Neštartuje vám auto? Môžu byť za tým tieto 3 veci

Datum: 28.07.2022

Nie je to nič príjemné, ale občas sa to stáva. Sadnete do auta, otočíte kľúčom a nič. Motor jednoducho nenaskočí. Čo býva najčastejším problémom?

Neštartuje vám auto

Batéria

Najväčším podozrivým býva zväčša batéria. Keďže je zdrojom elektrickej energie v aute, je pre naštartovanie veľmi dôležitá. Príčinou, prečo vaše auto nenaštartuje, môže byť slabá, prípadne stará autobatéria, ktorá ani po dobití neudrží napätie. Dobrá batéria by mala mať po nameraní okolo 14V. Životnosť autobatérie je približne 4 až 6 rokov. Slabú batériu jednoducho spoznáme vtedy, keď po otočení kľúčom a skúšaním naštartovať, kontrolky na prístrojovej doske prestanú svietiť úplne alebo postupne zhasínajú. Deje sa to z toho dôvodu, že batéria dá štartéru slabý signál a on nevládze zotrvačník roztočiť. Batériu zaťažuje množstvo elektrických spotrebičov. K tým najväčším „žrútom“ patria vyhrievané sedadlá a klimatizácia. Svoje si ale potiahnu aj rádio a svetlá, najmä ak ich po zaparkovaní starších áut zabudnete vypnúť.

Jedinou možnosťou ako naštartovať auto je pomocou káblov pripojených k akumulátoru iného auta. Ak nie je batéria zničená, po pár kilometroch jazdy sa opäť prebudí k životu. Takúto batériu, ktorá sa len vybila z dôvodu zabudnutých svetiel netreba vymeniť za novú. Staršie autá je možné tiež naštartovať roztlačením alebo ťahaním. Pri novších autách sa to ale neodporúča. Mohlo by dôjsť k poškodeniu ventilového rozvodu. Naozaj nič lacné.

Štartér

Druhou príčinou môže byť štartér. Ak batéria dáva dobré napätie ale štartér je slabý, po otočení kľúčom môžete počuť slabé cvaknutie. Na štartéroch sa kazí väčšinou cievka alebo kontakty, ktoré môžu časom zhrdzavieť, prípadne sú už zničené magnety. Problém je, že toto nie je viditeľné voľným okom, preto ak nemáte dostatočné skúsenosti posuňte vozidlo ku odborníkovi. Niektoré štartéry sa dajú zrepasovať, no úplnú istotu budete mať, keď kúpite novú súčiastku.

Sviečky alebo žhaviče

Batéria je v poriadku, štartér je funkčný, čo ďalej? Skúste najlacnejšiu variantu. Výmena sviečok. Dieselový motor má žhaviče, takže ťažko by ste hľadali nejaké sviečky. Ak sú sviečky špinavé, môžete ich očistiť šmirgľom a namontovať naspäť. No v každom prípade odporúčame kúpiť nové. Nezabudnime na to, že sviečky majú za následok to, že ide motor na 2 alebo tri valce alebo dlhší štart. Nie to, že auto nenaštartuje vôbec. Vtedy môže byť problém väčší a závažnejší.

Ak ani jedno z uvedeného nepomáha, dajte vozidlo na diagnostiku odborníkovi. Tá by vám mala priblížiť, čo vášmu vozidlu je.

 

 

 

Čítané: 399 x