Nemci odhadujú, že do roku 2040 príde o prácu každý štvrtý človek zamestnaný v obchode s autami

31.01.2023 15:00 Kým environmentálna politika EÚ postupne mení skladbu automobilového parku na cestách, komplexná digitalizácia a tiež elektrifikácia vozidiel sa pre zmenu postarajú o bezprecedentnú transformáciu predaja áut a servisných služieb. A ak máme veriť najnovšej nemeckej štúdii, nie sú to práve príjemné správy. Podľa Inštitútu pre ekonomiku automobilového priemyslu a Fraunhoferovho inštitútu zanikne do roku 2040 viac ako 25 percent všetkých pracovných pozícií v obchode.

Hyundai si trúfa na ikony luxusu a Genesis X Convertible posiela do výroby. Vyláme si zuby?

31.01.2023 15:00 Koncern Hyundai mieri na automobilový Olymp a zdá sa, že chce prevziať žezlo celosvetového automobilového kráľa. Nielen počtom vyrobených áut, ale najmä ovládnutím tých najprestížnejších automobilových segmentov. Jeho prémiová značka Genesis pošle do výroby svoju novú vlajkovú loď – superluxusný kabriolet Genesis X Convertible. 

Čo je to konská sila a koľko koní má skutočný kôň? Na pomer jedna k jednej zabudnite

31.01.2023 15:00 Pokiaľ ide o základné technické údaje, v prípade motora nás okrem spotreby zaujíma hlavne výkon. Je uvádzaný v kilowattoch podľa odvodených jednotiek sústavy SI, a aj keď by sme nemali používať kone či skratky „ps“, „hp“ alebo „bhp“, opak je pravdou. Na tie staré, menej presné a vzájomne nezameniteľné jednotky sme takí zvyknutí, že nepomohlo ani medzinárodné nariadenie. Viete ale, že je rozdiel medzi tým, keď poviete „kone“ a „konská sila“? A čo to tá konská sila vlastne je? Dá sa vztiahnuť na silu skutočného koňa?

Najväčšia konkurencia Tesly? Žiadna Európa ale čínske automobilky, tvrdí Elon Musk

31.01.2023 15:00 Tesla síce patrí k najkontroverznejším značkám na trhu a čo chvíľa ju sprevádza nejaký škandál, no jej pozíciu lídra v otázke elektrickej mobility nie je možné spochybniť. Tlaky z rôznych strán nakoniec nútia aj ostatných výrobcov vydať sa cestou batériových vozidiel a kráľovský trón sa preto pod americkou automobilkou začína pomaly triasť. Podľa jej šéfa to však nie sú európske firmy, ktoré by jej najviac dýchali na krk. Elon Musk totiž tvrdí, že najväčšia konkurencia Tesly pochádza z Číny. 

Video: Vodička nechala šoférovať batoľa, hrozí jej pokuta od polície

31.01.2023 15:00 Mamička posadila za volant svoje batoľa a za nezodpovedné správanie jej teraz hrozí pokuta od polície, keďže svoj počin nezabudla zverejniť na sociálnej sieti, kde si ho všimli aj slovenskí muži zákona. Namiesto toho, aby dieťa umiestnila do autosedačky, mu dala do ruky volant. Aj nízka rýchlosť auta pritom môže byť pre nepripútané osoby nebezpečná - nehovoriac o malých deťoch.

Test Toyota RAV4 GR Sport - ekológ v tretrách

30.01.2023 20:00 Verili by ste, že najpredávanejšia Toyota na Slovensku nie je Corolla? Azda všade inde vo svete je. No Slováci majú najradšej Toyotu RAV4, ktorej sa u nás minulý rok predalo o zhruba pätinu viac ako najpredávanejšieho auta na svete - typu Corolla. Toyota RAV4 je na trhu už od roku 2018 a je jasné, že bol čas na modernizáciu napriek tomu, že žne celosvetový úspech. Test Toyota RAV4 GR Sport, teda presnejšie prvá jazda s týmto modelom prebehla pri meste Lulea vo Švédsku.

Nemecko nemá na 15 miliónov batériových áut do roku 2030 dosť surovín, kríva i výroba elektriny

30.01.2023 20:00 Minule sme sa podrobne pozreli na optimistický nemecký plán z pohľadu registrácií nových áut a už vývoj v tomto smere ukazuje, že Berlín žije mimo realitu. Aktuálne sa k predikciám pridáva aj tamojšie federálne ministerstvo dopravy, ktoré sa rozhodlo spočítať, ako je na tom domáci priemysel optikou dostupnosti surovín potrebných k produkcii batériových vozidiel, a ako je na predpokladaný vývoj pripravená výroba elektriny, respektíve energetická sústava.

Zachránená výroba elektroáut v EÚ? Táto správa zo Švédska vzbudila eufóriu, no treba byť opatrný

30.01.2023 20:00 Zdá sa, že výroba elektroáut v EÚ má novú veľkú nádej. Švédska ťažobná spoločnosť LKAB už skôr v januári oznámila, že objavila viac ako milión ton nerastov vzácnych zemín na severe krajiny, a to konkrétne v blízkosti bane neďaleko mesta Kiruna. Ide o najväčšie ložisko svojho druhu v Európe, takže táto novinka je dôležitá pre celý región. Pre švédsku štátnu firmu to znamená potenciál obrovských ziskov.

