Keď sa ráno zmení na nočnú moru. Vandalizmus a preliačiny na aute

Datum: 11.05.2023

Kto nezažil vandalizmus na svojej koži resp. na svojom aute, ten nepochopí pocit bezmocnosti a hnevu. Vozidlo, do ktorého investujete peniaze a čas, poškodí vandal jediným silnejším kopom.

Keď sa ráno zmení na nočnú moru. Vandalizmus a preliačiny na aute

Po rozbitých oknách a spätných zrkadlách sú preliačiny na treťom mieste poškodení vandalizmom. Je možné preliačiny opraviť tak, aby automobil nestratil hodnotu?

Tmelenie a brúsenie nie je jediné riešenie

Keď vám vandalizmus na aute spôsobí preliačiny, nemusíte sa ihneď objednávať na opravu tmelením a brúsením. Nechajte preliačinu skontrolovať v servise, kde sa zaoberajú opravami PDR metódou. Servisný technik dokáže po pár minútach zistiť či je možné preliačinu opraviť PDR. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky preliačiny bez ostrých hrán a puknutého laku sa dajú opraviť PDR, a to menšie i väčšie. V prípade menších preliačin ušetríte oproti oprave tmelom asi polovicu nákladov. To, že PDR metóda je naozaj šetrná a lacná dokazujú poisťovne, ktoré túto metódu preferujú.

Zásadné výhody opravy PDR

Vandalizmus vás nemusí vyjsť až tak draho a preliačiny môžu z karosérie zmiznúť behom jediného dňa. Rýchlosť a minimalizovanie nákladov za opravu sú zásadné výhody opráv PDR metódou. Okrem týchto výhod je dobrá správa, že na karosérii nezostanú žiadne stopy poškodenia. Dokonca ani po nasvietení karosérie nedokáže odborník odhadnúť, kde sa preliačina nachádzala. Keďže sa pri oprave nič nelakuje, nevzniknú odlišnosti vo farebnosti laku.

Ako prebieha PDR oprava preliačin

Spôsoby PDR opravy sú dva – vytláčanie a vyťahovanie preliačiny. Pri oboch metódach sa využívajú leštené oceľové nástroje, ktoré si servisy nechávajú vyrábať na zákazku. Malé kladivká a nástroje so zahnutými hrotmi sa pod rukami šikovného pracovníka servisu menia na zázračné náradie. Veľkú úlohu pri oprave zohráva práve precíznosť a skúsenosti opravára.

Krokom jedna pri oprave je zhodnotenie prístupu k preliačine a demontáž danej časti karosérie. Nasleduje oprava, ktorá prebieha za studena. Ak je to nutné, po oprave preliačiny sa lak rozleští. Preliačiny, ku ktorým je prístup z interiéru vozidla sa vytláčajú a vyklepávajú. V ostatných prípadoch sa pristupuje k vyťahovaniu preliačiny s pomocou lepidla a reverzného kladiva. Spomenúť musíme informáciu, že doplnkovo poistení motoristi sa môžu obrátiť na poisťovňu, ktorá im opravu preplatí.

 

 

 

 

Čítané: 271 x