Novinka! Nainštalujú inteligentné priechody pre chodcov aj radary. Pokutami vytrestajú pirátov

31.05.2023 15:46 Mesto Žilina vybuduje inteligentné priechody pre chodcov. Zástupcovia samosprávy sa rozhodli, že chcú ísť s dobou a budú dohliadať na bezpečnosť na cestách aj s využitím moderných technológií. Pribudnú tak i radary, ktorú budú automaticky trestať motoristov jazdiacich príliš rýchlo. Žilinská radnica reaguje na nárast intenzity dopravy, ale aj zvýšený pohyb chodcov či cyklistov. Na nových smart priechodoch nebudú chýbať LED osvetlenie či detektory pohybu.

Potvrdené, máme drahé palivo. V priamom porovnaní, aj v pomere k prijímom

31.05.2023 15:46 Slováci sa na ceny pohonných hmôt často sťažujú. Vraj sú neúmerne vysoké a v zahraničí sa dá rovnaké palivo kúpiť lacnejšie. A nie len to. Ešte častejší argument je, že to sa im kupuje, keď parádne zarobia... Zdalo by sa, že je to jedna z vecí, na ktoré sa Slováci sťažujú, aby sa zbavili zodpovednosti za svoju finančnú situáciu a preniesli zodpovednosť na niekoho iného. Objektívne porovnania však dokazujú, že majú veľkú pravdu. Slováci skutočne majú pravdu, keď vravia, že máme drahé palivo. Nie len v absolútnom porovnaní, ale hlavne v pomere k prijímom!

Vrcholný Range Rover Sport SV dostal V8 od BMW s výkonom 635 koní a karbónové kolesá

31.05.2023 15:46 Chcete osemvalce BMW? Kupujte si modely od Range Roveru. Uznávame, znie to trochu ako trápny vtip, ale – žiaľ – je to pravda. Kým nová sedmička a zatiaľ ani nedávno predstavená päťka žiadnu V8 v Európe neponúkajú, v britskom SUV si môžete najnovšie vybrať hneď z dvoch možností. Buď základný Sport P530, alebo práve predstavený vrchol s názvom Sport SV, ktorý nahradzuje Range Rover Sport SVR z minulej generácie. Práve tento stroj vymenil kompresorový päťlitrový osemvalec za mníchovské 4.4 V8 biturbo.

Únik dokumentov štartuje aféru Teslagate. Musk akceptuje smrť ako daň za pokrok, tvrdí analytik

31.05.2023 15:46 Zdá sa, že automobilový svet čaká ďalšia nepríjemná aféra. Tentoraz sa týka automobilky Tesla. A hoci tá už neraz čelila rôznym problémom a súdnym sporom, tentoraz sa zdá byť celá záležitosť vážnejšia a vo väčšom rozsahu. Množstvo uniknutých interných dokumentov totiž dokazuje, že o mnohých zlyhaniach svojich áut značka vedela, no nepodnikla adekvátne protiopatrenia. Aféra Teslagate je tak za dverami.

Drastický plán! Susedná krajina môže stopnúť klasické autá so spaľovacím motorom už o 4 roky

31.05.2023 15:46 Rok 2035 sa jej zdá byť zjavne príliš neskorý, pokiaľ ide klasické autá so spaľovacím motorom a ich koniec. Rakúska ministerka pre klímu Leonore Gewessler má z hľadiska klimatických cieľov podľa všetkého vysoké ambície. Ak presadí svoj „pohľad na vec“, klasické spaľovacie motory by mohli byť zakázané – u novo registrovaných áut - už od roku 2027.

Toyota predstavila modernizovaný Yaris. Vylepšený hybridný pohon ponúkne vyšší výkon

31.05.2023 15:46 Toyota patrí ku značkám, ktoré na segment malých áut nezanevreli. Zároveň to ale znamená, že jej technici musia prispôsobovať aj tie najmenšie modely novým unijným predpisom, ktoré sa týkajú okrem iného napríklad povinnej bezpečnostnej výbavy. Aj o tom je práve predstavený modernizovaný Yaris prezentovaný ako vozidlo modelového roka 2024. Japonci k tomu ale pridávajú tiež nový, výkonnejší hybridný pohon, zdokonalené komfortné elektronické systémy a navyše tiež novú verziu nazvanú Premiere Edition.

Nový príspevok na auto: Ak splníte podmienku, štát vám dá zľavu 2 tisíc eur, navrhujú

31.05.2023 15:46 Akcia typu šrotovné by sa mohla po rokoch vrátiť na Slovensko. Nový príspevok na auto navrhuje politická strana Demokrati na čele s expremiérom Eduardom Hegerom. Má byť naviazaný na to, že nové auto, ktoré si kúpite, bude ekologické . Politici chcú vraj takto bojovať proti nešváru, ktorým je vysoký priemerný vek áut na Slovensku – 15 rokov.

Nezabudnite, že už o necelé štyri týždne štartuje tradičný Veteranfest Slavkov 2023

31.05.2023 15:46 Nezabudli ste? Aspoň pre tých, ktorým sú staré autá vyrobené pred viac ako tridsiatimi rokmi blízke, pripomíname termín tohtoročnej akcie Veteranfest Slavkov 2023. Pravdepodobne najväčšie stretnutie historických a starých áut s právoplatným označením veterán na jednom mieste, minimálne teda na území Českej rebubliky a Slovenska, sa nezadržateľne blíži. Nezabudnite si preto poznačiť v kalendári tento konkrétny dátum: sobota, 24. jún 2023.

