Premiérový zraz majiteľov BMW Z3 už čoskoro. S prihláškou neváhajte, počet miest je obmedzený

30.04.2023 21:30 Parkuje vo vašej garáži „Zet-trojka“ so strechou alebo bez a máte dojem, že by stálo za to nájsť podobne poznamenaných motoristov s rovnakým modelom? Nepochybujeme o tom, že sa mnohí z nich navzájom poznajú, teraz ale majú šancu nájsť ďalších. Už o necelé dva mesiace totiž prebehne premiérový zraz majiteľov BMW Z3, pričom stretnutie štartuje 24. júna v areáli kaštieľa v Bernolákove. Samozrejmosťou je „spanilá jazda“ okreskami západného Slovenska a chýbať nebude ani tradičná súťaž o najkrajšie auto akcie.

Briti tvrdia, že ich technológia násobne urýchli nabíjanie lítiových batérií. Podvod či realita?

30.04.2023 21:30 Spomínate si na rôzne podvodné stránky predávajúce magnety, ktoré mali na palivovom potrubí postaviť do pozoru molekuly benzínu a vďaka tomu vám zabezpečiť vyššiu prevádzkovú efektivitu a tým i nižšiu spotrebu a dokonca vyšší výkon? Verte tomu alebo nie, ale už zase je tu podobný nápad, ale tentoraz určený pre elektromobily. Momentálne vraj radikálne urýchli nabíjanie batérií a navyše predĺži ich životnosť. Čím netvrdíme, že aj títo autori „nápadu za milión“ chcú klamstvom vybieliť vašu peňaženku. To posúďte sami...

Demontujú ho z áut! Skončí EXTRA zelené svetlo, ktoré vymyslel Slovák na zvyšenie bezpečnosti

30.04.2023 21:30 Test sa končí a zelené svetlo musí preč. Predné brzdové svetlo vzbudilo záujem, no vynález Slováka si ešte musí nájsť cestu do sériovej výroby a nasadenia v každodennej masovej prevádzke. Hodnotenia a skúsenosti účastníkov cestnej premávky sú zatiaľ prevažne pozitívne. Predné brzdové svetlo má zvyšovať bezpečnosť tým, že sa rozsvieti vtedy, keď automobil brzdí .

Nový asistent umožní na diaľnici predbiehať len pohľadom do zrkadla. Je to dobrý nápad?

30.04.2023 12:00 Ak ste to náhodou nespoznali z úvodnej fotografie, respektíve obrovského displeja a prelepeného loga na volante maskovaného prototypu, reč je o najnovšej technológii BMW. A pretože je za dverami premiéra novej päťky, Mníchov v snahe udržať našu pozornosť postupne uvoľňuje informácie o tom, čo sa v aute objaví. Uvedená novinka má meno Autobahn Assistant, teda diaľničný asistent a vodičovi skutočne umožní predbiehať len pohľadom do vonkajšieho spätného zrkadla a auto spustí manéver. Tu je pár detailov...

Poistky áut zdražejú výrazne a suverénne najviac si to odnesú elektromobily

30.04.2023 12:00 O pár rokov bude poistný trh s autami vyzerať kompletne inak. Poistky áut zdražejú, a to v dôsledku rozmachu elektropohonu a pokročilých moderných technológií. Elektrické autá o niekoľko rokov zrejme ovládnu automobilovú mapu sveta a očakáva sa, že ceny ich poistiek by sa mohli už do roku 2030 zdvojnásobiť. Na stúpajúce ceny upozornila štúdia, ktorú vypracovala poradenská spoločnosť Capgemini. Dôvod? Autá sú čoraz drahšie...

Test Mazda 6 20th Anniversary – Soľ nad zlato

30.04.2023 12:00 Životný cyklus 3. generácie Mazdy 6 je až neuveriteľné dlhý. Prešlo už viac ako 10 rokov od jej uvedenia. Síce prešla faceliftom, no už aj to bolo pred piatimi rokmi. Dnes stojím pred Mazdou 6 vo výročnej edícií a som plný očakávaní, čo dokáže ponúknuť v roku 2023. Test Mazda 6 2.5i prináša viaceré prekvapivé zistenia. Iste nie len pre mňa, ale aj pre vás. V prvom rade sa na ňu dobre pozrite. Aj po tých rokoch je to stále parádny kus auta. Elegantno-športová, veľká sedanová klasika, ktorá sa z ponuky výrobcov veľmi rýchlo tratí.

Audi TTS Coupé Memorial Edition je limitovaná séria pred koncom výroby, získať ju bude náročné

30.04.2023 02:31 Tretia generácia Audi TT bude zároveň posledná a jej výroba sa nezadržateľne blíži. Pripomínajú to okrem iného tiež zvláštne série predstavované po celom svete, pričom táto s názvom Memorial Edition, postavená na základoch verzie TTS Coupé s preplňovaným dvojlitrom a sedemstupňovým dvojspojkovým automatom, vznikne vo veľmi obmedzenom počte 100 kusov. Jej dostupnosť potom komplikuje fakt, že je určená výlučne pre japonských zákazníkov a má tým pádom pravostranné riadenie.

