Rodinné SUV s experimentálnym motorom a výkonom 800 koní? To je Honda CR-V Hybrid Racer

28.02.2023 19:47 Honda vstupuje do seriálu Indycar a toto je asi ten najsympatickejší reklamný pútač, ktorý mohla pri tejto príležitosti postaviť. Teda v prípade, že máte stále o niečo radšej spaľovací agregát ako elektromotor, aj keď na palube tohto špeciálu nájdete oboje. Novinka má meno CR-V Hybrid Racer a primárne ju poháňa 2,2-litrový preplňovaný vidlicový šesťvalec v kombinácii so sekvenčnou prevodovkou. Aby sa nepovedalo, v aute je elektromotor-generátor, ale parádny zvuk tohto stroja primárne produkuje V6.

Chcete tekuté stierače? Načo slúžia a ako sa dajú ešte použiť?

28.02.2023 19:47 Možno ste nad nimi premýšľali, možno ich máte na aute a možno ani netušíte, o čom je reč. Vodičov je možné rozdeliť zhruba do týchto troch skupín. Pojem tekuté stierače totiž nie všetci poznajú, avšak produkt prispeje k lepšej viditeľnosti a teda aj k vyššej bezpečnosti, obzvlásť počas jazdy v nočnom daždi. Ako si ale vybrať tie správne, ako ich aplikovať alebo kde všade ich použiť? Poďme sa na to pozrieť.

Nissan urýchli v EÚ prechod na elektrickú mobilitu, v Číne pritom ide opačným smerom

28.02.2023 19:47 Nissan si nedávno vyjasnil vlastnícke vzťahy s Renaultom i kompetencie a zdá sa, že mu to pomohlo odpichnúť sa vpred. Ak ale nemáte v láske batériové autá, asi vás najnovší oznam japonského výrobcu nepoteší. Firma zverejnila správu, podľa ktorej chce v EÚ urýchliť prechod na elektrickú mobilitu a až na pár výnimiek v podobe dodávok už nebude od  2026 predávať prakticky žiadne vozidlá bez elektrifikácie. Paradoxne rovnaký program Nissan v Číne naopak spomalí a čisto spaľovacie motory udrží na tamojšom trhu dlhšie, ako bolo v pláne.

77-ročný vodič slepo dôveroval navigačnému systému, takto poničil svoju Alpinu B3 Touring

28.02.2023 19:47 Úvodnými slovami samozrejme nechceme povedať, že máte povely navigačného systému bohorovne ignorovať. Ak to robíte, je otázne, prečo ho potom zapínate. Zároveň ale platí, že spoliehať sa slepo na jeho príkazy nemusí byť vždy najlepší nápad. Na vlastnej koži sa o tom nedávno presvedčil starší vodič Alpiny B3 Touring, ktorú sa mu podarilo zakliesniť v rakúskom Wolfgangsee tak dôsledne, že ho museli spoločne s posádkou prísť vyslobodiť miestni hasiči. Poničené auto a iste nemalá škoda by mu mohli byť nabudúce ponaučením.

Zablokujem zákaz spaľovacích motorov, ak nedáte výnimku syntetickým palivám, tvrdí minister

28.02.2023 19:47 Zdá sa, že ak súčasná nemecká vláda nenájde spoločnú reč v otázke použitia syntetických palív, spolkový minister dopravy – Volker Wissing – je pripravený potopiť plánovaný zákaz spaľovacích motorov a vyvolať tak spor s koaličnými partnermi, predovšetkým potom so stranou Zelených. Len pripomíname, že EÚ i parlament nepriamo klasické pohonné jednotky od roku 2035 síce už zakázali, aby to ale bolo definitívne, musí toto nariadenie prejsť Radou Európskej únie, ktorá zastupuje jednotlivé štáty.

BMW vysvetľuje, prečo stále verí vodíku. Prečo potom nechce budovať vodíkové čerpacie stanice?

28.02.2023 19:47 BMW práve vypúšťa na cesty overovaciu sériu funkčných vodíkových prototypov postavených na základe modelu X5. Až stovka vozidiel iX5 Hydrogen s palivovým článkom, systémovým výkonom 401 koní a dojazdom viac ako 500 kilometrov, bude v bežnej premávke zbierať dáta, ktoré rozhodnú o tom, či Mníchov do konca tejto dekády spustí sériovú výrobu áut s týmto pohonom. Šance sú veľké, aj keď stále citeľne chýba infraštruktúra. Prečo potom bavorská automobilka nechce stavať vodíkové čerpacie stanice?

Obmedzí aj vás? Už o polroka nastane zásadná zmena parkovania na Slovensku

28.02.2023 10:00 Ešte 6 mesiacov a veľká zmena parkovania spôsobí, že parkovanie na chodníku sa stane minulosťou. Novinka začala platiť pôvodne platiť už skôr, no zákonodarcovia napokon začiatok jej platnosti oneskorili na október 2023. Ten sa nezadržateľne blíži. Zmena naďalej vyvoláva obavy týkajúce sa chýbajúceho priestoru na vytvorenie dostatku legálnych parkovacích miest v mnohých mestách.

