Kuny v príbytku – ako sa ich dá bezpečne zbaviť?

Datum: 16.12.2023

Vedeli ste o tom, že kuny sú prevažne nočné zvieratá, ktoré žijú osamelým životným štýlom a sú vysoko teritoriálne? Pre svoju samotársku povahu sú kuny zvyčajne tiché; môžu však komunikovať s inými kunami pomocou rôznych zvukov, ktoré zahŕňajú buchot či špecifické výkriky, ktoré sú zároveň pre človeka veľmi nepríjemné.

Kuny v príbytku – ako sa ich dá bezpečne zbaviť?

Na označenie stromov používajú pachové žľazy, čím signalizujú svoje územie iným kunám. Za zmienku stojí tiež fakt, že sa pohybujú po lesnej pôde obratne, a to aj na stromoch, kde dokážu korisť, vrátane malých zvierat ako sú veveričky, prenasledovať. Živia sa aj malými cicavcami, hmyzom i bobuľami. Okrem toho, že sa dobre pohybujú na stromoch, patria kuny medzi zdatných plavcov. Počas zimy im medzi špičkami na nohách rastú dlhé chĺpky, ktoré ich udržiavajú v teple a umožňujú im pohybovať sa po snehu, aj keď je sneh hlboký a mäkký.

Životný štýl kún – vedeli ste, že ... ?

  • Kuny môžu byť počas zimy v akejsi plytkej nehybnosti, aby znížili tepelné straty. Niektoré sa dokonca môžu stať neaktívnymi počas búrok alebo extrémneho chladu. Treba však dodať, že kuny sú dobre prispôsobené aj na aktivity v snehu a vo veľkej miere sa dokonca aj pohybujú pod snehom. Avšak aj napriek tomu sa častokrát schovávajú práve v ľudských príbytkoch.
  • Komunikujú medzi sebou pomocou špecifických zvukov (ako je buchot a výkriky) alebo tiež vizuálnych signálov (ako sú rôzne polohy tela).

Pozor na kuny vo vašom dome!

Možno ste o tom nevedeli, no kuna je schopná sa udomácniť vo vašom príbytku, a to najmä na povalách domov či rovno pod strechou. Našťastie sa dá tomu zabrániť a pomerne jednoducho ich odplašiť. Odpudzovače na kuny patria medzi bezpečné a šetrné spôsoby ako to dosiahnuť. Môžete siahnuť po odpudzovačoch, ktoré fungujú na základe ultrazvukových signálov, ktoré sú pre kuny, ale i ďalšie hlodavce veľmi nepríjemné, a teda opúšťajú daný priestor. Pachové ohradníky sú tiež veľmi obľúbené, keďže majú silnú arómu, ktorá je pre týchto škodcov extrémne nepríjemná.

 

 

Čítané: 151 x