Renault posúva skúšobné jazdy na novú úroveň. Austral požičajú na 2 dni

31.05.2023 15:46 Pred korona vírusom bolo bežné, že predajca áut disponoval dostatočným arzenálom áut, ktoré mohol vážnejším záujemcom ponúknuť na predvádzaciu jazdu. Zväčša s predajcom v aute, aby vás mohol lepšie spracovať, však netrvali dlhšie než pár desiatok minút a kilometrov. To mnohým nestačilo. Potom prišla pandémia a skúšobné jazdy skončili úplne. Osobný kontakt nebol možný a neboli ani predvádzacie autá... Konečne sa veci vracajú do normálu. Ale Renault ide oveľa ďalej. Nové auto vám požičia na celé dva dni a bez predajcu v ňom, samozrejme :)

Autokross Môlča sa opäť prihlási o pozornosť uprostred júla

30.05.2023 20:15 Sezóna motoristických podujatí je už v plnom prúde, avšak čo sa týka autokrosu, slovenskí priaznivci si v tomto roku ešte na svoje neprišli. To sa však už čoskoro zmení. Po vyše roku sa opäť hlási Autokross Môlča. Organizačný výbor, ktorý prešiel minulý rok drobnými zmenami, sa už v týchto chvíľach usilovne pripravuje na to, aby v dňoch 15. – 16.07.2023 priniesol opäť kvalitne pripravené podujatie. 

8 štátov EÚ vrátane Slovenska oficiálne protestuje proti emisnej norme Euro 7

30.05.2023 20:15 Mala sprísniť limity pre znečisťujúce emisie z áut. No proti emisnej norme Euro 7 sa postavilo 8 členských krajín EÚ. Predsedníctvu rady EÚ a eurokomisii poslali list, v ktorom sa postavili nie len na stranu automobiliek, ale v prvom rade na stranu motoristov a zamestnancov v automotive. Ide o Slovensko, Česko, Bulharsko, Francúzsko, Maďarsko, Taliansko, Poľsko a Rumunsko.

Citroën rozširuje ponuku motorizácií pre model C5 Aircross o nový trojvalcový hybrid

30.05.2023 20:15 Možno by sme mali hneď na začiatku povedať, aby ste prítomný čas použitý v titulku brali s miernou rezervou. Nový trojvalcový hybrid si v tejto chvíli ešte neobjednáte, ale Citroën sľubuje, že bude pre zákazníkov zaujímajúcich sa o C5 Aircross k dispozícii už v druhej polovici tohto roka. Ak nás sledujete pozorne a máte dojem, že vám je avizovaná technika povedomá, máte pravdu. Rovnaký benzín-elektrický pohon práve pripravuje pre modely 2008, 3008 a 5008 aj Peugeot, tak si poďme pripomenúť, čím chcú Francúzi zaujať.

Herná konzola v BMW vám umožní skrátiť si čas v aute hraním hier

30.05.2023 20:15 Niečo podobné ste už asi videli v prípade elektromobilov americkej automobilky Tesla. Herná konzola v BMW nie je preto žiadnou doteraz nevidenou novinkou na trhu, ale pre značku z Mníchova je to prvýkrát, čo niečo podobné integruje do svojho palubného infotainmentu. Aplikácia nazvaná AirConsole, ktorú nájdete v najnovších bavorských modeloch, ponúkne možnosť zabiť čas napríklad vo chvíli, keď čakáte na partnerku pred obchodom, na kamaráta, ktorý večne mešká alebo pripojený na nabíjačku.

Vypredal sa okamžite. Pre veľký záujem Citroën vracia Ami Buggy do výroby. Len za 10 000 eur!

30.05.2023 20:15 Citroën bol vždy známy svojimi odvážnymi víziami, ktoré bol schopný pretaviť do reálneho sveta. Jeho avantgardné modely boli ozdobami ciest a neraz určovali trendy aj v oblasti nevšedných technológií. A aj keď čas mnohé z toho postupne odvial, zdá sa, že invencia a nápady automobilke stále nechýbajú. Dôkazom je aj originálny mestský elektromobil Ami Buggy. Pre veľký záujem ho automobilka znova vracia do výroby.

Nový Dongfeng T5 Evo je na Slovensku. S klasickým spaľovacím motorom, aj ako elektromobil

30.05.2023 20:15 Na Slovensku je ich zatiaľ ako povestného šafranu, to ale neznamená, že u nás produkty čínskych automobiliek postupne nepribúdajú. Len nedávno sme vám predstavili luxusný batériový Voyah Free a jeho výrobca už rozširuje ponuku o dve ďalšie novinky, aj keď v tomto prípade ide o niečo známejšiu značku. Prvým prírastkom v portfóliu je skoro 4,6-metrový crossover Dongfeng T5 Evo, tým druhým jeho elektrifikovaný variant T5 Evo EV. Obe autá už majú slovenskú cenu, tak sa poďme pozrieť, čo ponúkajú.