Prečo sú snehové reťaze potrebné aj pre SUV a offroad vozidlá?

Datum: 06.04.2024

Veľa ľudí si myslí, že snehové reťaze sú potrebné len pre menšie autá a osobné automobily. Toto tvrdenie nie je pravdivé.

Prečo sú snehové reťaze potrebné aj pre SUV a offroad vozidlá?

Aj SUV a offroad automobily sú síce ťažšie a robustnejšie, ale potrebujú nielen v snehu občas pomôcť pre vyššiu trakciu kolies. Práve v takýchto okamihoch pomôžu snehové reťaze.

Prečo potrebujú snehové reťaze aj SUV a offroad?

SUV alebo offroad vozidlá sú ťažšie ako osobné automobily, a preto im trvá dlhšie, kým zabrzdia. Predĺžená brzdná dráha môže viesť ku kolízii a nehode. Snehové reťaze na suv 4x4 a offroad pomôžu skrátiť brzdnú dráhu a zabrániť šmyku.  

Ďalšou vlastnosťou SUV a offroad je vyššie ťažisko ako je tomu o osobných automobilov. Preto sú tieto vozidlá náchylnejšie na prevrátenie. Snehové reťaze pomôžu zlepšiť stabilitu aj na klzkom povrchu počas prechádzania v zákrutách.

SUV a offroady majú silnejšie motory s vyšším krútiacim momentom. Vyšší krútiaci moment môže viesť k prešmykovaniu kolies na vozovke pokrytej snehom a ľadom. Snehové reťaze prešmykovaniu zabránia a pomôžu s lepšou trakciou na akomkoľvek klzkom povrchu.

Snehové reťaze nielen do snehu

Snehové reťaze napriek svojmu názvu nepatria len do snehu. Ich účinnosť je vysoká aj v odlišným ako len v snehových podmienkach. Ak sa vydáte s SUV alebo offroad vozidlom do lesa po daždi, snehové reťaze zabránia zapadnutiu do bahna. V bahne sa pneumatiky veľmi ľahko zaseknú, ale s reťazami táto situácia nehrozí. Podobná situácia môže nastať aj počas jazdy cez piesok alebo štrkové cesty.

Ako je to so zákonom o snehových reťaziach

Snehové reťaze nepatria medzi povinnú výbavu. Na Slovensku je používanie snehových reťazí povinné vtedy, ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu, a to za značkou "Použiť snehové reťaze". Pokuta za nesplnenie tejto povinnosti môže byť až vo výške 300 €. Nemyslite však len na povinnosť. Je jedno, či máte na kolesách najlacnejšie pneumatiky, alebo prémiové značky. V hlbokom snehu vám nebudú stačiť.

Tipy pre výber snehových reťazí

Pri výbere snehových reťazí je dôležité zvoliť správnu veľkosť pre vaše pneumatiky. Nahliadnite do návodu k automobilu alebo sa riaďte rozmermi uvedenými na pneumatikách. Existuje veľa typov snehových reťazí. Pre SUV a offroady sa odporúčajú reťaze s väčšími článkami, ktoré sú odolnejšie. Alternatívou sú textilné snehové reťaze. Naučte sa, ako namontovať snehové reťaze predtým, ako ich budete potrebovať v teréne.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 45 x