Ako sa staráte o váš strešný box? Údržba predĺži jeho životnosť

Datum: 05.01.2024

Strešné boxy sa stali neoddeliteľnou súčasťou vozidiel mnohých motoristov. Poskytujú úložný priestor a umožňujú prepravu rôznych objemnejších vecí. Ich životnosť je pri správnej starostlivosti pomerne dlhá, takže box dokážete plne využiť niekoľko rokov.

Ako sa staráte o váš strešný box? Údržba predĺži jeho životnosť

Čistenie, ošetrovanie materiálu, skladovanie po sezóne a pravidelné kontroly sú nevyhnutné pre optimálnu funkčnosť a vzhľad každého strešného boxu.

Čo strešným boxom najviac škodí

Ak nie je strešný box správne upevnený alebo je preťažený, vystavujete box riziku pádu a poškodenia z preťaženia. Uistite sa, že dodržiavate maximálnu nosnosť boxu a správne montážne postupy uvedené v návode na použitie. Overte si aj index nosnosti pneumatík, letné a zimné pneumatiky preťažením trpia rovnako ako strešné boxy.

Pozor na to, čím box čistíte. Agresívne čistiace látky môžu poškodiť povrch strešného boxu. Používajte len čistiace prostriedky odporúčané výrobcom a vyhýbajte sa abrazívnym prípravkom či kefám z tuhých štetín.

Boxom škodí aj UV žiarenie. Tak ako nesmiete drahé či najlacnejšie pneumatiky nechávať dlho na slnku, tak nesmiete box vystaviť nadmernému slnečnému žiareniu. Dlhodobá expozícia žiareniu spôsobuje vyblednutie farieb, oslabenie plastových materiálov a zničenie tesniacich materiálov. Boxy skladuje v suchom a klimatizovanom prostredí, aby ste minimalizovali vplyv extrémnych teplôt a vlhkosti.

Starostlivosť o strešný box

Správna údržba je kľúčom k dlhšej životnosti strešného boxu. Dodržiavaním nasledujúcich jednoduchých krokov môžete predísť problémom ako je korózia alebo tvorba trhlín na povrchu.

Čistenie a ošetrovanie

Pravidelné čistenie je základným prvkom údržby strešného boxu. Nečistoty, prach a olejovité látky môžu spôsobiť koróziu a iné problémy. Na čistenie používajte jemný mydlový prostriedok a mäkkú handru. Vyvarujte sa používaniu agresívnych chemikálií, ktoré by mohli poškodiť povrch alebo tesnenia boxu.

Ošetrovanie materiálu je rovnako dôležité ako čistenie. Ak sú strešné boxy Northline vyrobené z plastu, používajte špeciálne čistidlá na plast, ktoré zabezpečia ochranu pred UV žiarením. Pri kovových boxoch aplikujte antikoróznu ochranu, aby ste predišli tvorbe hrdze.

Skladovanie a kontrola

Mnohí majitelia strešných boxov robia chyby pri ich skladovaní. Ak neplánujete používať strešný box v zimných mesiacoch, odporúča sa ho odstrániť a skladovať v suchom a teplom prostredí. Tento postup minimalizuje expozíciu  boxu extrémnym teplotám a chráni ho pred prípadnými poškodeniami.

Pred skladovaním box dôkladne očistite, aby ste odstránili všetky nečistoty a vlhkosť. Uistite sa, že je úplne suchý a ideálne je, keď box prekryjete plachtou. Skladovanie v čistom prostredí znižuje riziko poškodenia povrchu a zachováva integritu tesnení.

Prevencia je kľúčovým aspektom udržiavania strešných boxov v optimálnej forme. Pravidelné kontroly prípadných poškriabaní, opotrebovania tesnení a uvoľnenia spojov sú nevyhnutné. Skontrolujte, či všetky pohyblivé časti, ako sú pánty a zámky, fungujú bez problémov.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

 

Čítané: 136 x