Turistická obuv pre seniorov: Bezpečné a pohodlné topánky

Datum: 11.02.2024

Turistika je jednou z najobľúbenejších a najzdravších aktivít pre seniorov, ktorí chcú udržať svoju fyzickú a psychickú kondíciu, spoznávať nové miesta a užívať si prírodu.

Turistická obuv pre seniorov: Bezpečné a pohodlné topánky

Aby bola turistika pre seniorov bezpečná a pohodlná, je potrebné vybrať si vhodnú obuv, ktorá podporí chodidlo a ochráni pohybový aparát. Na čo by mali starší ľudia dbať pri výbere turistickej obuvi?

Na čo dbať pri výbere turistickej obuvi pre seniorov?

Pri výbere turistickej obuvi pre seniorov je potrebné brať do úvahy niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú ich pohodlie, bezpečnosť a zdravie. Nikdy nezabúdajte aj na zvyšok výbavy do hôr. Seniorom sa iste zídu trekingové palice, priestranný batoh, nepremokavá bunda, funkčné tričko a nohavice. Čo sa topánok týka, riaďte sa pri výbere nasledujúcimi krokmi.

Zamerajte sa na veľkosť obuvi:  Turistická obuv by mala mať veľkosť, ktorá sa prispôsobí chodidlu. Noha v nej nesmie hýbať a vytvárať trenie. Tvar obuvi by mal zodpovedať tvaru nohy, a to najmä v oblasti päty, členkov a klenby. Pre seniorov je vhodné vybrať si obuv s nízkym podpätkom, ktorý znižuje zaťaženie chrbtice a kĺbov. Veľmi dôležité je dobré odpruženie, ktoré zvyšuje komfort a tlmí nárazy.

Zamerajte sa na vodeodolnosť:  Vyberte si turistické topánky vyrobené z kvalitného a príjemného materiálu, ktorý je priedušný, ľahký, pevný a odolný voči poškodeniu. Materiál by mal byť vodeodolný, aby chránil nohu pred vlhkosťou, ktorá môže spôsobiť pľuzgiere, infekcie alebo podchladenie. Pre seniorov je vhodné vybrať si obuv z prírodných materiálov ako je koža.

Zamerajte sa na podošvu a šnurovanie: Pánska a dámska turistická obuv pre seniorov musí mať naozaj kvalitnú podošvu, ktorá bude protišmyková. Ideálna je podošva zložená z viacerých vrstiev. Viac vrstiev znamená záruku dobrého pruženia a komfortu pri chôdzi. Členená podrážka zabezpečí dobrú priľnavosť obuvi na rôznych povrchoch ako je mokrá tráva, vlhké kamene alebo námraza. Podošva by mala byť tiež pružná a ohybná, aby sa prispôsobila terénu a umožnila prirodzený pohyb nohy. Šnurovanie obuvi musí byť jednoduché a pohodlné. Pre seniorov je vhodné vybrať si obuv s rýchlozapínaním alebo suchým zipsom, ktorý sa zapína pohodlnejšie ako šnúrky.

Zásady bezpečného pohybu v horách

Nielen pre seniorov je nesmierne dôležité dodržiavať pár základných pravidiel pohybu v horách.

  • Pred výletom do hôr si starostlivo naplánujte trasu a získajte aktuálne informácie o poveternostných podmienkach a teréne. Informujte niekoho o svojich plánoch a očakávanom návrate.
  • Realisticky posúďte svoje schopnosti a fyzickú kondíciu. Volte si trasy a aktivity podľa skúseností a zdatnosti. Sledujte aktuálne poveternostné podmienky a prispôsobte im svoje plány. V horách sa môže počasie rýchlo meniť.
  • Je bezpečnejšie pohybovať sa v skupine. Ak ste sami, informujte niekoho o svojich plánoch. Zoberte si so sebou dostatok potravín a vody pre celú túru. Výškové prostredie môže zvýšiť potrebu príjmu tekutín.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 112 x