Hyundai i10 bude ďalej držať triedu mestských mini na nohách. Aktuálne má za sebou facelift

28.02.2023 10:00 Kórejský koncern ako jeden z mála výrobcov na mestské mini ešte nerezignoval a čo viac, nechal prejsť Hyundai i10 štandardnou medzigeneračnou modernizáciou, čo znamená len jednu vec – tento model by mal na trhu ešte pár rokov vydržať. Zmeny v každom prípade nie sú zásadné. Automobilka len nepatrne zmenila vonkajší vzhľad, pridala nejaké nové materiály v interiéri, k tomu ambientné podsvietenie a trochu lepšiu výbavu. A čo je fajn, úpravy sa dotkli aj zľahka športovo orientovanej verzie N Line.

Prezúvanie pneumatík zo zimných na letné je za dverami

28.02.2023 10:00 Keď sa zima pomaly končí a nastupuje teplejšie počasie, je dôležité, aby ste vaše vozidlo správne pripravili na nadchádzajúce obdobie. Prezúvanie pneumatík je jednou z najzásadnejších vecí, ktorú je potrebné vykonať pri prechode z chladných zimných mesiacov do teplejších jarných alebo letných mesiacov. 

„Je to šialenstvo,“ komentuje Dacia konkurenciu a odhaľuje, čo je najväčšia chyba automobiliek!

27.02.2023 23:47 Dacia opäť raz priliala olej do ohňa – najväčšia chyba automobiliek, a teda jej veľkých konkurentov, má spočívať v tom, čo robia z hľadiska nových modelov elektromobilov a ich rastúcej hmotnosti. Manažér Dacie hovorí, že ide o šialenstvo a argumentuje, že pokiaľ ide naozaj o emisie a ekológiu, príliš vysoká hmotnosť áut vraj nemôže byť tolerovaná. Otázkou je, či sa táto stratégia rumunskej automobilke z dlhodobého hľadiska vypomstí.

Lotus Type 133 bude prvý športový sedan od éry slávnej Omegy, v hľadáčiku má Porsche Taycan

27.02.2023 23:47 Lotus Omega, teda ostrý sedan postavený na základoch veľkého Opelu, ktorý na začiatku 90. rokov konkuroval BMW M5 E34 a stal sa jedným z najobľúbenejších áut zločincov, konečne dostane nástupcu. Kvôli viacerým dôležitým detailom asi nie priameho, ale chystaný Lotus Type 133 minimálne za duchovného následníka uvedenej super-limuzíny považovať môžeme. Trochu iróniou je, že sa o jeho návrat postaral čínsky koncern Geely, ktorý okrem Polestaru či Volva vlastní aj známu britskú športovú značku.

Ceny palív na pumpách sa opäť pohnú. Čo nás čaká a ako zamieša kartami plyn?

27.02.2023 13:31 V časoch vysokej inflácie sa počíta každá dobrá správa. Ceny palív na pumpách poklesli na omnoho prijateľnejšie úrovne ďaleko od 2-eurovej hranice. Navyše sa ukazuje, že vodiči zatiaľ nemusia mať obavy z ďalšej vlny zdražovania. Práve naopak, aspoň čo sa krátkodobého hľadiska týka očakávajú odborníci ďalší mierny pokles. Pomáha tomu zima, ktorá bola nadpriemerne teplá, ako aj klesajúce ceny plynu.

Európske predaje nových áut ovládla v januári Dacia, modelom na baterky dominuje Tesla Model Y

27.02.2023 13:31 Vlani sa najpredávanejším osobným vozidlom v Európe stal Peugeot 208, Dacii Sandero však prvenstvo uniklo len o vlások. Presnejšie povedané o necelých 6300 predaných áut, pričom len týmto dvom modelom sa podarilo prekročiť hranicu 200 tisíc registrácií. Ako to dopadne v roku 2023, môžeme dnes len hádať, január ale lepšie vyšiel rumunskej značke. Vyšvihla sa na prvé miesto, zatiaľ čo „malý lev“ sa prepadol o niekoľko poschodí. Radosť môže mať aj Elon Musk, jeho Tesla Model Y je momentálne najžiadanejším elektromobilom.

Porsche rozšírilo vzorkovník farieb o novú zelenú. Pôvodne si ju nechal namiešať zákazník

27.02.2023 13:31 Nová hrášková zelená nesie interné kódové označenie 24C a individuálny vzorkovník farieb ju bude viesť pod názvom Essemann Green, respektíve Essemann Grün. Objednať si ju budete môcť od marca tohto roku a zaujímavý na tomto odtieni je fakt, že sa o jeho namiešanie postaral dlhoročný zákazník a nadšenec do áut značky Porsche, Michael Essmann. Prvýkrát si nechal nalakovať auto touto výraznou zelenou už v roku 1992 a v priebehu nasledujúcich troch dekád postupne pribudli ďalšie modely.

Ďalší šok! Všetky firemné autá od roku 2030 povinne elektrické? EÚ sa dostáva pod poriadny tlak

27.02.2023 13:31 Aby toho nebolo málo a automobilový svet nezažíval nudu, z pôdy EÚ prichádza ďalší šok. Všetky firemné autá by mali byť od roku 2030 povinne elektrické! A keďže autá kupované na firemné účely tvoria podstatne väčšiu časť vozového parku, než autá súkromných osôb, malo by sa tak stať už o päť rokov skôr, než príde úplný zákaz predaja áut so spaľovacím motormi. Výnimku by mali mať zatiaľ len firemné motocykle.