Ceny elektrických vozidiel rastú. Prečo?

Datum: 10.10.2022

Posledných niekoľko mesiacov rezonuje medzi motoristami informácia, že ceny vozidiel so spaľovacím motorom idú raketovo smerom hore.

Ceny elektrických vozidiel rastú. Prečo?

Ruka v ruke s týmto faktom rastú tiež ceny ojazdených vozidiel. A samozrejme, že za nimi nezaostávajú ani elektrické automobily. Posledná informácia je zarážajúca vzhľadom na to, že EU pred časom sľubovala dotovať predajné ceny týchto vozidiel. Ich cena však rastie. Prečo?

Budú po roku 2035 automobily len pre vyvolených?

Európska únia sa stále zubami nechtami drží snahy o to, aby do roku 2035 skončila výroba vozidiel so spaľovacími motormi. Na Slovensku je táto informácia skľučujúca pre transportné i logistické firmy, ktoré nedokážu v krátkom čase vymeniť celý vozový park. Avšak ani pre obyčajného motoristu nie je cena elektromobilov na takej úrovni, aby si kúpu tohto vozidla mohli dovoliť priemerne zarábajúci ľudia. Navyše sú tiež komponenty pre elektrické vozidlá drahšie, napríklad zimné a letné pneumatiky alebo hliníkové disky. Proti elektrickým vozidlám stojí i fakt zvyšujúcej sa ceny elektriny. Ešte minulý rok sme mohli veriť v to, že vďaka pokroku a novým technológiám používaným pri výrobe elektromobilov pôjde ich cena dolu. Posledné mesiace nás z tohto sna prebrali ceny, ktoré rastú príliš rýchlo. Len od nového roku sa cena všetkých značiek elektrických vozidiel zvýšila o niekoľko tisíc eur.

Situáciu by mohol zmeniť obchod s ojazdenými elektromobilmi

Poslednou nádejou, že si aj bežný motorista bude môcť kúpiť elektrické vozidlo je rozširujúci sa obchod s ojazdenými elektromobilmi. Bohatší západní susedia už vo veľkom jazdia na elektrických automobiloch a je známe, že ich menia častejšie ako našinec ponožky. Časom sa iste tieto vozidlá dostanú i k nám a sen o elektrickom vozidle bude reálnejší možno aj pre vás. Otázne je však to, aký dojazd bude mať ojazdený elektromobil. V súčasnosti prémiové značky elektrických automobilov dokážu horko ťažko prejsť maximálne 500 km na jedno dobitie. Tento údaj sa znižuje so zvyšujúcou sa rýchlosťou, takže na diaľnici môže ísť o polovičný dojazd. Po rokoch používania bude realita dojazdu oveľa nižšia.

Prečo sa cena elektrických vozidiel tak rýchlo zvyšuje?

Cena elektromobilov sa podobne ako u vozidiel so spaľovacím motorom zvyšuje kvôli nedostatku čipov na trhu, kvôli nedostatku surovín, a to predovšetkým drahých kovov,  a kvôli zvyšujúcim sa cenám energií. Všetky tieto tri dôvody spoločne nedokáže zmeniť ani to, že by jednotlivé štáty výrobu elektromobilov dotovali. Cena ide skrátka hore rýchlejšie ako myšlienky zákonodarcov. Rastie aj cena všetkých súčastí elektrických vozidiel, a preto si dobre všímajte označenie pneumatík a ostatných komponentov, aby sa cena vyrovnala kvalite.

 

Čítané: 361 x