Ako uskladniť motorový čln v zime

Datum: 11.09.2022

Počasie ešte zopár týždňov praje vodným športom, ale čochvíľa budete musieť myslieť na to, kam uskladniť všetky športové potreby. Menšie pomôcky sa hravo skryjú do úložného priestoru v posteli či v skrini.

Ako uskladniť motorový čln v zime

Avšak väčšie športové potreby ako paddleboardy a motorové člny si vyžadujú oveľa viac priestoru na uskladnenie. Preto vás varujeme, aby ste ešte pred kúpou člna uvažovali o tom, kam a ako ho v zime uskladníte.

Obľúbené nafukovacie motorové člny

Nafukovacie člny nevyzerajú len ako hračka pre celú rodinu. Rozmernejšie nafukovacie člny s motorom dokážu počas jazdy po vodnej hladine poskytnúť rovnaký komfort ako lode či jachty na predaj. Ak po jednom takomto člne zatúžite, uvedomte si, že sa nedá len tak vyfúknuť a zložiť niekam pod posteľ. Ide o mohutnejšie plavidlá, ktoré majú silný motor, čo znamená, že budete na ich riadenie potrebovať preukaz vodca malého plavidla alebo dokonca kapitánske osvedčenie. Samozrejme, že uvažovať o tom, kde čln na zimu uskladníte, by ste mali ešte pred jeho kúpou. Veľkú výhodu majú tí z vás, ktorí vlastnia garáž.

Garáž je vhodné miesto, ale pozor na hlodavce

Ak si myslíte, že vďaka garáži bude váš čln počas zimy chránený, musíme vás varovať, že aj v garáži môže prísť k zničeniu člna. Na jednej strane hrá rolu nesprávna teplota spolu s vysokou vlhkosťou a na druhej hlodavce, ktoré si s PVC materiálom hravo poradia resp. ho dokážu prehrýzť. Je zaujímavé, že práve povrch nafukovacích motorových člnov je pre hlodavce veľmi lákavý, a preto ak budete skladovať čln v garáži, tak jedine zavesený. Pozor tiež na vhodnú teplotu. Tá by v miestnosti, kde je čln zavesený, nemala klesnúť pod 10 stupňov. Ak gumový čln zamrzne, radšej s ním až do jari nehýbte, aby neprišlo k prasknutiu jeho povrchu.

Pred uskladnením skontrolujte povrch člna

V prípade, že vaša garáž spĺňa podmienky pre uskladnenie člna, pokojne ho tam uložte. Avšak ešte pred uskladnením skontrolujte veľmi detailne povrch plášťa. Aj malá trhlina, ktorá sa na jeseň zdá neškodná, sa môže na jar zmeniť na obrovskú dieru. Veľké trhliny sa nedajú opraviť pomocou špeciálnej lepiacej sady dodávanej priamo od predajcu spolu s člnom. Zalepenie je však len dočasnou opravou. Trhlinu musí následne skontrolovať odborník. Je to podobné ako v prípade, že ste podľahli a kúpili si lode na predaj. Lode i člny potrebujú vašu pozornosť a následne sa vám odvďačia v podobe nekončiacej zábavy na vodných hladinách. Čo robiť v prípade, keď garáž nevlastníte? Mnohé, dokonca aj slovenské, prístavy ponúkajú za poplatok možnosť uskladnenia skútrov, člnov a lodí priamo v ich areáloch. Vyhrievané a zabezpečené skladové priestory budú zárukou, že na jar nájdete čln presne v takom stave, v akom ste ho na jeseň uskladnili.

 

Čítané: 232 x