Toyota si s prehľadom udržala pozíciu svetovej jednotky, VW si drží od tela o 2 milióny áut

30.01.2023 20:00 Japonský konglomerát si ani v roku 2022 nenechal zobrať pozíciu svetovej jednotky v produkcii i výrobe automobilov a vďaka tomu opäť obhájil prvenstvo na globálnej scéne. Toyota zároveň jasne prevýšila nemeckého konkurenta – koncern Volkswagen – o viac ako 2,22 milióna vozidiel. A to navzdory vlaňajším pretrvávajúcim problémom s dodávkami polovodičových súčiastok, dozvukom opatrení proti covidu v Číne a miernemu poklesu celkových predajov vo svete.

Toto je ďalší konkurent pre VW ID.3. Čínsky Zeekr 3rd už testuje v EÚ, využije techniku Smartu

30.01.2023 20:00 O invázii čínskych áut do Európy sa zatiaľ viac hovorí, než že by skutočne prebiehala, nenechajte sa ale zmýliť. Štatistika predajov za posledné roky dokazuje, že počet ich registrácií významne stúpa, navyše na starom kontinente už operuje skupina, ktorá má obchodné výsledky ako žiadny iný koncern. Ide o Geely, ktorému patrí Volvo, Polestar, polovica Smartu či Lotus. Popri týchto firmách už v EÚ kúpite jeho modely Lynk Co a čoskoro by k nim mala pribudnúť ďalšia nová značka a model, ktorý bude konkurovať elektrickým VW – Zeekr 3rd.

Suzuki Jimny ako ho poznáme skončí. Malý off-road dostane elektrický pohon

30.01.2023 20:00 Na Suzuki Jimny v aktuálnej generácii sme čakali dlhých dvadsať rokov, no určite sa to vyplatilo. Drobný off-road, známy vďaka dizajnu aj ako „malé Géčko“, je v teréne mimoriadne zdatný a schopnosti potvrdil skvelým výsledkom aj v našom 4x4 teste. No tak ako ho poznáme končí. Automobilka má v pláne robiť Suzuki Jimny elektromobil. O tom, že je to v súčasnej dobe asi nevyhnutý krok netreba veľmi diskutovať. Či však o taký model bude rovnako veľký záujem ako o súčasnú generáciu je už diskutabilné. Jednou zo základných predností modelu Jimny bola ľahkosť.

Policajné radary vás budú automaticky pokutovať. Zistili sme, kedy prídu prvé!

30.01.2023 10:30 Veľký projekt štátu sa – aspoň na papieri – hýbe vpred: Policajné radary majú podľa plánov polície zaplaviť krajinu a automaticky pokutovať previnilcov za rýchlosť či iné prehrešky, a to predovšetkým v rámci najviac rizikových úsekov. Policajný prezident Štefan Hamran pôvodne avizoval príchod 270 radarov už tento rok. Podarí sa tento plán naplniť?

Audi chystá ambiciózny produktový plán. Do roku 2026 predstaví až 20 nových modelov

30.01.2023 10:30 Audi síce za svojou priamou nemeckou konkurenciou, teda BMW a Mercedesom, dlhodobo v predajoch zaostáva, no štyri kruhy to očividne nehodlajú nechať len tak. Ingolstadt totiž chystá asi najväčšiu ofenzívu vo svojej histórii. Ide o doposiaľ ich najambicióznejší produktový plán, ktorý zahŕňa až dvadsať nových modelov, ktoré by mali byť predstavené do roku 2026. A nepôjde len o elektromobily. Nástupcov dostanú aj niektoré modely so spaľovacím motorom, aj keď bez elektrifikácie to už nepôjde.

Renault Espace je skutočne späť. Francúzi si k novej generácii pomohli technickým trikom

30.01.2023 00:45 Ešte vlani to vyzeralo, že Renault Espace skončí bez náhrady. Francúzi však aktuálne dávajú najavo, že sa slávneho mena tak ľahko nezrieknu. Akurát si budú musieť zákazníci zvyknúť na fakt, že to nie je minivan. Už posledná piata generácia patrila skôr medzi crossovery ako klasické MPV, jej nástupca však bude čistokrvné SUV. Vo svojej podstate pôjde o predĺžený model Austral so sedemsedadlovým interiérom, takže automobilka jednou ranou nahradí Espace i veľký Koleos. Na trh dorazí už v tomto roku.

Zánovných áut je menej, na trhu pribúdajú jazdené elektromobily a hybridy

30.01.2023 00:45 Minulý rok bol v porovnaní s tým predchádzajúcim v znamení úbytku zánovných vozidiel na trhu. Celkovo ich bolo na Slovensku ponúkaných medziročne o 8,7 % menej. V roku 2021 bolo celkovo inzerovaných 26 314 zánovných vozidiel, zatiaľ čo vlani iba 24 024. Väčší trhový podiel si však stále viac ukrajujú jazdené elektromobily a vozidlá s hybridným pohonom.