Ako znížiť spotrebu auta?

Datum: 28.07.2022

Ceny palív nekompromisne stúpajú a aktívni vodiči osobných automobilov sa stále viac musia zamýšľať nad inými alternatívami dopravy.

Ako znížiť spotrebu auta

Niektorí sa rozhodli využiť iné dopravné prostriedky, čo uľahčuje aj aktuálne ročné obdobie. Mnohí však na výber nemajú, a tak musia denne sledovať vývoj cien na benzínových pumpách.

Príčiny zvýšenej spotreby paliva môžu byť rôzne. Ak máte dlhodobo tú istú spotrebu a zistíte, že si vaše auto zrazu pýta viac, pravdepodobne niečo nebude v poriadku. Problém so spotrebou môže nastať aj pri kúpe jazdeného auta, ktoré má od začiatku vyššiu spotrebu ako je bežné. Príčinou veľakrát bývajú nesprávne šoférske návyky. Samotnú spotrebu auta ovplyvňuje viacero faktorov.

My prinášame pár tipov, ako palivo aspoň čiastočne ušetriť.

Spôsob jazdy

Každý z nás má svoj štýl jazdy. Niektorí jazdia podľa nálady, dokonca podľa zapnutej hudby alebo aj podľa toho, koho vezieme. Aj keď si to častokrát nechceme priznať, neúmerne vysoká spotreba je dôsledkom toho, že poriadne šliapeme na plynový pedál.

Radenie prevodových stupňov a otáčky motora

Medzi dôležité faktory patrí aj samotné radenie prevodových stupňov. Pri jazde v meste mnoho vodičov zbytočne jazdí na nižšom prevodovom stupni, ako by motor zniesol. Pri dlhšej trase by ste mali mať vždy zaradený čo najvyšší možný prevodový stupeň. Súčasťou výbavy novších áut je indikátor ekonomického riadenia, ktorý odporúčame dodržiavať.

Zahrievanie motora

Studený motor spotrebuje oveľa viac paliva ako zahriaty, preto sa niekedy pri kratších vzdialenostiach oplatí prejsť pešo. Problém nastáva hlavne v zimnom období. Mnohí z nás v zime naštartujú motor a následne sa pustíme do čistenia námrazy a snehu. Z hľadiska životnosti a spotreby nie je vhodné zahrievať motor chodom na voľnobežné otáčky, preto je lepšie po naštartovaní auta hneď vyraziť a zahrievať motor primeraným štýlom jazdy bez vytáčania do vysokých otáčok.

Brzdenie motorom a neutrál

Pri brzdení motorom dochádza k zastaveniu prívodu paliva, takže pri dojazde na križovatku so zaradeným prevodovým stupňom bez nohy na plynovom pedáli šetríte palivo a znižujete jeho spotrebu. Brzdenie motorom sa odporúča využívať aj pri klesaniach, výrazne tým ušetríte. Ak je svah príliš mierny a vy zistíte, že strácate rýchlosť, použite neutrál. V tomto režime spotrebuje motor len palivo potrebné na voľnobežné otáčky.

Pneumatiky

Stav vašich pneumatík výrazne ovplyvňuje vašu spotrebu. Nízky tlak v pneumatikách spôsobujú rýchlejšie opotrebenie a majú nižšiu nosnosť. Navyše, pri vyššej záťaži auta valivý odpor zvýši spotrebu.

Elektronické systémy a výbava auta

V dnešných autách je klimatizácia, vyhrievané spätné zrkadlá, vyhrievané sedadlá, elektricky ovládané okná a ďalšia výbava. Spotreba tiež zodpovedá technickému stavu vozidla.

Problémov a príčin, ktoré môžu byť dôvodom zvýšenej spotreby vášho auta je mnoho. Riešením je pravidelná diagnostika, ktorá dokáže odhaliť väčšinu problémov.

 

 

Čítané: 285 x