 20:30 AMMÁN - Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie "vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze". Informuje o tom agentúra Reuters. Čítané: (1)

Stovky Taiwancov protestovalo pred sídlom vládnej strany DPP

19.05.2024 20:30 TCHAJ-PEJ - V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany . Informuje o tom agentúra AFP. Čítané: (1)

Voliči v Dominikánskej republike rozhodujú o prezidentovi a zložení parlamentu

19.05.2024 20:30 SANTO DOMINGO — Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční. Informujeme podľa agentúry AP. Čítané: (1)

Palác macedónskych kráľov: Navrhol ho autor jedného z divov sveta?

19.05.2024 20:30 Kráča s hlavou hrdo vztýčenou. Napokon sa dočkal. Po násilnej smrti svojho otca Filipa II. je Alexander Macedónsky vyhlásený kráľom. K slávnostnému okamihu pritom dochádza v honosnom paláci v Aigai, vtedajšej metropole kráľovstva. Čítané: (1)

Útok militantov skončil pre dvojicu turistov v Kašmíre tragicky!

19.05.2024 20:30 NAÍ DILLÍ – Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Čítané: (1)

Trumpovo víťazstvo by ohrozilo energetickú transformáciu

19.05.2024 20:30 WASHINGTON - Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informujeme na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na analýzu poradenskej spoločnosti Wood Mackenzie. Čítané: (1)

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky zmarili pokus o štátny prevrat

19.05.2024 20:30 KINSHASA - Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR. Informujú o tom agentúry AP a Reuters. Čítané: (1)