Páčia sa vám hliníkové disky? Overte si ich homologizáciu

Datum: 08.10.2023

Možno sú oceľové disky za istých okolností praktickejšie, ale hliníkové sú skrátka krajšie. Elektróny na kolesách dodávajú automobilu potrebný šmrnc.

hliníkové disky

Ak sa aj vám pozdáva viac myšlienka elektrónov na kolesách, mali by ste o nich vedieť zopár informácií. A hlavne si overte ich homologizáciu.

Večná dilema – hliník verzus oceľ

V minulosti ste si veľmi vyberať nemohli. Šoféri jazdili s oceľovými diskami na kolesách a boli radi, že sú radi. Dnes si môžete vybrať z rôznych modelov hliníkových diskov alebo sa spoľahnúť na klasické oceľové. Každý materiál má svoje výhody i mínusy, ktoré by ste mali pri kúpe zvážiť.

Hliníkové disky

Hliníkové disky sú ľahšie, takže umožňujú svižnejšiu jazdu bez zaťaženia kolies. Netrpia závesné súčiastky kolies a o niečo nižšia je tiež spotreba vozidla. Jednoduchá je ich údržba, keďže na hliník až tak veľmi nepriľnú nečistoty z vozovky. Vďaka tomu, že hliníkové disky nehrdzavejú, môžete ich umyť vodou a preparátmi určenými na hliník. Z hľadiska vzhľadu vyhrávajú elektróny na plnej čiare. Vybrať si môžete rôzne farby i geometrické tvary povrchu. Jedinou nevýhodou hliníkových diskov je ich náchylnosť k poškodeniu vplyvom chemických a posypových látok na cestách. Samozrejme, že sú elektróny aj drahšie ako oceľové disky. V ostatnom príslušenstve sa budete musieť uskromniť a kúpiť najlacnejšie pneumatiky, a to letné i zimné pneumatiky.

Oceľové disky

Oceľové disky zoženiete za pár eur a sú takmer nezničiteľné. Môžete ich v zime mať na kolesách aj v najväčších mrazoch a jazdiť s nimi po snehu posypanom soľou či štrkom. Na kolesách však nevyzerajú tak dobre ako elektróny. Vzhľad sa snažia šoféri vylepšiť puklicami. Oceľové disky sú ťažšie, čo znamená záťaž pre kolesá. Tieto disky musíte ošetrovať antikoróznymi prípravkami, aby nezhrdzaveli.

A čo homologizácia?

Zapáčila sa vám myšlienka vymeniť staré oceľové disky za hliníkové? Nič vám nestojí v ceste. Pozor na rozmery diskov, aby sadli na koleso čo sa šírky vnútorného rozmeru pneumatiky týka a aby sedeli aj vzdialenosti skrutiek. Nemenej dôležité je overenie homologizácie diskov. Ministerstvo dopravy udeľuje homologizáciu diskom, ktoré sú overené, prešli testami podobne ako testy pneumatík a nespôsobia na cestách rizikové situácie. Všetky homologizované disky sú označené písmenom E v krúžku alebo písmenami KBA, ABE. V prípade používania nehomologizovaných diskov neprejdete technickou kontrolou a po nehode nemusí poisťovňa preplatiť škody.

 

 

 

Čítané: 372 x