NEVS Emily GT: bývalí technici Saabu šokovali elektromobilom s dojazdom 1000 kilometrov

30.04.2023 02:31 Má elektromotory integrované do nábojov kolies, obrovskú batériu s kapacitou až 175 kWh a v rodnom liste švédsko-čínskych rodičov. Za tajne vyvíjaným prototypom NEVS Emily GT stojí partia bývalých vývojárov automobilky Saab, ktorí sa v rámci startupu pokúsili zachrániť známu značku potom, ako v roku 2011 skrachovala. Smutné je, že vo svojom úsilí pred pár týždňami zlyhali, ukázali nám však aspoň na čom pracovali od roku 2019. V priebehu desiatich mesiacov za im podarilo postaviť pozoruhodnú elektrickú limuzínu.

Alpine A290 bude prvý ostrý hatchback známej francúzskej značky a navyše elektrický

30.04.2023 02:31 Jeho celé označenie je Alpine A290_β, pričom Beta je samozrejme odkaz na fakt, že zatiaľ nejde o sériový elektromobil, ale „beta-verziu“, teda koncept. A keď už sme pri tom, musíme dodať, že nejde o prvý batériový pokus tejto značky. Ak trochu zalovíte v pamäti, nepochybne si spomeniete na vlaňajšiu štúdiu E-ternité s výkonom 242 koní, postavenú na základoch kupé Alpine A110. Či sa tá niekedy dostane na cesty, je vo hviezdach, A290 ale smeruje do výroby. Vychádza totiž z pripravovaného elektrického Renaultu 5.

Matka po smrti dcéry dosiahla nevídané. Vodiči do 25 budú mať zakázané voziť kamarátov

30.04.2023 02:31 V Británii sa schyľuje k ratifikácii kontroverznej legislatívnej novinky, ktorá by radikálne obmedzila práva jednej skupiny vodičov. Po smrti 18-ročnej dcéry na mieste spolujazdca viedla Sharron Huddleston kampaň za bezpečnosť a práve kvôli nej bude tamojšia vláda jednať o novom návrhu zákona týkajúceho sa najmladších šoférov na cestách. Tí by podľa neho mali počas prvého polroka alebo až roka od získania vodičského preukazu zakázané voziť kamarátov, presnejšie povedané nesmeli by prevážať pasažierov do 25 rokov.

Cena benzínu už čoskoro pokorí dôležitú hranicu, vidina zlých časov ekonomiky ťahá ropu nadol

30.04.2023 02:31 Odborníci v tom majú jasno: Cena benzínu by už čoskoro mala u nás poklesnúť pod magickú hranicu 1,50 eura. Napovedá tomu celkový vývoj na trhoch, na základe ktorého s takýmto scenárom počítajú analytici Dáta bez pátosu. Hrozba recesie v USA, ako aj obavy z ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb majú vplyv na ceny ropy na svetových trhoch. A tie sa hýbu nadol.

Rýchlostná cesta R2 napreduje vo výstavbe! Úsek pri Košiciach však mešká a bude drahší

29.04.2023 16:46 Výstavba R2ky Košice, Šaca – Košické Oľšany pokračuje. Rýchlostná cesta R2 na východe by - v tomto úseku - mala byť hotová v druhej polovici leta 2025. Na viacerých objektoch stavby aktuálne realizujú budovanie násypov a niektoré násypy už frézujú. V časti mokrade teraz stavebníci realizujú odkop zeminy. Národná diaľničná spoločnosť zverejnila video. Prezentuje tak pokrok vo výstavbe, ktorý sa doposiaľ podarilo dosiahnuť.

VW T-Roc je najčistejšie benzínové auto v testoch GreenNCAP

29.04.2023 16:46 Na dlho kladenú otázku motoristov, ktoré je najčistejšie benzínové auto doposiaľ neexistovala jednoznačná odpoveď. Odpoveď pritom zaujíma mnohých ľudí. Konzorcium GreenNCAP na ňu nedávno našlo odpoveď. Najčistejším autom v testoch GreenNCAP sa stal VW T-Roc 1,5 TSI.

Matador Hectorra 5 má vyvážený výkon a s nižšie náklady na prevádzku

29.04.2023 16:46 Slovenská značka pneumatík, ktorá patrí pod krídla koncernu Continental, uvádza na trh novinku - pneumatiku Matador Hectorra 5. Tá v porovnaní so svojou predchodkyňou disponuje rôznymi vylepšeniami, predovšetkým nižším valivým odporom a lepším výkonom na mokrej vozovke. Okrem toho tiež nová Hectorra 5, vďaka novej generácii zmesi pneumatík, poskytuje vodičom zvýšený kilometrový nájazd a lepší komfort.

Dôležitý tunel diaľnice D1 Branisko rozšíria, dostane druhú rúru. Zatvoria ho počas výstavby?

28.04.2023 22:15 Pôvodne sa počítalo s tým, že tunel diaľnice D1 Branisko by bol v súčasnosti už plnohodnotne hotový vrátane jeho druhej rúry. Realita je však iná. Dvojička sa dodnes ani len nezačala stavať. Diaľničiari však upokojujú situáciu a avizujú, že s druhou rúrou Braniska sa naďalej počíta. Dokonca je tu aj jedna dobrá správa pre motoristov, ktorí tento diaľničný tunel pravidelne využívajú a jeho prípadné zatvorenie by im narobilo veľa komplikácií.