Situácie, ktoré ukazujú vašu úprimnosť

Datum: 24.08.2022

Úprimnosť je pomerne vzácna vlastnosť, ktorá sa u človeka veľmi cení. Byť úprimný k sebe a ostatným ľuďom v skutočnosti nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Zastaviť vás môžu rôzne motívy: napríklad nechuť človeka rozčúliť druhého, túžba potešiť niekoho iného, sklon k preháňaniu.

Situácie, ktoré ukazujú vašu úprimnosť

Dá sa zistiť, či ste naozaj čestný človek, alebo tomu chcete len veriť. Zozbierali sme niekoľko situácií, v ktorých sa môže naplno prejaviť vaša úprimnosť.

Keď urobíte, čo ste sľúbili, aj keď nechcete

Čestní ľudia vždy dodržia svoje sľuby. Ľudia okolo vedia, že ich slovám sa dá veriť. Ak dodržíte svoje sľuby, aj keď stratíte chuť, nemáte dostatok prostriedkov alebo nájdete lepší spôsob trávenia času, môžete byť na seba hrdí. Ostatní ľudia o vás nepochybujú a vedia, že svoje slovo im určite dodržíte.

Keď sa snažíte povedať ľuďom pravdu, aj keď viete, že ich urazí

Pravda nie je vždy príjemná, no takmer v každej situácii je lepšie počuť úprimné slová, ako žiť v nevedomosti. Ak to pochopíte a dáte ľuďom možnosť vidieť skutočný obraz toho, čo sa deje, môžete sa hrdo nazývať čestným človekom. Nebojte sa uraziť človeka a nejako zraniť jeho city. Jednoducho mu poviete všetko tak, ako to je, a on sa rozhodne, ako na vaše slová zareaguje. Neberte na seba príliš veľkú zodpovednosť.

Keď žijete podľa pravidiel, ktoré vyžadujete od ostatných

Je to jednoduché, ak kladiete nejaké požiadavky na ľudí okolo vás, potom sa musíte sami riadiť svojimi normami. Nemôžete požiadať partnera, aby vám neklamal a zároveň pred ním skrýval pravdu, alebo nemôžete človeku nadávať za jeho zlé návyky, ak ste sami vystavení ich škodlivému vplyvu.

Je ľahké súdiť iných ľudí, keď sa vaše vlastné slová a činy nesúdia. Snažte sa žiť v súlade s normami, ktoré požadujete od ostatných.

Keď nepresúvate zodpovednosť na iných

Ak ste skutočne čestný človek, nikdy neprenesiete zodpovednosť za svoje slová alebo činy na niekoho iného. Nebudete viniť osud, zlé poveternostné podmienky ani iné. Namiesto toho sa skôr ospravedlníte a vysvetlíte dôvod svojho konania. Aj keď sa hanbíte, zostávate úprimní k sebe a ostatným ľuďom.

Keď neskrývate svoje chyby

Keď si uvedomíte, že ste urobili chybu, alebo sa stanete svedkom toho, ako sa niečo pokazí, nebudete o tom mlčať. Chápete, že je vo vašej moci varovať ľudí okolo vás a dať im príležitosť vyhnúť sa nepríjemným následkom. Informácie, ktoré získate, preto neignorujete, ale včas ich zdieľate s ostatnými.

Keď si nemyslíte, že máte pravdu v každej situácii

Ak ste zvyknutí žiť s neustálym sebaklamom vo svojom malom svete, je pravdepodobné, že sa vo všetkých situáciách považujete za pravdivého. Ale ak ste úprimní k sebe a ostatným, pripustite možnosť, že nemáte všetky informácie o diskutovanej problematike a ste pripravení vypočuť si argument partnera, nebudete trvať na tom, že máte pravdu.

Namiesto toho, aby ste slepo obhajovali svoju pozíciu do posledného momentu, je lepšie dovoliť si spochybniť svoje závery.

Keď sa nesnažíte vyniknúť na úkor ostatných

Čestný človek si nikdy nebude pripisovať zásluhy za úspechy niekoho iného, nebude sa klásť na prvé miesto v tímovej práci, nebude kradnúť nápady ani sa nebude snažiť vyzerať lepšie na úkor neschopnosti niekoho iného. Ak dosiahnete uznanie za svoju prácu a rešpektujete talenty a zásluhy iných ľudí, môžete byť na seba hrdí, pretože robíte správnu vec. Pokračujte v dobrej práci a dosiahnete úžasné výsledky.

Keď nie ste ticho, všímate si nespravodlivosť

Keď si všimnete akúkoľvek nespravodlivosť, nebudete ticho a neprejdete okolo. Určite sa zastanete slabších, poviete pár slov na podporu znevýhodnených, urobíte poznámku k človeku, ktorý sa správa nevhodne. Ste úprimní k sebe aj k ostatným ľuďom, preto nemôžete len tak ignorovať nekalé slová a činy.

Čítané: 501 x